Санкції проти Росії: вимушений хід Трампа "заради національної єдності"
Категорія
Політика
Дата публікації

Санкції проти Росії: вимушений хід Трампа "заради національної єдності"

Санкції проти Росії: вимушений хід Трампа "заради національної єдності"
Джерело:  NBC News

Президент Дональд Трамп у середу підписав законопроект про введення нових санкцій по відношенню до Росії, тим самим закривши питання про те, чи буде він підтримувати законодавство, прийняте Конгресом минулого тижня. Проте, він (Дональд Трамп - ред.) все ще критикує цю міру.

Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на NBC News.

Читайте також: Санкції США проти Росії: в ЄС анонсували заходи у відповідь

Законопроект накладає санкції на Росію - посилаючись на її кібератаки, а також на агресію по відношенню до України і Сирії, а також накладає нові санкції на Північну Корею та Іран.
Законодавство США обмежує можливість президента скасовувати санкції в односторонньому порядку - це те, на чому наполягали законодавці.

Трамп підписав законопроект за зачиненими дверима, без будь-якого освітлення в пресі. В одній заяві Білого дому, опублікованій після підписання і згадуваній як «офіційна заява про підписання», президент назвав деякі з положень «явно неконституційними».

У другій заяві Трамп нарікав, що законопроект «зазіхає на повноваження виконавчої влади у веденні переговорів».
«Автори нашої Конституції надають іноземні справи в руки президента. Цей законопроект доведе мудрість такого рішення», - сказав Трамп, додавши, що він підписав законодавство «заради національної єдності».
Це твердження стосується Конгресу, але по зовсім іншому питанню: а саме, через нездатність Конгресу «реалізувати законопроект про охорону здоров'я після семи років розмов», - і закінчується особистим зауваженням Трампа: «Я побудував справді чудову компанію вартістю в мільярди доларів. Це здебільшого є причиною, з якої я був обраний. Як президент, я можу зробити укласти набагато кращі угоди із зарубіжними країнами, ніж Конгрес».

Держсекретар Рекс Тіллерсон заявив журналістам у вівторок, що ні він, ні президент Трамп «не були дуже щасливі» щодо того, як Конгрес ввів ці нові санкції, але він припускав, що законопроект буде підписаний в будь-якому випадку.
«Ми ясно казали, що такий крок не допоможе нашим зусиллям. Але це рішення, яке вони (Конгрес - ред.) прийняли, і прийняли вони його переважною більшістю. Президент приймає це», - сказав він.

Законопроект про санкції було прийнято в обох палатах Конгресу з сильною двопартійною підтримкою. Його підтримали 98 сенаторів при двох голосах проти. У Палаті представників США за законопроект раніше проголосували 419 конгресменів при трьох голосах проти.

Законодавці проштовхували санкції, особливо проти Росії, не дивлячись на примирливий тон президента щодо країни, яка, виходячи з висновків урядових спецслужб США, втручалася в президентські вибори в США в 2016 році. Російські урядовці, в тому числі президент Володимир Путін, заперечували ці твердження, як в пресі, так і Трампу особисто.

Трамп неодноразово ухилявся від питання про відповідальність Росії у втручанні у вибори в минулому році, заявивши, що участь Росії можлива, але і інші країни могли б зіграти певну роль.

Минулого тижня Путін висловив своє заперечення проти запропонованих санкцій, звинувативши США в спробі використовувати «геополітичні переваги в конкуренції для досягнення економічних інтересів за рахунок союзників (США - ред.)».

Як повідомляв ONLINE.UA, У Путіна жорстко відповіли на санкції США: з'явилися деталі

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?