Підсумки зустрічі Тіллерсона і Лаврова: альтернативи у цьому питанні немає
Категорія
Політика
Дата публікації

Підсумки зустрічі Тіллерсона і Лаврова: альтернативи у цьому питанні немає

Підсумки зустрічі Тіллерсона і Лаврова: альтернативи у цьому питанні немає
Джерело:  TIME

Адміністрація Трампа ще не вирішила, як відреагувати на рішення Росії вигнати сотні американських дипломатів, але до 1 вересня Вашингтон планує відповісти Москві, про це заявив у понеділок держсекретар США Рекс Тіллерсон.

Проце пише у своєму матеріалі журнал TIME, переклад якого зробив ONLINE.UA.

Читайте також: Санкції США проти Росії: в ЄС анонсували заходи у відповідь

На наступний день після зустрічі з міністром закордонних справ РФ, яка відбулася на Філіппінах, Тіллерсон сказав, що він поставив «уточнюючі запитання», які стосуються дій Кремля. Про ці дії було оголошено минулого місяця, після того президент Дональд Трамп підписав законопроект про нові санкції проти Росії, який прийняв Конгрес США. Адміністрація Трампа намагалася передбачити, як цей крок вплине на дипломатичну присутність США в Росії, а також, які будуть наслідки для і так проблемних відносин між державами, що володіють ядерною зброєю.

Незважаючи на такий крок Росії, який, схоже, ще більше поглибив прірву між країнами, міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив на зустрічі про готовність до більш активної взаємодії з США по Північній Кореї, Сирії та Україні. Рекс Тіллерсон в цілому підтримав такий настрій, заявивши, що у обох країн є критичні питання, що стосуються національної безпеки, які необхідно обговорити, незважаючи на розбіжності з інших пунктів.

«Я не думаю, що правильно було б перекреслити все через одне спірне питання», - сказав Тіллерсон після зустрічі з Лавровим. Це була їхня перша зустріч з тих пір, як США ввели нові санкції проти Росії. «Це дві дуже великі країни, і ми повинні знайти спосіб, щоб працювати разом, давайте спробуємо працювати разом. У нас є свої розбіжності, але нам потрібно продовжувати шукати шляхи для вирішення цих проблем».

Тіллерсон також сказав, що Росія демонструє «певну готовність» почати розмову щодо розв'язання кризи в Україні, розмову, в якій роками не було реального прогресу. Таку оцінку Тіллерсон дав, після того, як Лавров оголосив, що адміністрація Трампа вирішила відправити в Москву свого нового спецпредставника по Україні Курта Волкера, щоб обговорити подальші дії.

Тим не менш, є кілька перешкод, які заважають домогтися більш плідних відносин між США і Росією: нові санкції США, рішення Росії вигнати дипломатів і поточне розслідування Міністерства юстиції США щодо втручання Росії у вибори і можливої змови з кампанією Трампа.

Побоюючись, що Трамп може пом'якшити санкції щодо Росії, Конгрес минулого місяця прийняв нове законодавство, яке додало більше санкцій і ускладнило для президента процес скасування санкцій в односторонньому порядку. Трамп і Тіллерсон виступали проти цього законодавства, але, все ж, Трамп неохоче підписав цей законопроект.

Реакція Москви на санкції полягала в тому, щоб змусити США скоротити штат посольства і консульства в Росії на 755 чоловік. Цей крок викликав плутанину в Вашингтоні, враховуючи, що в США вважали, що в Росії знаходиться набагато менше, ніж 755 американських службовців.

Лавров, розповідаючи про свою зустріч з Тіллерсоном, заявив, що Росія і США погодилися відновити дипломатичні відносини на високому рівні. Раніше, Москва їх призупинила після того, як США посилили існуючі санкції проти Росії.

«Ми вважаємо, що наші американські колеги повинні вести відкритий діалог», - сказав Лавров. «Альтернативи в цьому питанні немає».

Адміністрація Трампа стверджувала, що у США є вагомі підстави шукати більш продуктивні відносини. Тіллерсон вказав на невеликий прогрес в Сирії, де США і Росія останнім часом уклали угоду про припинення вогню на південному заході країни.
Припинення вогню в Сирії означає відновлення співпраці між США і Росією з метою зниження рівня насильства в країні. США дивилися з побоюванням на ряд безпечних зон в Сирії, так як вони були введені Росією спільно з Туреччиною і Іраном, а не з США.

Тіллерсон сказав, що втручання Росії на виборах «викликало серйозну недовіру між двома нашими країнами». Хоча, він і інші офіційні представники Кабінету міністрів дотримувалися цієї позиції, Трамп неодноразово допитував розвідку США про причетність Москви, заперечуючи будь-яку змову з його кампанією.

Згадка про те, що Волкер, спецпредставник по Україні, планує відвідати російську столицю, стало останнім знаком того, що Вашингтон приділяє пильну увагу вирішенню українського конфлікту. США припинили військові зв'язки з Росією в зв'язку з анексією Криму Москвою і звинувачують Кремль в розпалюванні заворушень на сході України, озброюючи, підтримуючи і навіть направляючи там проросійських сепаратистів.

В останні дні, адміністрація Трампа розглядає надання летальної зброї Україні, для захисту від російської агресії.

Як повідомляв ONLINE.UA, Підписав, але з застереженнями: у Трампа розповіли про долю проекту санкцій проти Росії.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?