Один із лідерів Опоблоку виступив за введення військ ООН на Донбас, - експерт
Категорія
Україна
Дата публікації

Один із лідерів Опоблоку виступив за введення військ ООН на Донбас, - експерт

Один із лідерів Опоблоку виступив за введення військ ООН на Донбас, - експерт
Джерело:  Вести.ru

Один із лідерів Опоблоку Юрій Бойко виступив з пропозицією змістовно переглянути Мінські угоди, щоб ввести війська ООН на лінію розмежування на Донбасі. У цій заяві цікаво те, що позиція формально опозиційної політичної сили щодо мирного врегулювання на сході України стала схожою на точку зору влади, пишуть Вести, повідомляє ONLINE.UA.

Політолог Олег Ігнатов, якого багато хто вважає неофіційними рупором «сірого кардинала Кремля» Владислава Суркова написав для російського ресурсу «Актуальні коментарі» аналітичний текст, присвячений політичному розвороту «Опозиційного блоку». Підготовка до виборів змушує опозиціонерів пропонувати ідеї більш радикальні, ніж пропонує сам Петро Порошенко, відзначає в матеріалі автор. Не так давно Сергій Льовочкін наполягав на тому, що тільки буквальна імплементація Мінських угод дозволить Україні повернути Донбас, йдеться в матеріалі Актуальних коментарів.

Проте, позиція Бойко навіть в деякому сенсі радикальніша тієї, що озвучує влада. Ініціативи Порошенко в переговорах на практиці означають ревізію Мінських угод. Однак на словах він завжди підкреслює прихильність України їх повного виконання. Президент України говорить про повний доступ до зони конфлікту, представник Опоблоку - тільки про розміщення на лінії, що розділяє зараз сторони конфлікту.

Таку зміну настроїв в Опоблоці можна пояснити тим, що українські політики поступово починають готуватися до президентських виборів. Бойко давно розглядається колишніми регіоналами і деякими українських олігархами як лідер неформального кастингу кандидатів в президенти від «Опозиційного блоку». У перемогу Бойко мало, хто вірить. Його функція буде полягати в тому, щоб зібрати максимально можливу кількість голосів для торгу з Порошенком напередодні виборів в Раду, які повинні відбутися після президентських виборів в 2019 році. Тим більше, що в умовах, коли рейтинги всіх українських політиків, включаючи президента і лідерів опозиції, знаходяться на непристойно низькому рівні, шанси і, як наслідок, бажання поборотися за вихід у другий тур є багато у кого з українських важкоатлетів.

З урахуванням такої перспективи, принесення в жертву позиції по Мінську-2, яку опоненти колишніх регіоналів маркують як проросійську, виглядає як продуманий політичний хід. Занадто мало українських виборців, незадоволених Порошенко і урядом, перетинається з тими виборцями, які готові підтримувати умови Мінських угод. У тому, що колишні регіонали легко змінюють свою позицію, коли мова заходить про політичний розрахунок, сумніватися не доводилося і раніше. Але, можливо, зараз це зрозуміють і ті, хто продовжує бачити в них останню проросійську силу в Україні.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?