В Україні святкують Медовий спас: прикмети і традиції
Категорія
Культура
Дата публікації

В Україні святкують Медовий спас: прикмети і традиції

В Україні святкують Медовий спас: прикмети і традиції
Джерело:  online.ua

У понеділок, 14 серпня 2017 року, християни східного обряду святкують Перший або Медовий Спас.

На території Київської Русі це свято почали відзначати у кінці 14 століття, повідомляє ONLINE.UA.

Читайте також: Стало відомо, в які церкви ходять українці - дослідження

Свято Винесення чесних древ Животворящого Хреста Господнього виник в Константинополі насамперед через епідемії, пік яких припадав на серпень, - для запобігання смертей і хвороб люди виходили з Хрестом Господнім на хресний хід, освячуючи вулиці. В даний день також згадують сімох мучеників Маккавеїв, страчених за відмову поклонятися язичницьким богам, які з роками в народі трансформувалися в Маковея.

Традиційно 14 серпня в церквах святили воду, мак, мед, чорнобривці і волошки, після чого починався двотижневий піст Спасівка, що кінчається Успінням Пресвятої Богородиці. Освячені букети прийнято сушити і залишати як цілюще зілля для охорони житла, двору, худоби, дітей від поганих снів. Вважається, що в день Першого Спаса жінці може пробачитися будь-який гріх, якщо вона кається.

В Україні на свято Медового спаса пекли коржі і пироги з маком, освячували колодязі, ворожили. Вважається, що всі справи необхідно завершити напередодні і відпочити від роботи на Маковея. У той же час, не можна сваритися і бажати зла кому-небудь в цей день, оскільки негатив повернеться.

Зі святом Медового спаса вважається, що починається осінь, - більше не можна купатися і заводити в воду худобу.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?