Генпрокуратура оприлюднила результати розслідування Іловайської трагедії
Категорія
Україна
Дата публікації

Генпрокуратура оприлюднила результати розслідування Іловайської трагедії

Генпрокуратура оприлюднила результати розслідування Іловайської трагедії
Джерело:  ГПУ

Головна військова прокуратура завершила розслідування обставин загибелі бійців АТО в ході бойових дій поблизу Іловайська в Донецькій області в серпні 2014 року.

Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на прес-службу Головної військової прокуратури.

Зокрема зазначається, що внаслідок раптового вторгнення 24-25 серпня 2014 року регулярних підрозділів Збройних Сил РФ та їх маршу в напрямку Іловайська батальйони МВС України “Дніпро-1”, “Миротворець”, “Світязь”, “Херсон”, “Івано-Франківськ”, Нацгвардії “Донбас” і сили сектору “Б” потрапили в оточення значно переважаючих за чисельністю сил ворога.

Командування сил АТО, враховуючи критичність ситуації, визначило основною задачею збереження життя українських воїнів і для цього було розпочато перемовини між керівником АТО Віктором Муженком та представниками Генштабу ЗС РФ (заступником начальника ГШ ЗС РФ М. Богдановським), а також на рівні керівництва сектору “Б” та підрозділів ЗС РФ, про надання гарантії безпечних гуманітарних коридорів для виходу з оточення військовослужбовців ЗСУ та інших військових формувань України.

“Слідством підтверджено, що упродовж 26-28.08.2014 лише між керівником АТО В. Муженком і заступником начальника ГШ ЗС РФ М. Богдановським відбулося 12 телефонних розмов, за результатами яких російська сторона надала гарантії безпечного виходу українських військових з оточення у не бойовому порядку за узгодженими маршрутами”, - повідомили в ГПУ, зазначивши, що додатковою гарантією безпечного виходу мали стати три захоплені у полон російські десантники, щодо яких була домовленість передати їх представникам Збройних Сил РФ після виходу з оточення.

Слідством достеменно було встановлено, що у ході перемовин представники ЗС РФ умисно затягували час для облаштування тактично вигідних вогневих позицій за маршрутом руху сил АТО.

“29 серпня 2014 року за безпосередньою вказівкою та наказом командування Генерального штабу ЗС РФ російські військовослужбовці впритул розстріляли з важкого озброєння колони українських військових, разом із трьома полоненими російськими десантниками” - йдеться в повідомленні.

В результаті таких дій 366 українських воїнів загинули, 429 - отримали поранення різного ступеню тяжкості, 300 - потрапили у полон.

Читайте також: Полковник Стеблюк: Мені дали зрозуміти, що при владі тема Іловайська - табу

Зазначається, що проведення військового параду на День Незалежності жодним чином не вплинуло на рівень боєздатності сил АТО, оскільки до нього були залучені підрозділи, які майже повністю комплектувалися за рахунок військовослужбовців строкової служби і курсантів військових навчальних закладів.

В ГПУ наголосили, що дослідження обставин Іловайської трагедії в цілому завершено, проте кінцеве процесуальне рішення у кримінальному провадженні буде прийнято після забезпечення виконання вимог ст. 2 Кримінального процесуального кодексу України щодо повного та неупередженого розслідування (завершення всебічних допитів кожного українського військовослужбовця з відомих їм обставин Іловайської трагедії, а також вчинення підрозділами ЗС РФ воєнних злочинів – віроломного вбивства українських військових під час їх виходу з оточення, ненадання медичної допомоги пораненим і залишення їх у безпорадному стані, розстрілів полонених, жорстокого поводження з ними тощо), а також притягнення до кримінальної відповідальності всіх винних осіб.

Нагадаємо, раніше в інтерв’ю ONLINE.UA полковник Всеволод Стеблюк розповів, що під час боїв під Іловайськом у серпні 2014 року росіяни добивали поранений українських військових.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?