«Крим» - пропаганда незаконної анексії в фільмі, який світ ніколи не побачить
Категорія
Культура
Дата публікації

«Крим» - пропаганда незаконної анексії в фільмі, який світ ніколи не побачить

«Крим» - пропаганда незаконної анексії в фільмі, який світ ніколи не побачить
Джерело:  The Guardian

«Таке рішення приймається тільки один раз у столітті», - говорить закадровий голос у трейлері до фільму «Крим». Це високобюджетна російська стрічка, яка драматизує анексію півострова Росією в 2014 році.

Про це пише у своєму матеріалі The Guardian, переклад якого зробив ONLINE.UA.

Читайте також: Пропагандисти Путіна розлютили мережу новою рекламою Криму: з'явилося відео

У фільмі, прем'єра якого відбудеться в Росії в наступному місяці, будуть зображені російські солдати, танки, літаки і любовна історія, яку режисер описує як «історію Ромео і Джульєтти».

Анексію території України Росією, яка привела до санкцій і напружених відносин між Москвою і Заходом, визнали незаконною в усьому світі. Тим часом в Росії цю подію зобразили як досягнення, яке показує, що вона знову стала великою державою, переживши довгий період принижень, що почався після розпаду Радянського Союзу.

У фільмі «Крим» - «гордість за державу» перенесли на екрани. Картина розповідає про романтичний зв'язок між молодою жінкою з Києва, яка є прихильницею проєвропейського Майдану, і чоловіком із Севастополя, який приєднується до проросійського опору після успіху Майдану в Києві.

Режисер Олексій Піманов, сказав, що фільм присвячений українським і російським офіцерам, які не стали стріляти один в одного, щоб уникнути масового кровопролиття під час російської анексії. «Ми хотіли зняти фільм про те, що ми повинні любити один одного, а не вбивати», - сказав він.

Піманов сказав, що після того, як він допомагав сім'ї своєї невістки евакуюватися з Луганська, який постраждав під час боротьби між проросійськими сепаратистами, яких підтримувала Росія, і українськими військовими, він хотів зняти фільм про те, як російське втручання в Криму запобігло там кровопролиття.

Однак, в Україні і в інших місцях, фільм, швидше за все, буде сприйматися як прославляння російської анексії. Ті, хто критикує Росію скажуть, що кровопролиття на сході України відбулося перш за все тому, що Росія направила зброю і війська через кордон.

Фільм не буде показаний українцям, так як Піманов є персоною нон грата в Україні з 2014 року. Насправді, фільм навряд чи буде випущений десь за межами Росії, за винятком Білорусі. Посольство України в Білорусі на початку місяця направило ноту протесту білоруському міністерству закордонних справ після того, як в кінотеатрах країни були показані трейлери до фільму «Крим».

Піманов наполягає на тому, що фільм не є брутальною пропагандою, оскільки героїня була персонажем повним співчуття і справжнім прихильником цілей та ідей Майдану в Києві. Однак ясно, що фільм зображує російську версію подій березня 2014 року, і частина з коштів для зйомок фільму надходять від Міноборони РФ. Крім того, Піманов особисто знає міністра оборони Сергія Шойгу і каже, що початкова ідея фільму належить саме йому.

«Ми говорили в березні 2014 року і усвідомили, що ці події мають глобальне значення. Шойгу сказав: «Постарайся зняти фільм про це». Піманов сказав, що він допоміг, надавши літаки та іншу військову техніку, використану у фільмі.

Після анексії Криму рейтинг підтримки Володимира Путіна, рівень якого падав, злетів до рекордної позначки 86%, оскільки країну охопила хвиля патріотизму. «Крим - наш» - ці слова стали гаслом, а «повернення» Криму, як незаконну анексію називають в Росії, було здійснено, щоб показати, що країна може відстоювати свої інтереси на міжнародній арені.

Президентські вибори, які пройдуть в Росії в наступному році були перенесені на 18 березня, на дату четвертої річниці офіційної кремлівської церемонії, присвяченій анексії Криму. Кремль сподівається, що якщо зв'язати день виборів з датою анексії Криму, то це допоможе створити хвилю патріотизму для підтримки Путіна і забезпечить високу явку виборців.

Читайте також: ФСБ РФ заявила про затримання в окупованому Криму “агента СБУ”

Крим був частиною російської республіки в Радянському Союзі, поки Микита Хрущов не схвалив передачу півострова Україні в 1954 році, і багато жителів Криму вважали себе більше росіянами, ніж українцями.
Але не всі в Криму підтримували анексію, так, національна меншина кримських татар півострова виступали проти цього кроку. Деяких з них звинувачують у насильстві, яке спалахнуло між кримськими татарами і проросійськими населенням під час анексії, в той час як інші повідомляють про утиски і переслідування.

Кримські прокурори просять вісім років колонії для заступника голови забороненого в Росії за екстремізм Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза. У своїй заключній промові перед судом його адвокат Микола Полозов заявив, що Росія поводиться як фашистська держава і порівнює захоплення Криму з аншлюсом нацистської Німеччини з Австрією.

Однак, у Піманова немає часу для таких порівнянь: «Багато людей на заході не розуміють, що сталося в Криму. Це була воля народу», - продовжує наполягати він.

Як повідомляв ONLINE.UA, Німеччина відіграє вирішальну роль в боротьбі з дезінформаційною кампанією Кремля в Європі.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?