19 серпня в Україні святкують Яблучний спас: традиції і прикмети
Категорія
Культура
Дата публікації

19 серпня в Україні святкують Яблучний спас: традиції і прикмети

19 серпня в Україні святкують Яблучний спас: традиції і прикмети
Джерело:  online.ua

У суботу, 19 серпня, в 2017 році відзначають таке церковне свято як Яблучний спас або Преображення Господнє.

Яблучний спас є другим в черзі з "трьох Спасів", повідомляє ONLINE.UA.

Читайте також: В Україні святкують Медовий спас: прикмети і традиції

Вважається, що саме 19 серпня літо починає поступатися осені. З цього дня дозволяється їсти яблука, і, більш того, прийнято починати заготовлювати яблука за найрізноманітнішими рецептами.

На Яблучний спас в церкві святять виноград, яблука, груші, персики, сливи, деякі овочі, мед, пшеничні і житні колоски, хрін, сіль, хліб, яблучну випічку, - при цьому краса оформлення кошику символізує данину щедрості природи. У той же час, не можна освячувати матеріальні цінності та будь-які спиртні напої, крім Кагору.

До 19 серпня не можна їсти яблук, а в сам цей день прийнято їх роздавати (чим більше, чим краще). Не можна в день Преображення Господнього працювати і зганяти з себе комах. Після Яблучного Спаса не можна купатися, а також залишати зерно на полях.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?