День незалежності України: цікаві факти
Категорія
Україна
Дата публікації

День незалежності України: цікаві факти

День незалежності України: цікаві факти
Джерело:  online.ua

Сьогодні, 24 серпня, Україна відзначає 26 років незалежності.

У зв’язку з цим ONLINE.UA пригадав цікаві факти про день, коли наша країна здобула свободу.

  • Українці проголосували за незалежність України на референдумі 1 грудня 1991 року. На референдум було винесено лише одне питання – “Чи підтверджуєте Ви Акт проголошення незалежності України”.

  • 24 серпня 1991 року було скликане надзвичайне й позачергове засідання Верховної Ради УРСР. Це сталося через три дні після подавлення путчу консервативних сил Радянського Союзу, які прагнули повернути СРСР без демократичних перетворень і "перебудови".

  • Сесія розпочалася о 10-й ранку з хвилини мовчання у пам'ять про трьох росіян, які загинули в ніч на 21 серпня під час виступу жителів Москви проти путчу.

  • За незалежність проголосували навіть комуністи. Більше того, представник компартії Олександр Мороз у своїй доповіді запропонував серед перших кроків незалежної влади реформувати армію та ввести власну валюту.

Читайте також: Трамп привітав Порошенка з 26-ю річницею Незалежності України

  • Увечері 346 депутатів, у тому числі комуністи, які були присутні в парламенті, підтримали Акт проголошення незалежності України. Лише один депутат був проти, інші утрималися. Результати голосування парламентарії зустріли бурхливими оплесками.

  • В'ячеслав Чорновіл запропонував внести до зали Верховної Ради синьо-жовтий прапор, з яким українці стояли на барикадах біля російського Білого дому, а також підняти національний прапор над куполом парламенту.

  • Першим президентом незалежної України став Леонід Кравчук.

  • В 1994 році 24 серпня на Хрещатику в Києві був проведений перший військовий парад, приурочений до дня проголошення Незалежності України.

До слова, з 2010 по 2013 рік, за часів перебування Віктора Януковича при владі, паради у столиці на честь Дня незалежності не проводилися. Зокрема було скасовано парад на честь ювілейної 20-ї річниці, що пояснювалося тодішньою владою економією коштів.

У 2014 році був проведений парад із залученням важкої військової техніки. Головною вулицею столиці проїхали близько півсотні одиниць техніки, у тому числі й новітні зразки. Маршем пройшли 14 парадних розрахунків загальною чисельністю близько півтори тисячі військовослужбовців Збройних Сил, Нацгвардії, МВС та Державної прикордонної служби, а також 120 учасників бойових дій на Донбасі. Частина техніки та особового складу по завершенню параду вирушили до зони АТО.

Цього року участь у військовому параді прийматимуть понад 4,5 тисяч військовослужбовців та близько 70 одиниць техніки, з яких 25 одиниць - нові зразки, які будуть виставлені для огляду на Михайлівській площі. Окрім того, Хрещатиком вперше крокуватимуть військові підрозділи 10 країн-партнерів, серед яких Велика Британія, США, Канада, Литва, Грузія, Польща, Молдова, Естонія, Румунія та Латвія.

Як повідомляв ONLINE.UA, військовий парад у Києві 24 серпня відвідають 11 міністрів оборони різних країн.

Зокрема,  24 серпня до Києва завітає голова Пентагону Джеймс Меттіс, щоб відзначити День Незалежності та підкреслити прихильність CША до стратегічного партнерства з Україною.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?