Що Путін хотів «сказати» Трампу і Порошенко закриттям Керченської протоки
Категорія
Політика
Дата публікації

Що Путін хотів «сказати» Трампу і Порошенко закриттям Керченської протоки

Що Путін хотів «сказати» Трампу і Порошенко закриттям Керченської протоки
Джерело:  The Atlantic Council

Після того, як Росія підтвердила держсекретареві США Рексу Тіллерсона свою готовність обговорити ситуацію в Україні, Москва незаконно в односторонньому порядку закрила Керченську протоку, нібито з технічних причин.

Росія повністю перекрила рух суден через Керченську протоку з 28 по 31 серпня через будівництво моста в окупований Крим, про це пише у своєму матеріалі видання The Atlantic Council, переклад якого зробив ONLINE.UA.

Росія знову не тільки загрожує Україні, а й демонструє свою зневагу до президента Дональда Трампа особисто. Зараз Москва націлена на Україну і її економічні плани очевидні. Керченська протока з'єднує Чорне з Азовське море. Закриття протоки розділяє два стратегічно важливих українських портових міста - Маріуполь і Бердянськ, які розташовані уздовж північного берега Азовського моря і є основними експортними центрами української сталі на Захід по Чорному морю. Москва таким способом показує, що вона може завдати удару по українському суспільству, політиці і економіці, коли їй заманеться.

Читайте також: Макрон: Франція не дозволить, щоб Путіну все зійшло з рук

Закриття протоки також є ударом по Вашингтону - якби Москва хотіла серйозно поговорити про Україну з Трампом, то вона не зробила б такий вчинок. Недавній коментар прем'єр-міністра Дмитра Медведєва, що стосується Адміністрації Трампа, показує повне презирство Москви до Трампа, Тіллерсона і Адміністрації в цілому. Однак, якщо Москва вважає, що вона може діяти безкарно проти Києва і / або Вашингтона, то вона глибоко помиляється. Величезні витрати, пов'язані з санкціями, які вводяться з 2014 року, демонструють стійке зубожіння Росії і вже привели до помітних скорочень витрат на оборонний сектор, а також до скорочень важливих внутрішніх інвестицій. Путін може робити вигляд, що він може продовжувати, як раніше, але його агресивна поведінка призвела до ситуації, коли Кремль може тільки погрожувати Україні такими засобами, як: закриття протоки, економічна війна, кіберзабастовка і тероризм.

Хоча Росія збільшила свої військові сили навколо України і намагається робити ще більше, вона, ймовірно, досягла економічних і стратегічних меж своїх можливостей для вторгнення в Україну. У той час як російська армія налічує близько 350 тис осіб, тільки одна третина придатна для бойових дій. Росії стає все важче виконувати військову ескалацію. Якщо вона відкрито вторгнеться в Україну, це підніме Європу і значно посилить її згуртованість. Такий крок може навіть привести до того, що НАТО підтримає передачу оборонної зброї для України. Тому Кремль повинен вдаватися до кроків, які будуть підтримувати ілюзію спроможності великої держави, яка може зрівнятися з США.

Трамп повинен зрозуміти, що саме Путін збирається робити. Захід успішно утискає Росію за рахунок введення нових санкцій і розширення старих. Межі можливостей Росії щодо посилення військової ескалації стають очевидними. Ситуація вимагає продовження і розширення цих санкції, але слід залишати двері відчиненими для серйозних переговорів, коли Москва буде дійсно готова до цього.

На практиці це означає, що Вашингтон повинен відправити військові кораблі ВМС США в Азовське море через Керченську протоку, щоб продемонструвати прихильність США суверенітету і цілісності України і підтримати свободу мореплавання. І НАТО має зробити те ж саме. Інший спосіб пригнобити Росію - це дати Україні оборонну зброю, яка їй потрібна для боротьби з російською агресією. Це покаже Путіну і його поплічникам, що вони не можуть так просто перекроювати кордони країни або нешанобливо ставитися до США, не сплачуючи за це відповідну ціну. Нездатність відповісти на ці навмисні провокації тільки викликає більше агресії. Дійсно, те, що США не може послати Україні необхідну допомогу, тільки заохочує безперервні акти агресії з боку Росії. Чим більше ця війна позначиться на Батьківщині Путіна, тим важче йому буде вистояти. Це, врешті-решт, і було метою США з самого початку.

Як повідомляв ONLINE.UA, Меркель і Макрон зробили важливу заяву по Донбасу.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?