Сильне північне сяйво могло змусити китів викинутись на берег Північного моря - вчені
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Сильне північне сяйво могло змусити китів викинутись на берег Північного моря - вчені

Сильне північне сяйво могло змусити китів викинутись на берег Північного моря - вчені
Джерело:  The Independent

Дослідники висунули гіпотезу, що причиною дивної викиду кашалотів в 2016 році на берег Північного моря стали незвичайні полярні сяйва, спровоковані сильними спалахами на сонці, які збили тварин з курсу.

Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Independent.

Вчені з Норвегії та Німеччини опублікували статтю в науковому журналі International Journal of Astrobiology. Вони з'ясували можливу причину масової загибелі кашалотів в Північному морі на початку 2016 року. Дослідники припускають, що тварин збила з курсу локальна зміна магнітного поля Землі, яка була викликана полярними сяйвами.

За кілька перших місяців 2016 року в південній частині Північного моря на берег викинулися 29 дорослих самців кашалотів. Ця подія незвична і тим, що кашалоти практично ніколи не заходять в Північне море. Тваринам потрібна велика глибина і їх звичайна їжа, кальмари Gonatus fabricii, яка не водиться в цих водах. Також вчених здивувало, що всі загиблі тварини були здорові.

Читайте також: Північне сяйво - джерело сильних рентгенівських сплесків

Дослідники припустили, що кашалоти загинули через дезорієнтацію. Вони з'ясували, що наприкінці 2015 року в районі Північного моря двічі спостерігалися сильні полярні сяйва. Розрахунки вчених показали, що вони могли змінити магнітне поле в тому регіоні, через що кити відхилилися від курсу і заплили в Північне море. Потрапивши туди, вони були ще більше дезорієнтовані. Море там досить дрібне, тому кашалоти неминуче потрапляли на берег, звідки не могли повернутися в воду.

Білою стрілкою на фото вказана звичайна траєкторія руху кашалотів, червоною - змінена внаслідок коливань магнітного поля.

Вчені говорять, що кашалоти користуються своїм магнітним почуттям при навігації: зір і інші канали інформації мало допомагають орієнтуватися в темряві каламутної води.

Згідно з даними дослідників, полярні сяйва виникають в тому числі під час геомагнітних бур. Імовірно, саме вони порушили здатність кашалотів до навігації.

Як повідомляв ONLINE.UA, житель містечка Норт-Бей в Канаді Джо Елзінга сфотографував на мобільний телефон унікальне природне явище, схоже на північне сяйво, під назвою світлові стовпи.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?