Дитсадок у Лютежі став ефективним пілотним проектом по зміні механізму фінансування населених пунктів Київщини
Категорія
Україна
Дата публікації

Дитсадок у Лютежі став ефективним пілотним проектом по зміні механізму фінансування населених пунктів Київщини

Дитсадок у Лютежі став ефективним пілотним проектом по зміні механізму фінансування населених пунктів Київщини
Джерело:  online.ua

Дитячий садок «Барвінок» в селі Лютіж Вишгородського району Київської області став пілотним проектом по зміні механізму фінансування населених пунктів Київщини, в якому пряма субвенція була надана безпосередньо місцевим радам. Голова Київської обласної державної адміністрації Олександр Горган відвідав з інспекцією виконання робіт з реконструкції цього навчального закладу, повідомляє 112.ua, передає ONLINE.UA.

Голова Київської ОДА повідомив, що сума реконструкції дитячого садка склала близько 24 млн грн, з яких 10 млн виділили з бюджету Київської області, ще 10 млн отримали від райради і 4 млн - від сільради. Таким чином в Лютежі з'явився новий сучасний дитячий садок, відвідувати який зможуть 120 дітей. У разі необхідності «Барвінок» зможе прийняти до 200 дітей, тоді як до реконструкції в установі могли проходити навчання не більше 100 дітей.

Про те, що довелося звернутися в КОДА, розповіла Тамара Савенок, голова Лютізької сільської ради. Пілотний проект з передачі обласних бюджетних коштів до сільської ради у вигляді прямої субвенції за словами голови сільради виявився ефективним, так як місцева влада, і жителі Лютежа могли стежити за ходом і перевіряти якість будівельних робіт. Раніше грошей на реконструкцію дитячого садка не вистачало ні в районному бюджеті, ні в сільській раді Лютежа.

«На мій погляд, це дуже правильне рішення. Коли у нас з'явилися будівельники, ми стали проводити спільні наради. Багато питань стали вирішувати спільними зусиллями. Ми збираємося з будівельними службами раз на тиждень в сільській раді, домовляємося про те, що вони будуть робити далі. У нас виходить добре і ефективно співпрацювати», - розповіла Савенок.

«Мені дуже подобається такий формат співпраці. Можна не соромитися запитати, уточнити, порадитися, дивлячись один одному в очі, і головне - проконтролювати», - додала голова Лютізького сільради. За 7,5 місяців будівельних робіт на місці старого з'явився двоповерховий, сучасний і комфортний дитсадок для Лютізьких дітей.

Раніше Олександр Горган заявив про свою ініціативу передавати обласні бюджетні гроші на місця, щоб викорінити практику розкрадання коштів.

«Тепер КОДА буде передавати обласні кошти безпосередньо в громади: саме мери міст обласного значення та сільські голови повинні забезпечити високу якість проведення ремонту або будівництва та проконтролювати, щоб ці гроші не були розкрадені», - зазначив губернатор Київської області.

Нагадаємо, раніше голова Київської ОДА заявив про факти розкрадання сотень мільйонів гривень бюджетних коштів, виявлених в результаті масштабної перевірки інфраструктурних об'єктів Київщини, на ремонт і будівництво яких виділялися бюджетні кошти. Наступ на корупційні схеми Київська облдержадміністрація розгорнула спільно з силовими органами.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?