Посол Угорщини запропонував Порошенку ветувати новий закон "Про освіту"
Категорія
Світ
Дата публікації

Посол Угорщини запропонував Порошенку ветувати новий закон "Про освіту"

Посол Угорщини запропонував Порошенку ветувати новий закон "Про освіту"

В Угорщині запропонували президенту України Петру Порошенку ветувати новий освітній закон через його мовні положення.

Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на сторінку у Facebook посла Угорщини в Україні Ерно Кешкеня.

Посол висловив угорську позицію щодо нового закону "Про освіту" у своєму мікроблозі.

"Головною проблемою є те, що дотепер національні меншини України мали можливість на навчання рідною мовою від дитячого садку до університету, а у майбутньому можливість для цього буде тільки у дитячих садках та у перших чотирьох класах початкової школи. Привід для дискусій надає розрізнення понять корінних народів та національних меншин, що дає можливість для суб’єктивних виступів. Тоді, коли закон надає можливість в якості мови ЄС, поряд з українською мовою, на вивчення деяких предметів і угорською мовою, відтак він тлумачить поняття цієї мови не в якості рідної мови меншини", - пише дипломат.

Читайте також: Гриневич назвала суму, яка необхідна для реалізації нової редакції закону про освіту

В Угорщині вважають, що новий закон "Про освіту" не дасть змоги навчатися рідною мовою, а це "загрожує збереженню ідентичності, культури, традицій угорської спільноти, а у довгостроковій перспективі сприяє асиміляції угорської меншини, в кінцевому результаті – її зникненню".

Посол підкреслив, що мовні положення схваленого закону "Про освіту" суперечать як внутрішнім, так і міжнародним нормативно-правовим актам і зобов’язанням.

"Цим рішенням український законодавчий орган загалом ігнорує базові права на користування рідною мовою, включно на навчання рідною мовою близько 150-ти тисяч громадян, які вважають себе належними до угорської національності та їх спільноти. Він позбавляє корінну спільноту Закарпаття та її членів такого права, яким вони в якості меншини користуються вже близько століття, незалежно від державної приналежності цієї території, і яке всі інші, сусідні з Угорщиною країни, забезпечують для угорської спільноти, яка проживає на їх території", - наголошує посол.

З огляду на це, посол пропонує гаранту України не підписувати закон у той формі, яким він є зараз, а повернути його на доопрацювання парламенту.

Як повідомляв ONLINE.UA, влада Угорщини незадоволена законопроектом "Про освіту", який був прийнятий депутатами Верховної Ради України.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?