Ситуація на Донбасі: озброєння України допоможе поставити Кремль на місце
Категорія
Україна
Дата публікації

Ситуація на Донбасі: озброєння України допоможе поставити Кремль на місце

Ситуація на Донбасі: озброєння України допоможе поставити Кремль на місце
Джерело:  The Atlantic Council

Сигнали, які йдуть від адміністрації Трампа, починають вказувати на новий напрямок підтримки США України. В кінці серпня міністр оборони Джеймс Маттіс заявив, що Пентагон «активно розглядає» питання про оборонну зброю, справедливо відзначаючи, що «оборонна зброя не є провокацією, якщо ви не агресор, і, очевидно, що Україна не є агресором, оскільки бойові дії проходять на її власній території».

Про це пише у своєму матеріалі видання The Atlantic Council, переклад якого зробив ONLINE.UA.

Озброєння України дозволить Сполученим Штатам безпосередньо підтримувати незалежну Україну і підвищити загальну безпеку території Європи. Але само собою зрозуміло, що такий крок необхідно зробити розумно і з конкретною метою - поліпшення ситуації в країні.

Читайте також: Актор Морган Фрімен звинуватив Росію в кібератаках та поширенні брехні: з'явилося відео

Очевидно, що Сполучені Штати і їх союзники в Європі не хочуть військового протистояння з Росією, особливо коли на горизонті маячить можливий конфлікт з Північною Кореєю. І тут є дуже важливий момент: надання оборонної зброї для України буде стримуючим фактором проти подальшого вторгнення Росії на територію України, а не провокацією.

Кілька опонентів недавно висловилися проти такої політики. Майкл Кофман з Wilson Center стверджував в New York Times, що озброєння України призведе до того, що Сполучені Штати увійдуть у проксі-війну (опосередковану війну) з Росією, яку США (ред.) не зможе виграти. Він порівнює план України з політикою США по озброєнню і навчання опозиції в Сирії. Таке помилкове, навіть обурливе порівняння, має майже відразу ж дискредитувати всі аргументи Кофмана. Журналіст Л. Тодд Вуд в The Washington Times пішов ще далі. Він порівняв озброєння України з «озброєнням Техасу проти Сполучених Штатів» і додав необгрунтовані припущення про війну між Сполученими Штатами і Росією через Україну.

Україна - це не Сирія, і не Техас, військові дії на її території, пов'язані безпосередньо з зовнішнім агресором. Україна не бере участі в громадянській війні і не веде боротьбу з недержавними суб'єктами, такими як ІДІЛ. Іншими словами, країна знаходиться в боротьбі за своє виживання в якості європейської держави з західними принципами, цінностями і політикою. Постійний потік озброєння і військова підтримка сепаратистів з боку Росії в зоні конфлікту порушує режим припинення вогню, що, в свою чергу, призводить до жертв серед українських військових і мирних жителів Донбасу.

Забезпечення оборонної зброї для України не спровокує гонку озброєнь, оскільки Москва і так вже надала сепаратистам на Донбасі найсучаснішу і передову зброю. Більш того, посилення обороноздатності Києва не призведе до прямого американо-російського конфлікту, тому що Україна не планує нападати на територію Росії, і, тому що, Сполучені Штати не будуть відправляти свої війська в Україну.

Замість цього, оборонна зброя може допомогти Україні захистити свою територію і своїх громадян більш ефективно, позбавивши російські війська на Донбасі їх нинішніх технічних переваг. Це, в кінцевому підсумку, змусить Кремль двічі подумати, перш ніж здійснювати ескалацію надалі. Не випадково, що незабаром після того, як переговори про озброєння України активізувалися, президент Росії Володимир Путін заявив про готовність Росії погодитися на миротворчу місію ООН на Донбасі, незважаючи на те, що цю ідею Москва відкидала роками.

Підтримка оборонних здібностей України також ще більше зміцнить існуючу стратегію НАТО щодо стримування в регіоні. Тому, є вагомі аргументи на користь надання Україні оборонної зброї. Але при цьому, адміністрація Трампа повинна додати п'ять умов до цієї політики.

По-перше, необхідно забезпечити суворий процес навчання і нагляду, для того щоб гарантувати, що зброя використовується правильно і залишається в «правильних» руках.

По-друге, фінансовий аспект поставок зброї повинен поєднувати різні механізми, включаючи безкоштовну технічну допомогу, розстрочку і позики.

По-третє, забезпечення озброєння повинно бути тісно пов'язане з прогресом проведених в Україні реформ, в тому числі в збройних силах. Виживання України залежить не тільки від її здатності захищати себе від зовнішньої агресії, але і від її здатності успішно завершити перетворення з пострадянської, неефективної, корумпованої держави в сучасну європейську націю.

По-четверте, США і ЄС повинні продовжувати свою рішучу підтримку громадянського суспільства України, так як саме воно є найвпертішим пропагандистом реформ і «сторожовим псом», який контролює ефективність роботи уряду.

По-п'яте, жорсткий список санкцій повинен залишатися в силі, щоб дати зрозуміти Кремлю, що будь-які можливі спроби захопити ще більше території України обійдуться дорого.

Прийшов час відмовитися від надії на те, що політика потурання агресору може принести мир. Навпаки, це потурання робить ситуацію ще більш непередбачуваною. Кремль проводить одне з найбільших російських військових навчань за весь пострадянський період - «Захід-2017», напружуючи свої м'язи і демонструючи свої військові плани країнам НАТО. У той же час, замаскований союзник Путіна в Пхеньяні перевіряє свою здатність атакувати американську територію ядерною зброєю. Ця ситуація вимагає рішучої відповіді, який не повинен провокувати, а повинен відправити чітку заяву Кремлю і іншим режимам про те, що роки «гнучкості» президента Барака Обами закінчилися. Це повідомлення повинно, перш за все, донести, що США і їх союзники не будуть більше терпіти спроби повалити світовий порядок.

Як повідомляв ONLINE.UA, раніше Лавров висловив позицію РФ по миротворцям ООН на Донбасі.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?