США розглядають можливість продовження договору з Росією про взаємне скорочення ядерних арсеналів
Категорія
Світ
Дата публікації

США розглядають можливість продовження договору з Росією про взаємне скорочення ядерних арсеналів

США розглядають можливість продовження договору з Росією про взаємне скорочення ядерних арсеналів
Джерело:  Reuters

У п'ятницю, 22 вересня високопоставлені чиновники США заявили, що Сполучені Штати бачать цінність в Договорі СНО-3 з Росією (двосторонній договір між Росією і Сполученими Штатами щодо подальшого взаємного скорочення арсеналів розгорнутих стратегічних ядерних озброєнь, який був підписаний президентами Дмитром Медведєвим і Бараком Обамою 8 квітня 2010 року у Празі і набув чинності 5 лютого 2011 року - ред.), не дивлячись на стурбованість Вашингтона з приводу репутації Москви в питанні контролю над озброєнням та в інших питаннях.

Про це пише у своїй статті видання Reuters, переклад якої зробив ONLINE.UA.

Судячи зі слів посадових осіб з адміністрації Трампа, які спілкувалися з журналістами на умовах анонімності, вони припускають, що договір залишиться в силі, і «двері залишаються відкритими» для можливого продовження угоди, термін якого закінчується в 2021 році.

Читайте також: Винні спецслужби США: Росія дивно пояснила нові втрати в Сирії

Договір СНО-3 зобов'язує обидві країни скоротити кількість своїх розгорнутих стратегічних ядерних боєголовок до лютого 2018 року до 1550 од., що є найнижчим рівнем за десятиліття. Він також обмежує кількість розгорнутих наземних і підводних ракет і ядерних бомбардувальників.

Reuters повідомляє, що президент Дональд Трамп під час першої телефонної розмови з президентом Росії Володимиром Путіним розкритикував договір СНО-3, заявивши, що він сприяє Москві.

Але, один з чиновників адміністрації Трампа заявив в п'ятницю, що Сполучені Штати не мають наміру відмовлятися від договору.

Високопоставлені чиновники США, в тому числі міністр оборони США Джим Маттіс, поставили під сумнів надійність Росії в питанні контролю над озброєнням, пославшись на давні заяви США про те, що Росія порушила Договір про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності (Договір вступив в чинності 1 червня 1988 року. Учасники договору зобов'язалися не виробляти, не випробовувати і не розгортати балістичні та крилаті ракети наземного базування середньої і малої дальності - ред.).

Росія заперечує порушення договору зі свого боку і звинувачує в цьому Сполучені Штати. Звинувачення прозвучали на тлі кризи американо-російських відносин.

Американські спецслужби звинувачують Росію в тому, що вона втручалася в президентські вибори в США, ці звинувачення Москва теж заперечує. Недавні «обміни люб'язностями» між Вашингтоном і Москвою включають в себе кроки, спрямовані на скорочення дипломатичної присутності на території обох країн.

Напруженість досягла і Сирії, де Сполучені Штати і Росія підтримують різні сили, які намагаються боротися за те, що залишилося від території ісламської держави.

Росія попередила Сполучені Штати про те, що, якщо російські війська знову потраплять під вогонь, то сили будуть спрямовані проти сирійських бойовиків, яких підтримує США.

Проте, інший високопоставлений чиновник адміністрації Трампа заявив, що Вашингтон шукає шляхи поліпшення зв'язку з Москвою і створює певну ступінь довіри, яку чиновник описав як неіснуючу.

Коли Трамп зайняв свій пост, він заявив, що хоче поліпшити відносини з Москвою, які стали напруженими після анексії Криму в 2014 році і конфлікту на сході України, що призвело до того, що Вашингтон наклав санкції на Росію.

У четвер, 21 вересня Петро Порошенко зустрівся з Трампом і після зустрічі заявив, що у них є спільне бачення «нового рівня» співпраці в питаннях оборони.

У свою чергу, інший чиновник в адміністрації Трампа сказав, що не було прийнято жодного рішення про надання Україні оборонної зброї, чого Київ так давно прагне.

Як повідомляв ONLINE.UA раніше, озброєння України допоможе поставити Кремль на місце.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?