Втрати української економіки через насильство щодо жінок сягають сотень млн дол – Фонд ООН у галузі народонаселення
Категорія
Економіка
Дата публікації

Втрати української економіки через насильство щодо жінок сягають сотень млн дол – Фонд ООН у галузі народонаселення

Втрати української економіки через насильство щодо жінок сягають сотень млн дол – Фонд ООН у галузі народонаселення
Джерело:  online.ua

25 вересня UNFPA, Фонд ООН у галузі народонаселення презентував дослідження «Економічні наслідки насильства щодо жінок в Україні», а також новий етап роботи проекту по випередженню та протидії насильству, розрахований на три роки.

Насильство щодо жінок виступає одним із головних порушень прав людини, завдає серйозної шкоди здоров’ю і добробуту постраждалих. Наслідки насильства для економіки вимірюються грошовими, трудовими та нематеріальними видатками і сягають $10,8 мільйонів на рік. Окрім того, стрес, ускладнення сімейних стосунків та негативний вплив на дітей важко виміряти економічним еквівалентом. Якщо врахувати прихований характер проблеми, вартість насильства щодо жінок в Україні у 20 разів перевищує результати, сформовані за даними офіційної статистики. Так, за модельними розрахунками дослідників, вартість насильства щодо жінок в Україні може сягати $208 млн. на рік.

Комплексна оцінка економічних наслідків насильства щодо жінок в Україні враховувала втрачений макроекономічний продукт, вартість послуг, пов’язаних із реагуванням на випадки насильства та особисті збитки і витрати потерпілих. Так, середньостатистична жінка, яка пережила насильство, витратила близько $200 на подолання наслідків насильства. Однак результати дослідження доводять, що насильство – це не приватна справа, бо втрати економіки від насильства лягають на плечі кожного платника податків в Україні. Більше того, міжнародні дослідження свідчать, що вкладення $ 1 в превентивні заходи із попередження насильства призводить до економії $ 5-20 майбутніх видатків.

Базуючись на результатах дослідження, UNFPA, Фонд ООН у галузі народонаселення планує реалізацію трирічної роботи по випередженню та протидії насильству, яку здійснюватиме за фінансової підтримки західних партнерів. Наразі проект, який працює у цьому напрямку із 2015 року представляє собою надання соціальної та психологічної допомоги тим, хто пережив насильство у Донецькій, Луганській, Запорізькій, Дніпропетровській та Харківській областях.

Ми сподіваємося, що сьогоднішній Форум допоможе нам побудувати сильну коаліцію із національного уряду, місцевих органів влади, громадянського суспільства, приватного сектору, міжнародних партнерів та донорів для виконання наших зобов’язань та реалізації наших спільних прагнень зробити Україну вільною насильства щодо жінок ”, - сказала Аланна Армітраж, Директорка Фонду ООН у галузі народонаселення у Східній Європі та Центральній Азії.

UNFPA, Фонд ООН у галузі народонаселення є ведучим агентством ООН у попередженні та реагуванні на насильство, координує мультисекторальну роботу міжнародних агенцій, агентств ООН, громадських організацій та державних органів з 2015 року. Більше інформації про UNFPA за посиланням.

  • Для протидії та боротьбі із ґендерно-обумовленим насильством UNFPA реалізує проект з надання гуманітарної відповіді, спрямованої на забезпечення гуманітарних потреб найбільш вразливих категорій жінок та дівчат-підлітків, які постраждали від збройного конфлікту на сході України, шляхом зміцнення систем міжвідомчої координації, попередження та захисту, а також поліпшення доступу осіб, які пережили ґендерно-обумовлене насильство, до правової, медичної та соціально-психологічної допомоги. За статистикою Фонду, кожна п’ята жінка в Україні зазнавала фізичного або сексуального насильства бодай раз у житті.

  •   У цьому році UNFPA розпочинає новий етап роботи проекту, який розширить на додаткові регіони України. Наразі мобільні бригади психологів та соціальних працівників UNFPA безкоштовно допомагають тим, хто пережив насильство. Проект реалізується за фінансової підтримки Міністерства з міжнародного розвитку Великої Британії (DFID) та Міністерства закордонних справ Великої Британії (FCO).

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?