В NASA зафіксували найбільше сяйво на Марсі
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

В NASA зафіксували найбільше сяйво на Марсі

NASA
В NASA зафіксували найбільше сяйво на Марсі

Фахівці NASA спостерігали потужне авроральне сяйво на Марсі, яке було викликано викидом маси з атмосфери Сонця 10 вересня 2017 року.

Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на сайт NASA.

Сяйво виявилося в 25 разів яскравіше інших подібних явищ на Марсі, воно було зафіксовано американським штучним супутником MAVEN.

На Червоній планеті немає магнітосфери, яка сприяє виникненню аврори (полярного сяйва). Магнітні поля Землі і деяких інших планет направляють потік високоенергетичних частинок до полюсів, де світіння зазвичай і виникають. У випадку Марса фотони "атакують" всю атмосферу, а не тільки полярні області. В результаті верхні шари газової оболонки Марса починають випромінювати світло в ультрафіолетовому спектрі.

Читайте також: Землю накрило найпотужнішою магнітною бурею: з'явилися деталі

Вчені вважають, що спалах викликала дворазове посилення потоку радіації, що падає на поверхню Марса. Дані, отримані космічними апаратами, допоможуть розробити системи безпеки астронавтів, які в майбутньому висадяться на Марс.

Як повідомляв ONLINE.UA, керівник американської космічної компанії SpaceX Ілон Маск показав, як буде працювати міжпланетний корабель.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?