Уряд на рік продовжив дію закону про особливий статус ОРДЛО у випадку виведення військ
Категорія
Політика
Дата публікації

Уряд на рік продовжив дію закону про особливий статус ОРДЛО у випадку виведення військ

Уряд на рік продовжив дію закону про особливий статус ОРДЛО у випадку виведення військ

Верховна Рада України ухвалила закон "Про створення необхідних умов для мирного врегулювання ситуації в окремих районах Донецької та Луганської областей", внесений президентом України (реєстраційний номер 7164). "За" проголосувало 229 із 337 нардепів, зареєстрований в сесійній залі.

Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на "УНІАН".

Цим рішенням уряд ще на рік продовжив дію закону "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей", який був ухвалений в 2014 році. Згідно з цим законом тимчасово, на строк, що закінчується через один рік з дня набрання чинності Законом України "Про створення необхідних умов для мирного врегулювання ситуації в окремих районах Донецької та Луганської областей", запроваджується особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей, до яких належать райони, міста, селища, села, що визначаються рішенням Верховної Ради України".

Законом встановлено, що особливий порядок місцевого самоврядування в ОРДЛО набирає чинності тільки після виконання всіх умов, викладених у статті 10 закону "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей" зокрема у частині, що стосується виведення усіх незаконних збройних формувань, їх військової техніки, а також бойовиків та найманців з території України.

Читайте також: Німеччина заявила про важливість продовження закону про особливий статус Донбасу

В ухваленому законі 2014 року була визначена дата виборів - неділя 7 грудня 2014 року. В нині ухваленому законі норма не скасована, але дата вже минула. Також визначено, що вибори мають бути проведені із забезпеченням участі у спостереженні за виборами міжнародних безсторонніх спостерігачів, зокрема від Бюро демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ, Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи, інших міжнародних організацій та іноземних держав, а також інших офіційних спостерігачів.

Ухваленим нині законом передбачено, що умовами проведення виборів є:

  • безпечні умови діяльності та безперешкодної участі офіційних спостерігачів у виборчому процесі; виведення усіх незаконних збройних формувань, їх військової техніки, а також бойовиків та найманців з території України;

  • недопущення незаконного втручання у виборчий процес, у тому числі з боку незаконних збройних формувань;

  • дотримання принципів політичного плюралізму і багатопартійності, рівності прав і можливостей участі у виборчому процесі;

  • свободи передвиборної агітації, рівних можливостей доступу до засобів масової інформації та відновлення з цією метою українського теле- та радіомовлення, обігу українських друкованих засобів масової інформації на всій території Донецької та Луганської областей;

  • прозорого підрахунку голосів, установлення підсумків голосування і результатів місцевих виборів;

  • дотримання гарантій вільного волевиявлення та таємного голосування, виборчих прав внутрішньо переміщених осіб, які були змушені покинути місця проживання в окремих районах Донецької та Луганської областей.

Як повідомляв ONLINE.UA, у четвер, 5 жовтня, в центрі Києва неспокійно, — групи активістів громлять меморіали, офіси політичних партій і протестують під будівлею Ради.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?