Результати навчань "Захід-2017": НАТО слід укріпити свої позиції
Категорія
Світ
Дата публікації

Результати навчань "Захід-2017": НАТО слід укріпити свої позиції

Результати навчань "Захід-2017": НАТО слід укріпити свої позиції
Джерело:  Bloomberg

Росія всього лише завоювала вигадану державу, але цим вона налякала деякі цілком реальні країни. Недавні військові навчання Кремля «Захід-2017» показують, що НАТО необхідно докладати більше зусиль, щоб стримувати агресію Росії не тільки на суші, але і в Балтійському морі.

Про це пише у своєму матеріалі сайт Bloomberg, переклад якого зробив ONLINE.UA.

В ході навчань, Росія направила близько 100 тис військовослужбовців для захисту від фіктивної атаки з боку держави «Вейшнорія» (Вейшнорія - віртуальна держава, яка згідно з легендою навчань «Захід-2017» є противником союзу Росії та Білорусі - ред). Здебільшого, дії відбувалися на теренах Республіки Білорусі і Калінінграда, крихітної, але добре озброєної російської території між Литвою і Польщею. Але росіяни також відправили свій Балтійський флот, в який входять есмінці і кілька підводних човнів, а також відправили значні військово-морські сили в Північний Льодовитий океан до берегів Норвегії, яка є членом НАТО.

За останні кілька років від Росії надходило чимало загроз, спрямованих на членів Організації Північноатлантичного договору. Російські сили все активніше діють на море, особливо в країнах Балтії, задіюючи свої підводні човни і військові кораблі, які неодноразово входили в суверенні води інших прибережних країн.

Читайте також: Турчинов зробив гучну заяву про Росію і ядерну зброю

Зрозуміло, що до балтійських держав, які були невід'ємною частиною старої радянської і царської імперій, Володимир Путін і багато його співвітчизників відчувають велику ностальгію. Пряме російське вторгнення вкрай малоймовірно, але є реальні побоювання з приводу того, що Кремль знову повторює техніку «гібридної війни», яка так вдало спрацювала в Криму і на сході України.

Існує безліч способів, якими морська міць могла бути частиною прихованої або відкритої російської стратегії дестабілізації Прибалтики: підводні човни можуть розрізати підводні лінії зв'язку і викликати збої в електропостачанні; надводні кораблі можуть бути основами для кібератак; військово-морські блокади можуть утримувати життєво важливий імпорт енергії; морські сили можуть пристати до ізольованих, але стратегічно важливих островах, таких як шведський острів Готланд або фінські Аландські острови.

У Росії також є деякі переваги тут: Балтійське море - відносно мілке та вузьке, а невеликі дизель-електричні підводні човни Росії дуже маневрені у вузьких просторах. Крім того, Москва має повний контроль над своїм флотом, а будь-яка операція НАТО обов'язково стикається з грізною бюрократією.

Є кроки, які НАТО може зробити, щоб поліпшити свої позиції. З огляду на агресивну позицію Росії в Прибалтиці, НАТО має створити установи вищого рівня в тих східних штатах, за аналогією з Центром передового досвіду в області кіберзахисту НАТО в Естонії.

Подібно Росії, типовий прояв сили США - це зробити кілька випадкових візитів на есмінці в порти Балтики. Значення таких «поїздок» потрібно збільшити до так званої регулярної присутності, подібно до того, що зараз роблять ВМС в Південно-Китайському морі. Альянсу також необхідно скоротити бюрократизм і надати своєму головнокомандувачу більше повноважень і гнучкості дій для того, щоб швидко діяти в умовах кризи.

Суть в тому, що НАТО необхідно краще координувати свої дії з членами і країнами, які не є членами альянсу, які найбільше побоюються російської агресії, а саме Фінляндії і Швеції. Кінцева мета повинна полягати в тому, щоб зробити ці північні держави, чиї наземні і військово-морські сили добре підходять для боротьби, членами альянсу. На даний момент НАТО повинна домовитися з ними про обов'язкові угоди щодо швидкого реагування в кризовій ситуації. Заходу потрібен час, щоб повністю проаналізувати наслідки навчань «Захід-2017». Однак уже ясно, що для стримування російської агресії в морі, необхідно більш формальне співробітництво.

Як раніше повідомляв ONLINE.UA, учасники НАТО хочуть чітко розуміти наміри Путіна, щоб виключити будь-які непорозуміння.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?