З чим буде боротися медреформа в Україні
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

З чим буде боротися медреформа в Україні

З чим буде боротися медреформа в Україні
Джерело:  Reuters

У четвер, українські законодавці у Верховній Раді проголосували за довгоочікувану капітальну реорганізацію системи охорони здоров'я. Згідно з твердженнями західних союзників України, ці реформи будуть підвищувати стандарти медицини і допоможуть в боротьбі з хабарництвом в лікарнях і поліклініках.

Про це у своєму матеріалі пише Reuters, переклад якого зробив ONLINE.UA.

ЄС і МВФ вже давно наполягають на прискоренні впровадження реформ в Україні. Згідно з даними ВООЗ, середня тривалість життя в країні більш ніж на п'ять років менше, ніж в середньому по Європі. Але противники змін, в тому числі багато депутатів опозиції, кажуть, що більш західна система охорони здоров'я змусить пацієнтів платити за свої ліки, тим самим залишивши бідних людей взагалі без медичної допомоги.

Нове законодавство дозволяє пацієнтам вибрати собі лікаря, а не нав'язує його. Цей крок, за словами уряду, спонукає медиків поліпшити якість обслуговування і позбавить лікарів можливості вимагати хабарі від пацієнтів за лікування.

Читайте також: Верховна Рада схвалила законопроект медичної реформи

У законопроекті також викладається, які ліки оплачуються державою, а які пацієнти повинні будуть самі купувати. Прихильники заявили, що нова система буде прозорішою, ніж нинішня, де ліки, в теорії, оплачуються державою, але пацієнти часто змушені самі платити, щоб отримати таблетки, коли витратні матеріали закінчуються.

Завдання уряду - забезпечити якісну систему охорони здоров'я для громадян, а не «нічого не робити і терпіти те, що діється в українських лікарнях», - заявив прем'єр-міністр Володимир Гройсман в парламенті після голосування.

Уряд України наполягає на більш тісних зв'язках з ЄС, з тих пір, як Революція Гідності витіснила проросійського екс-президента Віктора Януковича в 2014 році.

Посли країн-учасників G7 опублікували заяву про те, що дане законодавство є «ознакою того, що Україна готова рухатися вперед і просувати життєво важливі для країни реформи».

Законопроект, який просувала в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун, піддався 893 поправкам і неодноразової критики, в тому числі з боку Ольги Богомолець, Голови комітету ВРУ з питань охорони здоров'я. Богомолець заявила в соцмережі Facebook в четвер, що зміни призведуть до закриття лікарень і скорочення числа лікарів і медикаментів в сільських районах, прирівнюючи це до «геноциду».

Прихильники змін кажуть, що зацікавлені особи, які отримують вигоду від корупції в нинішній системі охорони здоров'я, поширюють страхітливі історії про медреформу.

Як повідомляв раніше ONLINE.UA, Супрун розповіла, що буде з непотрібними лікарнями після медреформи.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?