МОЗ дозволило лікарям України використовувати міжнародні клінічні протоколи
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

МОЗ дозволило лікарям України використовувати міжнародні клінічні протоколи

Міністерство охорони здоров'я України
МОЗ дозволило лікарям України використовувати міжнародні клінічні протоколи

Українські лікарі можуть працювати за тими ж інструкціями, які використовують медики в 40 країнах світу. Раніше це було незаконним.

Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на прес-службу МОЗ.

У Міністерстві охорони здоров’я повідомили, що лікарі по всій Україні користуються у своїй роботі клінічними протоколами. З початку цього року МОЗ наказом №1422 дозволило працювати за міжнародними стандартами лікування і діагностики.

Клінічний протокол – це основний медико-технологічний документ, інструкція для лікаря, в якому зібрані настанови для лікування конкретної хвороби. Вони допомагають лікарям уникати помилкових рішень та обирати найефективніше лікування пацієнта.

Читайте також: Супрун розповіла, що буде з непотрібними лікарнями після медреформи

Тобто лікар повинен діяти тільки за перевіреними способами діагностики і лікування, які вже довели свою ефективність.

В Україні є такі протоколи і вони діють вже кілька років. В 2012 році за указом МОЗ було розроблено:

  • 5 стандартів медичної допомоги;

  • 93 клінічні настанови;

  • 123 уніфіковані клінічні протоколи медичної допомоги.

В Україні на цей момент також затверджено 22 протоколи для медсестер та 36 - для провізорів.

Цим інструкціям мають слідкувати усі працівники медсфери. Однак наука не стоїть на місці, медицина розвивається, удосконалюються підходи до лікування. Тому медпротоколи мають постійно удосконалюватись.

В. о. міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун заявила, що українські протоколи довгий час не змінювались. Тож у МОЗ вирішили дозволити українським лікарям користуватись міжнародними правилами.

"Якщо скажімо в США, Британії чи Австралії дійшли до нових підходів у лікуванні й світова медична спільнота визнала їх найбільш ефективними, то українські медики повинні користуватися ними також. Бо наука довела та визнала, що зараз для пацієнта це найкращий спосіб отримати лікування", - сказала Уляна Супрун.

В. о. міністра охорони здоров'я України наголосила, що до реформи вони також готують ще один інструмент, який має на меті вдосконалення й спрощення роботи сімейних лікарів.

Міжнародна класифікація первинної медичної допомоги (ІСРС-2) діє ефективно у 40 країнах світу. Вона дає змогу класифікувати не лише хвороби, а й симптоми. Тобто в ICPC-2 фіксуються не діагнози, а кожне конкретне звернення пацієнта до лікаря.

Система спрощує роботу лікаря, тож він витрачатиме менше часу на паперову роботу і більше – на огляд пацієнтів.

Крім того, всі медичні записи мають бути в електронному вигляді. Це зробить статистичні дані більш точними.

Як повідомляв ONLINE.UA, 19 жовтня, Верховна Рада України схвалила реформу медицини, яка передбачає зміну системи фінансування медреформи, ініційовану Міністерством охорони здоров’я.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?