Втручання Росії у вибори США: почались перші арешти
Категорія
Світ
Дата публікації

Втручання Росії у вибори США: почались перші арешти

Втручання Росії у вибори США: почались перші арешти
Джерело:  Reuters

У понеділок, 30 жовтня, колишній політтехнолог Партії регіонів, екс-керівник передвиборчого штабу і радник президента США Дональда Трампа Пол Манафорт разом зі своїм партнером Ріком Гейтсом був звинувачений по 12-ти пунктам. Після всіх пред'явлених звинувачень, Манафорт здався ФБР.

Як раніше повідомляло в своїй статті агентство Reuters, переклад якої зробив ONLINE.UA, велике журі присяжних схвалило перші звинувачення в п'ятницю, 27 жовтня, але, згідно з наказом федерального судді, зміст звинувачень не розголошувалося до понеділка, про це повідомило поінформоване джерело. Такий крок став серйозним поворотом в розслідуванні спеціального прокурора Роберта Мюллера.
 
Розслідування про втручання Росії у вибори кинуло тінь на 9-місячне правління президента США Дональда Трампа і ще більше збільшило розкол між республіканцями і демократами.

У січні 2017 року спецслужби США зробили висновок про те, що Росія втрутилася у вибори, щоб спробувати допомогти Трампу перемогти кандидата від Демократичної партії США Хілларі Клінтон. Для того, щоб дискредитувати її, були опубліковані компрометуючі електронні листи, а також через соціальні мережі була поширена пропаганда.

Мюллер також розслідує, чи вступали представники передвиборчої кампанії Трампа в змову з російськими представниками.

Читайте також: Змова проти США: в чому ФБР звинувачує Манафорта

Трамп неодноразово відкидав звинувачення про змову з росіянами і назвав розслідування «полюванням на відьом». Кремль також спростував ці припущення.

За словами джерел, знайомих з цією справою, Мюллер, колишній директор Федерального бюро розслідувань, вивчає можливі зв'язки між помічниками Трампа і представниками іноземних держав, в тому числі, справи про потенційне відмивання грошей, ухилення від сплати податків та інші фінансові злочини. Він також вивчає, чи намагався Трамп або його помічники перешкоджати цьому розслідуванню.

Мюллера призначили очолити розслідування через тиждень після того, як Трамп звільнив директора ФБР Джеймса Комі, який очолював федеральне розслідування про можливе втручання Росії у вибори. Трамп відразу заявив, що звільнив Комі, тому що його керівництво ФБР було неадекватним.

У неділю, 29 жовтня Трамп спробував переключити увагу на демократів і Клінтон. Він писав у Twitter, що Демократи використовують це жахливе (і шкідливе для країни) полювання на відьом заради згубної політики, але республіканці тепер дають таку відсіч, як ніколи раніше. Також він заявив, що ніколи не бачив такого «гніву і єдності» республіканців щодо відсутності розслідування щодо Клінтон у зв'язку з фінансуванням її штабом розслідування про зв'язки Трампа з Росією.

Спеціальний адвокат Білого дому Тай Кобб сказав, що твіти президента «не пов'язані з діяльністю спеціального прокурора, з яким він (Дональд Трамп - ред.) продовжує співпрацювати».

Слідчі на чолі з Мюллером опитали колишнього начальника штабу Білого дому Райнса Прібус, колишнього представника Шона Спайсера та інших нинішніх і екс-співробітників Білого дому і представників передвиборчої кампанії Трампа.

У липні агенти ФБР провели обшук будинку в Вірджинії колишнього радника і керівника передвиборного штабу президента США Дональда Трампа Пола Манафорта, чиї фінансові операції і операції з нерухомістю, а також великі лобістські інтереси в Україні і контакти з Росією розслідуються командою Мюллера.

Мюллер також вів слідство стосовно колишнього радника з національної безпеки Майкла Флінна, який був звільнений Трампом менш ніж через місяць після його вступу на посаду. Його звільнили за передачу неправдивих відомостей віце-президенту Майку Пенсу та інших представників влади про його контакти з послом Росії в Вашингтоні.

Кілька ЗМІ повідомили, що велике журі присяжних схвалило звинувачення в рамках розслідування, очолюваного Мюллером.

Така ситуація спонукала деяких союзників Трампа вимагати звільнення Мюллера. Себастьян Гірка, заступник помічника Трампа, який залишив свій пост в серпні, сказав в Twitter, що Мюллера «потрібно позбвити його повноважень» і що необхідно розслідувати, чи виконував він (Мюллер - ред.) необхідні приписи під час цього розслідування.

Білий дім заявляв влітку 2017 року, що Трамп не збирався звільняти Мюллера, хоча президент і ставив під сумнів його неупередженість.

Як повідомляв ONLINE.UA,  Пол Манафорт очолював виборчий штаб Дональда Трампа, однак залишив  посаду після оприлюднення деталей його зв’язку з колишнім президентом України Віктором Януковичем.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?