У Мін'юсті повідомили про погашення боргів за рішеннями ЄСПЛ
Категорія
Політика
Дата публікації

У Мін'юсті повідомили про погашення боргів за рішеннями ЄСПЛ

Міністерство юстиції України
У Мін'юсті повідомили про погашення боргів за рішеннями ЄСПЛ

Міністерство юстиції України за 3,5 роки повністю погасило заборгованість перед українцями за рішеннями Європейського суду з прав людини. Більшість рішень були ухвалені у період з 2008 по 2013 роки.

Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на прес-службу Мін'юсту.

Заступник міністра юстиції України - уповноважений у справах Європейського суду з прав людини Іван Ліщина заявив, що Україні від попередньої влади залишилися понад 3 тисячі рішень Європейського суду з прав людини на користь українських громадян, які ігнорувалися владою роками.

Читайте також: Суд дозволив стягнути з "Газпрому" штраф в 171 млрд грн, - Мін'юст

"Здебільшого – це типові справи щодо невиконання державою рішень національних судів. Ці рішення ЄСПЛ виносилися на підставі того, що попередня влада в країні впродовж 20 років приймала популістські закони, які стосувалися пільг для чорнобильців, афганців та дітей війни, введення мораторію на виконання певними суб’єктами рішень національних судів", - зазначив Ліщина.

"Дане законодавство не було підкріплене фінансовою спроможністю держави виконувати взяті на себе зобов’язання. Така ситуація і стала причиною того, що ЄСПЛ порушував справи за поданнями тисяч українців і виносив рішення про стягнення з України відповідної заборгованості", - наголосив міністр.

Він зауважив, що вперше за роки незалежності з 2014 року Мінюст почав масштабну роботу з врегулювання подібних справ. За ці роки за позовами ЄСПЛ українцям були виплачені кошти у повному обсязі.

Міністерство повідомляє, що з 2014 року урядом було надіслано до ЄСПЛ 414 декларацій щодо укладення дружнього врегулювання конфлікту. За цей період Європейський суд з прав людини прийняв рішення про дружнє врегулювання спору щодо 1 236 заяв на суму 1,4 млн євро та 21 тис. гривень справедливої компенсації.

Як повідомляв ONLINE.UA, президент України Петро Порошенко підписав закон "Про ратифікацію Протоколів №15 та №16 до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод".

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?