Чи готовий Трамп протистояти Путіну: на чиєму боці насправді США
Категорія
Україна
Дата публікації

Чи готовий Трамп протистояти Путіну: на чиєму боці насправді США

Чи готовий Трамп протистояти Путіну: на чиєму боці насправді США
Джерело:  The Washington Post

Після декількох місяців внутрішніх дебатів, адміністрація Трампа до сих пір не прийшла до єдиного рішення в питанні про надання Україні оборонної зброї, про яку вона так давно просить. За фактом, нинішня влада продовжує політику адміністрації Обами, відмовляючи Києву в тому, що йому дійсно потрібно для протистояння російської агресії. Така поведінка посилює сумніви в готовності президента Дональда Трампа протистояти Володимиру Путіну.

Про це пише журналіст Джош Рогін в своїй статті для The Washington Post, переклад якої зробив ONLINE.UA.

Представники Ради національної безпеки США наполягають на тому, щоб адміністрація повільно, але вірно працювала в напрямку надання українським військовим необхідного озброєння для того, щоб дати їм можливість реагувати на вторгнення російських танків, артилерії та іншого обладнання в окуповані частини східної України. Кілька тижнів тому, з цього питання відбулося засідання головних членів Ради національної безпеки, включно з членами кабінету.

Читайте також: Озброєння України допоможе поставити Кремль на місце

Довгоочікуване рішення Трампа матиме наслідки, які виходять далеко за межі Донбасу. Український уряд попереджає про те, що, незважаючи на те, скорочення активності бойових дій останнім часом, Москва все ще намагається змінити факти на місцях. «Мова йде не тільки про зброю, а скоріше про політичний сигнал», - сказав Артур Герасимов, член українського Парламенту від фракції «Блок Петра Порошенка».

«Якщо Сполучені Штати Америки, як лідер вільного світу, не допоможуть нам зупинити все це, то це тільки питання часу хто стане наступним», - заявив Герасимов.

Звичайно, США вже надають Україні цілий ряд необхідних предметів військового призначення, в тому числі бронетехніку, медичне приладдя та окуляри нічного бачення. Але вже кілька років, уряд України просить Вашингтон надати техніку, яка допоможе протистояти російській артилерії і авіації.

Сполучені Штати відмовилися надати протитанкові комплекси Javelin, контрбатарейні радари, які необхідні для того, щоб вести спостереження за російською територією. Під час президентства Барака Обами високопоставлені співробітники Держдепартаменту та військові США, за підтримки обох партій Конгресу, хотіли змінити цю політику. Але адміністрація Обами затягувала вирішення цього питання.

У 2015 році Палата представників проголосувала 348 голосами проти 48, за прийняття резолюції, яка закликала Обаму надати Україні оборонну зброю. Таку міру підтримав Еліот Енгель, Член Палати представників США, який заявив, що тепер вже Трамп повинен прийняти це рішення.

«Я вже багато років підтримую надання Україні оборонної зброї», - сказав Енгель. «Але ми нічого не робили, тим самим деморалізуючи українців і сигналізуючи Путіну про нашу слабкість. Прийшов час, коли адміністрація повинна припинити коливатися і показати, на чиєму боці ми насправді».

Читайте також: Бойовики обстріляли з важкого озброєння цивільних на Донбасі

Як доповнення до зміцнення своїх сил на сході України, Москва займається дипломатичною та громадською пропагандою як всередині України, так і за межами країни. Путін хоче розмістити миротворців на території України для того, щоб зміцнити позиції сепаратистів, яких підтримує Росія.

Також ведеться кампанія, спрямована на дискредитацію українського уряду. В рамках цієї кампанії колишній член Палати представників США розкритикував ймовірну корупцію в Національному Банку України, і ці звинувачення відразу ж були розголошені в Україні.

Політика адміністрації Трампа щодо України зосереджена на активізації Мінського процесу, який вимагає від Росії припинення вогню, виведення важкого озброєння з території України і поваги кордонів країни. Путін не робить нічого з цього. Адміністрація Трампа призначила колишнього посла США в НАТО Курта Волкера для просування прогресу в реалізації Мінських угод, але поки ніякого прогресу не спостерігається.

Адміністрація Обами була занепокоєна тим, що посилення військової допомоги України буде перешкоджати дипломатичному прогресу і викличе ескалацію кризи, спровокувавши Путіна. Чітке спростування цього аргументу зробив Джеймс Меттіс, міністр оборони США, який виступав за надання зброї, стоячи поруч з Порошенком в Києві в серпні 2017 року.

«Оборонна зброя не провокує, якщо ви не агресор, і, очевидно, що Україна не є агресором, оскільки саме на її території відбуваються бойові дії», - сказав Меттіс.

Під час з'їзду Республіканської партії 2016 року, співробітники передвиборної кампанії Трампа блокувала всі зусилля, щоб у платформу Республіканської партії не включили надання летального зброї Україні. З тих пір питання про те, чи прийняв Трамп рішення з приводу оборони України, залишається без відповіді.

Трамп часто говорить, що хотів би поліпшити відносини з Росією, але це можна зробити тільки з позиції сили. Сполучені Штати не змогли запобігти втручанню Росії на територію Грузії, Молдови та Криму. Трамп повинен тепер вирішити, чи допоможе він Україні відбити російську агресію або дозволить Путіну створити ще один нескінченний «заморожений конфлікт», поки США залишаються осторонь.

Як раніше повідомляв ONLINE.UA, ЗСУ отримали нову потужну зброю.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?