Як Путін планує утримати владу
Категорія
Світ
Дата публікації

Як Путін планує утримати владу

Як Путін планує утримати владу
Джерело:  NBC News

Зазвичай, вибори є періодом оновлення країни. У Росії, проте, вони стали свідченням зміцнення влади. Тепер єдина загадка наступних президентських виборів 2018 року в тому, скільки ж голосів отримає Володимир Путін - 70% або 80%.

Про це пише у статті для NBC News Вільям Померанц, переклад якої зробив ONLINE.UA.

Варто відзначити, що Путін поки не висунув свою кандидатуру. Але вже не зарано запитати, що він буде робити з таким високим рейтингом підтримки.

Путін, звичайно, буде робити гучні обіцянки про економічне зростання, масштабні інфраструктурні проекти, розширення соціальних програм для населення і про майбутні грандіозні реформи. Однак, навряд чи пріоритети внутрішньої або зовнішньої політики Путіна істотно зміняться. І навіть якщо це відбудеться, то це стане швидше свідченням його слабкості, а не сили. Він вибудовував свій режим 18 років, і руйнування цієї системи або будь-якої з її частин, вимагатиме досить серйозних зусиль.

Путін також відмінно знає, що процес реформації - період найбільшої вразливості для російського лідера (запитаєте Михайла Горбачова). А як показують останні судові розгляди, Путін прагне завжди все контролювати.

Читайте також: Собчак зробила гучну заяву про вибори президента Росії в 2018 році

За перші два терміни президентства, Путін перетворився з технократа, який не дотримується жодних ідеологій, в переконаного консервативного націоналіста. Політика, яку він просував під час третього терміну, значно звузила його можливості.

Головним завданням четвертого терміну президентства - пошук коштів для утримання держави на плаву. Гострою проблемою Путіна став недолік доходів. В основному це пов'язано з економічними санкціями з боку США і ЄС і різкого падіння цін на нафту. Він пішов на хитрощі, намагаючись повернути офшорні гроші, запропонувавши амністію і збільшивши податки для іноземних компаній, що належать громадянам Росії. Але нічого не вийшло.

Звичайно, Путіну може посміхнутися удача: ціни на нафту та іншу сировину можуть зрости. Але поки, в Росії спостерігається низький рівень економічного зростання, скорочення іноземних інвестицій, постійні санкції США, високі військові витрати і велика кількість пенсіонерів, які потребують підтримки держави. Створення балансу між економічною і соціальною сферою - важливе питання, якому Путін повинен присвятити весь час і увагу.

Читайте також: У Росії ще одна ведуча заявила про намір балотуватися в президенти

Найважчою проблемою політики, яка торкнеться четвертого терміну Путіна на посту президента, буде корупція. Проблема настільки серйозна, що росіяни вже вийшли на протести.

У березні 2017 року, пройшли антикорупційні акції протесту, в яких взяла участь величезна кількість громадян, більш ніж в 80 російських містах. Путін дуже різко відреагував на ці спроби політизувати проблему корупції. Але його коментарі тільки підкреслили недолік зусиль в боротьбі з незаконною діяльністю.

Проблема корупції пов'язана з тим, що, ймовірно, стане ключовою темою обговорення під час виборів - правова реформа. Обговорюється цілий ряд програм, в тому числі створення особливого адміністративного суду, який буде займатися усуненням «слабких місць» в законодавстві країни; реформування апеляційної системи і зниження кількості урядових перевірок (тобто вимагання) щодо бізнесу.

Недавні дії показують, що Путін має потребу в гнучкій судовій системі, яка при необхідності зможе послати політичне повідомлення. Наприклад, «Роснєфть», контрольований державою нафтовий гігант, який очолює давній друг Путіна Ігор Сєчин, недавно виграв суд щодо російського холдингу «Система» і отримав велику компенсацію. Разом з раніше проведеним арештом власника «Системи» Володимира Євтушенкова, ця перемога повинна нагадувати іншим російським олігархам, що вони повинні дотримуватися лінії Путіна. А якщо вони не захочуть цього робити, то їх добробут і навіть свобода можуть бути під загрозою.
 
Так, справа про корупцію, яку порушили проти колишнього міністра економічного розвитку Олексія Улюкаєва, несе аналогічний посил, але тільки вже на адресу урядовців. Особливий акцент стоїть на тому, що навіть високопоставлені міністри не зможуть уникнути покарання.

Але самою бентежною подією за останній час, став арешт відомого російського театрального режисера Кирила Серебреннікова, за звинуваченням в розтраті. Серебренніков, ультрасучасний художник, який займається постановками, присвяченими проблемам гомосексуалізму, насильства і відчуження, а це все те, що суперечить консервативній політиці Путіна. І хоча Москва наполягає на тому, що справа стосується лише фінансів, очевидно, що за арештом стоїть щось набагато більше.

Читайте також: У Росії набула чинності заборона на анонімайзери

«Ніхто не сумнівається, що ми є свідками політичної демонстрації, яка знаменує собою закінчення незалежності пострадянської культури», - сказала Ірина Прохорова, відомий літературознавець.

Арешт Серебреннікова посилає зловісний сигнал про майбутні плани Путіна. Боротьба з мистецтвом означає, що Путін бачить потенційних ворогів всюди, не тільки в політиці і бізнесі. Це сигналізує про тяжкі наслідки для однієї з небагатьох сфер, що залишилися відкритими у суспільному російського життя.

Таким чином, навіть якщо внутрішній порядок дає так мало перспектив для змін, то чого тоді очікувати від зовнішньої політики? Путін хоче врегулювати сирійське питання шляхом переговорів, але досі, все що він може показати, це обмежена угода зі Сполученими Штатамипро про припинення вогню в південно-західній частині Сирії.

Вирішення конфлікту в Україні також представляється малоймовірним, тим більше, в світлі того, коли Вашингтон всерйоз розглядає надання летального зброї Україні. Путін можливо не хоче ескалації кризи - Росія швидко припинила недавню спробу сепаратистів оголосити про незалежність так званої Малоросії. Але не варто очікувати, що він відступить, тим більше, якщо нинішньому балансу сил буде щось загрожувати.

Як показує нам історія, «ліберальна» альтернатива з боку Росії проявляється тільки тоді, коли держава є найбільш вразливою. Однак, велика перемога Путіна на майбутніх виборах буде символізувати перемогу російської держави в її нинішній авторитарній формі. Путін не змінить курс найближчим часом, тільки якщо якась серйозна криза не спіткає Росію.

Як раніше повідомляв ONLINE.UA, росіяни втомилися від Донбасу.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?