США і Росія внесли на розгляд до ООН дві протилежні резолюції по Сирії
Категорія
Політика
Дата публікації

США і Росія внесли на розгляд до ООН дві протилежні резолюції по Сирії

США і Росія внесли на розгляд до ООН дві протилежні резолюції по Сирії

США і Росія внесли на розгляд Ради Безпеки ООН дві резолюції по сирійському питанню, які суперечать одна одній. Резолюції стосуються продовження роботи спільної слідчої комісії в складі співробітників ООН і Організації із заборони хімічної зброї (Joint Investigative Mechanism, JIM).

Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на DW.

Обидві резолюції пропонують продовжити мандат комісії, але умови абсолютно різні.

В резолюції США висловлена серйозна стурбованість результатами експертиз JIM, особливо доповіддю від 26 жовтня. Вашингтон схвалює методи роботи комісії, тому пропонує її підтримати, продовживши мандат на два роки.

Читайте також: Росія в ООН блокувала розслідування хіматак в Сирії

Росія в свою чергу критикує роботу JIM і переконує продовжити її мандат тільки на півроку, пропонуючи комісії "переглянути свої попередні оцінки та висновки". А також провести повторну експертизу на місці подій, включаючи в звіти комісії матеріали сирійського уряду.

Москва закликає генсека ООН Антоніу Гутерріша включити в комісію експертів з гранично різних географічних зон.

Рада Безпеки ООН має намір обговорити останню доповідь JIM 7 листопада.

Як повідомляв ONLINE.UA, правозахисники із організації Human Rights Watch (HRW) зробили висновки, що під час хімічної атаки на місті Хан-Шейхун в провінції Ідліб 4 квітня було застосовано бомби із зарядом газу зарин радянського виробництва.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?