"Райські документи": що пов'язує міністра торгівлі США з Путіним
Категорія
Світ
Дата публікації

"Райські документи": що пов'язує міністра торгівлі США з Путіним

"Райські документи": що пов'язує міністра торгівлі США з Путіним
Джерело:  The Guardian

Демократи (Демократична партія США - ред.) наполягають на розслідуванні ділових зв'язків Уілбура Росса з зятем Володимира Путіна, в той же час політики і активісти з усього світу, в тому числі Джеремі Корбін (британський політик, лідер Лейбористської партії і опозиції - ред.) , закликали лідерів боротися з системами ухилення від сплати податків, які були розкриті в «райських документах».

Про це у своїй статті пише The Guardian, переклад якої зробив ONLINE.UA.

Росс, міністр торгівлі США при Адміністрації Дональда Трампа, потрапив в поле зору після того, як міжнародні ЗМІ опублікували інформацію про його досить прибутковий бізнесі з фірмою, співвласником якої є Кирило Шамалов, який одружений на дочці президента Росії.

Читайте також: 13 друзів Трампа: в "райських документах" знайшли оточення президента США

Сенатор Річард Блюменталь з Коннектикуту сказав, що Росс ввів в оману Конгрес і громадськість США, приховуючи інформацію про свою частку в компанії «Navigator», яка має контракт на перевезення на сотні мільйонів доларів з російською енергетичною компанією «Сибур».

Про інтереси Росса в Росії стало відомо з «райських документів», масштабного витоку 13 млн документів з 19 «податкових гаваней», які проливають світло на те, як корпорації та світова еліта зберігають своє багатство в офшорах, не сплачуючи жодних податків та тримаючи усе в суворій секретності .

Багато хто, в тому числі Корбін, закликали уряд діяти проти того, що його лейбористська партія назвала «промисловим масштабом» у сфері ухилення від сплати податків.

«Існує одне правило для супербагатих, а інше для інших, коли мова йде про сплату податків», - сказав Корбін. Джон Макдоннелл, тіньовий канцлер казначейства Британії, сказав: «Прем'єр або канцлер повинні пояснити які кроки потрібно зробити зараз у зв'язку з цим скандалом».

Витік інформації також відкрив світові інформацію про те, що у Єлизавети ІІ були офшорні інтереси на суму в мільйони фунтів. Судячи з інформації в документах, частина грошей Королеви була вкладена в компанію, яка займалася роздрібною торгівлею. Нещодавно ця компанія була звинувачена в експлуатації бідних, чия праця активно використовувалася, але оплачувалася за заниженими тарифами. Також, інвестиції пов'язують британського монарха з мережею магазинів Threshers (мережа розорилася, залишивши борги в розмірі понад 20 млн дол і залишила без роботи близько 6 тис осіб - ред.).

Читайте також: У Єлизавети II в офшорах знайшли мільйони доларів

Активісти протягом багатьох років просять про посилення в законодавствах «податкових гаваней», щоб побачити, як з використовують своъ статки найбагатші люди в світі. У неділю 5 листопада, Мережа податкового правосуддя (група активістів, які об'єдналися в боротьбі проти ухилення від сплати податків, податкової конкуренції і так званих «податкових гаваней» - ред.) закликала Організацію Об'єднаних Націй скликати спеціальний саміт, на якому світові лідери погодяться «припинити податкове насильство і фінансову скритність».

«Опубліковані дані підтверджують, що існує ціла система корупції і ухилення від податків», - сказав Алекс Кобхем, виконавчий директор Мережі податкового правосуддя. «Зусилля уряду по боротьбі з цією проблемою були частковими, в кращому випадку», - додав він.

В Oxfam (міжнародне об'єднання з 17 організацій, що працюють в більш ніж 90 країнах по всьому світу. Метою діяльності об'єднання є вирішення проблем бідності та пов'язаної з нею несправедливістю у всьому світі - ред.) сказали, що ці «приголомшливі відкриття» означають, що Росс та інші союзники Трампа, про яких також згадується в документах, в тому числі радник президента США з економічних питань Гері Кон і державний секретар США Рекс Тіллерсон, повинні відмовитися від участі в президентському процесі по перегляду податкового кодексу США.

Читайте також: Кремль інвестував в найбільші соцмережі - Paradise Papers

«Не робіть помилок, це не просто черговий неприємний витік інформації, це дзвінок до пробудження», - сказав Гавейн Кріпке, директор з питань політики Oxfam America (філія Oxfam в США - ред.). «Не можна ігнорувати ці величезні людські витрати. Мільярди доларів заховали на райських островах замість того, щоб інвестувати їх в дороги, школи і лікарні».

Зараз увага США прикута до Росса, чиї обширні зв'язки з російським бізнесом вже ставлять під питання його призначення.

Конгрес і спеціальний прокурор Роберт Мюллер ведуть розслідування щодо підозр про втручання Росії у вибори в 2016 році в США. Росс і Трамп заперечують, що між Москвою і передвиборчою кампанією Трампа була змова.

Блюменталь займає місце в комітеті Сенату з комерції, науки і транспорту США, який в лютому 2017 року схвалив призначення Росса Дональдом Трампом. Члени комітету, мабуть, не знали, що 79-річний мільярдер має частку в компанії «Navigator», і Россу не задавали питань про можливі домовленості.

Раджа Крішнамурті, конгресмен-демократ зі штату Іллінойс, сказав: «Зв'язки Уілбура Росса з Путіним вкрай тривожні, як і той факт, що ця інформація не була надана Сенату до його призначення на посаду міністра торгівлі США».

Як раніше повідомляв ONLINE.UA, багатії світу сховали в офшорах трильйони євро.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?