«Концерт єдності» у Вашингтоні: російська пропаганда за американські гроші
Категорія
Світ
Дата публікації

«Концерт єдності» у Вашингтоні: російська пропаганда за американські гроші

«Концерт єдності» у Вашингтоні: російська пропаганда за американські гроші
Джерело:  The Atlantic Council

У квітні 2015 року піаністка українського походження Валентина Лисиця повинна була виступити в Канаді з Другим фортепіанним концертом Рахманінова разом з Торонтськbv симфонічним оркестром. Але концерт був раптово скасований через те, що вона дозволила собі антиукраїнські висловлювання на підтримку проросійських сепаратистів, які вторглися і окупували cхідну Україну.

Про це пише журналістка і письменниця, редактор канадського National Пост Дайан Френсіс у своїй статті для The Atlantic Council, переклад якої зробив ONLINE.UA.

«Як одні з найважливіших культурних установ Канади, ми повинні зосередитися на наданні сцени для великих музичних творів, а не для висловлювання думок, які, багато хто вважає надзвичайно образливими», - сказав генеральний директор Торонтського симфонічного оркестру Джефф Мелансон.

Зараз, через більш ніж два роки після того випадку, з тих же причин, не повинен відбутися концерт, який запланований на 13 листопада в Вашингтонському кафедральному соборі під назвою «Концерт єдності». В рамках концерту планується участь російського диригента Валерія Гергієва і піаніста Дениса Мацуєва. Обидва артиста підписали колективний лист в 2014 році на підтримку застосування Володимиром Путіним військової сили проти України.

«У дні, коли вирішується доля Криму і наших співвітчизників, діячі культури Росії не можуть бути байдужими спостерігачами з холодним серцем. Наша спільна історія і спільні корені, наша культура і її духовні витоки, наші фундаментальні цінності і мова об'єднали нас назавжди. Ми хочемо, щоб спільність наших народів і наших культур мала міцне майбутнє. Ось чому ми твердо заявляємо про підтримку позиції президента Російської Федерації по Україні і Криму », - дослівний текст листа.

Читайте також: В Україні заборонили ряд російський фільмів

Але ця заява була невірною. Єдність в фундаментальних цінностях відсутня, коли мова йде про Україну і Росію. Крім того, сам факт «підтримки позиції» російського президента і тоді, і зараз, є не що інше, як згода. Згода на «експорт» Кремлем солдатів, танків, а значить і насильства, на територію суверенної України.

Для прояснення: «позиція Путіна» вже привела до загибелі 10 тис чоловік, змусила переселитися 1,6 млн українців, знищила промислову базу України, вбила 298 пасажирів «Боїнга-777» рейсу МН-17 за допомогою ракети «Бук», травмувала ще сотні тисяч чоловік і в даний час продовжує вбивати близько шістдесяти українських солдат щомісяця.

Але, чесно кажучи, усі ті особи, які підписували три роки тому цей лист, не могли собі навіть уявити таку бійню і розруху. Проте, весь світ тепер усвідомлює те, що, не дивлячись на такий розвиток подій, жоден з цих діячів культури не відмовився від своєї підтримки, і вже тим більше, не засудив такий трагічний результат.

В інтерв'ю для The Financial Times, Гергієв пояснив свою «непохитність». Він сказав, що у нього «алергія» на західну пресу, яка, на його думку, весь час вигадує різні історії про його улюблену батьківщину.

Очевидно, що Гергієв і його трупа невиправні. Тому, виникає питання - чому американські спонсори допомагають і підтримують цей концерт в священному і знаковому Вашингтонському кафедральному соборі?

У список спонсорів цього «Концерту Єдності» входять: мільярдер Девід Рубенштейн, співзасновник The Carlyle Group (The Carlyle Group - один з найбільших інвестиційних фондів); Центр виконавських мистецтв імені Джона Кеннеді; Вашингтонський центр виконавчих мистецтв і Міжнародний науковий центр імені Вудро Вільсона. Вони співпрацювали зі звичайними підозрюваними, посольством Росії і декількома групами, пов'язаними з Росією.

Читайте також: Україна ввела санкції проти низки компаній РФ

Найбільш незрозумілою є підтримка з боку Міжнародного наукового центру Вільсона, тому що він частково фінансується урядом США та є безпартійним. Але, навряд чи, фінансування дій двох художніх діячів з пропутінськими позиціями можна назвати нейтралітетом.

Також, кричущим фактом є те, що критика відносно Росії не є, на думку Гергієва, питанням чиєїсь думки, але є міжнародним консенсусом. У листопаді 2016 року Міжнародний кримінальний суд визнав політику Путіна в Україні і в Криму військовими злочинами. Після окупації Захід ввів і збільшив санкції проти Росії. Можливо, в світлі цих подій, Заходу слід розглянути питання про накладення санкцій на російських діячів культури.

Ще в 2015 році, Валентина Лисиця «вийшла з гри» і заплатила за свій «негарний тролінг». Але та «єдність», яка планується на наступному тижні у Вашингтоні, і підтримується видатними людьми і організаціями, не повинна відбутися. Протести повинні принести результати.

Цей перфоманс не має відношення до мистецтва - це пропаганда. «Концерт єдності» ображає українців і є образою американських цінностей.

Як раніше повідомляв ONLINE.UA, що Міністерство культури України визнало загрожуючими національній безпеці ряд нових проросійських діячів мистецтва.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?