Прем'єрка Британії звинуватила Кремль у дестабілізації світового порядку та попередила щодо "холодної війни"
Категорія
Світ
Дата публікації

Прем'єрка Британії звинуватила Кремль у дестабілізації світового порядку та попередила щодо "холодної війни"

Прем'єрка Британії звинуватила Кремль у дестабілізації світового порядку та попередила щодо "холодної війни"
Джерело:  CNN

Прем'єр-міністр Великої Британії Тереза Мей зробила серйозну заяву щодо Росії в своїй промові на щорічному урочистому обіді в лондонському Гілдхоллі. Вона сказала, що Кремль намагається «використовувати інформацію як зброю», щоб сіяти розбрат і підривати світовий порядок.

Про це пише репортер CNN в своїй статті, переклад якої зробив ONLINE.UA.

«Ми знаємо, що ви робите. І вам це не вдасться», - сказала вона в понеділок, 13 листопада. «Тому що ви недооцінюєте стійкість наших демократій, вільних і відкритих спільнот і прихильність західних країн альянсів, які нас пов'язують», - заявила Мей.

У своєму виступі Мей звинуватила Москву у втручанні у вибори і в поширенні фальшивих новин та матеріалів, які є частиною «тривалої кампанії по кібершпіонажу і підриву світового порядку».
 
Мей сказала, що з тих пір, як Росія анексувала Крим, вона розпалювала конфлікт на сході України, не раз порушувала повітряний простір європейських країн і піддавала хакерським атакам системи Міністерства оборони Данії та Бундестагу.

«Великобританія буде робити все необхідне для свого захисту і буде співпрацювати з союзниками, щоб робити те ж саме», - сказала вона. «Тому ми почнемо діяти для протистояння російській діяльності. Але це не ті відносини, які нам хотілося б мати з Росією».

Критика Терези Мей відображає загальну думку про те, що групи людей, пов'язані з Росією або Кремлем, втручаються у вибори та референдуми, в тому числі в Brexit, в голосування за незалежність Каталонії і в президентські вибори в США в 2016 році. Її заяви дуже контрастують з недавнім коментарем Дональда Трампа, який, вважає, що Путін не втручався в президентські вибори в США.

Читайте також: Трамп-молодший зізнався в контактах з Wikileaks під час виборів у США 2016 року

Мей сказала, що навіть коли Великобританія виходить з Європейського Союзу, вона як і раніше схильна підтримувати безпеку в Європі через міцні економічні зв'язки з союзниками і НАТО. За словами прем'єр-міністра, такі відносини будуть захищати від загроз з боку Росії.

«Саме тому ми просуваємо реформу НАТО, щоб цей важливий альянс міг краще протистояти ворожій російській діяльності. Саме тому ми активізували нашу військову і економічну підтримку Україні. Саме тому ми зміцнюємо нашу кібербезпеку і шукаємо способи, як посилити наші фінансові режими, щоб прибуток від корупції не міг перетікати з Росії до Великої Британії», - сказала вона.

Мей процитувала недавнє зауваження президента Росії Володимира Путіна: «Коли держава не дотримується універсальних правил поведінки і переслідує свої інтереси за всяку ціну, вона спровокує опір і суперечки стануть непередбачуваними і небезпечними».

«Я відповім президенту Путіну, що я згодна з цим. Але саме дії Росії загрожують міжнародному порядку, від якого всі ми залежимо», - сказала вона. «Ми не хочемо повертатися до холодної війни або перебувати у стані постійної конфронтації».

Міжнародний порядок стикається з іншими загрозами в регіонах, де «відсутність сильних держав» породила нестабільність і конфлікти, наприклад, на Близькому Сході.

«Ми бачимо побічні наслідки цієї нестабільності: це проблеми масової міграції та гуманітарних криз в таких країнах, як Ємен», - сказала вона. Мей закликала європейських і американських союзників приєднатися до Великобританії і активізувати зусилля для того, щоб стримувати і вирішувати конфлікти. Вона також закликала звернути увагу на ситуацію в Ємені, Лівії та Іраку.

«У рамках цього, ми поки будемо підтримувати ядерну угоду з Іраном, ми також налаштовані протидіяти дестабілізуючим діям Ірану і поширенню їх балістичних ракет, у співпраці з США, Францією і Німеччиною зокрема», - заявила прем'єр-міністр Великобританії.

«Наші інтереси спрямовані на те, щоб домогтися наступного: довгоочікуваної стабільності на Близькому Сході, забезпечити зростання економіки в регіоні, щоб він міг виконувати свою роль в глобальній системі і зміцнити заснований на правилах світовий порядок», - підкреслила Тереза Мей.

Як повідомляв ONLINE.UA, спецпредставник США з питань України Курт Волкер і помічник президента Росії Владислав Сурков, які зустрілися 13 листопада в Белграді, не змогли домовитися в питанні введення миротворців ООН на Донбас.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?