Нацбанк планує припинити виготовлення дрібних монет
Категорія
Економіка
Дата публікації

Нацбанк планує припинити виготовлення дрібних монет

Нацбанк планує припинити виготовлення дрібних монет

Національний банк України підготував проект постанови, за якою планується припинення карбування монет номіналом 1, 2, 5 та 25 копійок.

Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на прес-служба регулятора.

"Урахувавши світовий досвід, Національний банк України підготував проект постанови "Про оптимізацію обігу монет дрібних номіналів", - йдеться в повідомленні регулятора.

Згідно з проектом, Нацбанк України планує припинити карбування монет номіналом 1, 2, 5 копійок, оскільки вони "припинили відігравати істотну роль у розрахунках населення за товари та послуги".

Відмовитися від монет номіналом 25 копійок планують через те, що у разі відсутності монет до 5 копійок вони не зможуть розмінюватися 10 копійками.

Читайте також: В Україні істотно збільшилися обсяги грошових переказів

При цьому регулятор запропонував залишити інші існуючі дрібняки в обігу.

"Монети номіналів 1-5 копійок майже припинили відігравати істотну роль у розрахунках населення за товари та послуги… Водночас вартість виготовлення таких монет перевищує їх номінальну вартість", - йдеться в заяві НБУ.

За інформацією Національного банку, учасники готівкового обігу щорічно несуть витрати на оброблення, транспортування та зберігання дрібних монет. Більш того, копійки малого номіналу майже не повертаються з обігу до банківської системи.

Нацбанк запрошує громадськість до дискусії щодо цього питання.

Регулятор запропонував схему закруглення сум у разі прийняття постанови про вилучення дрібних монет з обігу.

Як повідомляв ONLINE.UA, протягом 2018 року очікуються надходження від Міжнародного валютного фонду на рівні в $3,5 млрд.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?