Перевірка на міцність: Велика Британія підозрює Росію в кібератаках на ЗМІ
Категорія
Світ
Дата публікації

Перевірка на міцність: Велика Британія підозрює Росію в кібератаках на ЗМІ

Перевірка на міцність: Велика Британія підозрює Росію в кібератаках на ЗМІ

Російські хакери за останні 12 місяців атакували системи британської енергетичної галузі, телекомунікаційної і медіа-індустрії, про це заявив у вівторок, 14 листопада в своїй промові офіційний представник Центру національної кібербезпеки Великої Британії.

Про це пише журналист Девід Кіркпатрік у своїй статті для The New York Times, переклад якої зробив ONLINE.UA.

Застереження, озвучене головою Центру національної кібербезпеки Кіреном Мартіном, свідчать про те, що російські кібератаки, спрямовані на західні уряди і різні галузі промисловості, можуть бути набагато більш «наполегливими», ніж раніше вважали чиновники Сполучених Штатів або Великої Британії.

Ця промова, схоже, є частиною спільних скоординованих зусиль британського уряду, щоб публічно попередити Росію про те, що її дії були помічені. У своєму виступі в понеділок, 13 листопада, прем'єр-міністр Тереза Мей прямо звернулася до Росії: «Ми знаємо, що ви робите. І вам це не вдасться». Вона також звинуватила Кремль у «загрозі світовому порядку, від якого ми всі залежимо».

Читайте також: Прем'єрка Британії звинуватила Кремль у дестабілізації світового порядку та попередила щодо "холодної війни"

Якщо взяти разом ці два виступи, то вийде наступне - різка ескалація публічних звинувачень навколо конфлікту, який до цих пір залишався в тіні. Недавні серйозні кібератаки, однак, вже змусили політиків вжити заходів для захисту від подібних небезпек.

Найяскравішим прикладом є злом комп'ютерних систем Американської демократичної партії під час президентської кампанії в США в 2016 році. У цій атаці американські спецслужби звинуватили російських хакерів.

Британія у травні 2017 року постраждала від так званої кібератаки WannaCry, яку здійснила Північна Корея. Вірус тимчасово відключив комп'ютерні системи кількох британських лікарень. Це істотно загальмувало роботу швидкої допомоги, також довелося перенести заплановані операції, перш ніж доступ не був відновлений хакером-любителем, який успішно знешкодив вірус.

Деякі американські чиновники дійшли до висновку, що Росія проникала в комп'ютерні мережі компаній, які працюють з атомними електростанціями та іншими об'єктами енергетичної галузі, очевидно з метою збору інформації та намагаючись знайти вразливі місця. Проте, в системах нічого не було порушено.

Читайте також: Макрон виступив проти ізоляції Трампа і Путіна від Європи

Як повідомлялося, російські хакери намагалися зламати систему електрозабезпечення Ірландії. Вони також успішно відключили електропостачання в деяких регіонах України, і, мабуть, росіяни вважають її своєю лабораторією для тестування подібних тактик.

Представники британських і американських розвідувальних агентств говорять, що Кремль свідомо розвивав кустарну індустрію злочинних хакерських угруповань, які практично не можна звинуватити у зв'язку з російськими спецслужбами. Чиновники і співробітники російської розвідки іноді отримують вигоду від доходів від кіберзлочинів. В інших же випадках, вони направляють хакерів влаштовувати диверсії, шпигувати або виконувати інші менш прибуткові завдання.

Якщо підсумувати, то в промові, яку він виголосив Кірен Мартін не було подробиць про конкретні атаки з боку Росії за останній рік на британські енергетичні, телекомунікаційні або медіа-компанії. Також в заяві не обговорювалися можливі спроби Росії використовувати соціальні медіа або кіберзлочини, щоб впливати на вибори в Британії.

Але Мартін сказав, що побоювання з приводу втручання російських хакерів у вибори все більш широко поширюються по всій Європі. Він також сказав, що на конференції, організованій минулого місяця Центром національної кібербезпеки Великої Британії, дві третини держав-членів Європейського союзу стурбовані можливим втручанням Росії у їх внутрішні вибори.

Як повідомляв ONLINE.UA, екс-директор ЦРУ Джон Бреннан і колишній керівник Нацрозвідки Джеймс Клеппер розповіли, що Дональд Трамп поводиться неправильно по відношенню до Росії.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?