Боротьба зі стереотипами в українських ЗМІ та роль медіа у ґендерній просвіті
Категорія
Україна
Дата публікації

Боротьба зі стереотипами в українських ЗМІ та роль медіа у ґендерній просвіті

Боротьба зі стереотипами в українських ЗМІ та роль медіа у ґендерній просвіті
Джерело:  online.ua

Нагадаємо, що у Києві вже другий день проходить Перший Український Жіночий Конгрес, організований за ініціативи Міжфракційного депутатського об’єднання у Верховній Раді України «Рівні можливості», за підтримки Національного Демократичного Інституту, повідомляє ONLINE.UA.

Наступна дискусійна платформа другого дня Конгресу пройшла на тему  «Ґендер в освіті та роль медіа в інформаційно-просвітницькій діяльності щодо ґендерних питань».

Модераторка Олена Фроляк, головна редакторка інформаційної служби ICTV відкрила дискусію з привітання усіх присутніх та відзначила: «Нам з вами вже пора виходити з тіні, нам з вами вже пора голосніше заявляти про себе і нам активніше потрібно включатися в роботу над розбудовою нашої країни і над її розвитком». Також вона процитувала колишнього президента Ізраїля Шимона Переса: «Найбільша проблема конфліктів на близькому Сході – це неосвічені жінки. Це те, що чоловіки їх не пускають здобувати освіту, тому що вони бояться, що освічена жінка – це величезна сила. Освічена, активна, жінка, яка «рветься в бой».

Першою вступила до дискусії Світлана Войцеховська, народна депутатка України, співголова МФО «Рівні можливості», Голова підкомітету з питань законодавства про статус народного депутата України Комітету Верховної Ради України з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради України, яка розповіла про реформи та кроки освітньої програми України. «Якщо ми не сформуємо свідомість наших дітей, ніяких змін не відбудеться. Ми мусимо змінити свідомість. Ці проблеми існують у всьому світі, але є прості рецепти, однакові для всіх: змінити питання, починаючи від дошкільного виховання; заміна програм; зміни програм навчання майбутніх вчителів; зміна програм перекваліфікації вчителів» - зазначила вона.

Роман Греба, заступник Міністра освіти і науки України, розповів про свій власний досвід та сказав, що йому пощастило з жінками-керівницями по життю. Також, він підняв важливе питання про ґендерний паритет: «Може ви здивуєтесь, але ґендерний паритет – це не тільки про жінок, це і про чоловіків. Це можливість чоловікам також бути самим собою. Тобто, якщо чоловікові навішують ярлик, що він сильний, мужній, відважний, він має заробляти, він має робити кар’єру, а, можливо, хтось не хоче. Можливо хтось хоче сидіти вдома та виховувати дітей і від цього буде щасливий. Ці питання є складними і ми маємо розвіювати ці стереотипи саме в українській освіті».

Тетяна Кузнєцова, деканка факультету журналістики Національного університету «Одеська юридична академія» розповіла про ґендерні стереотипи у ЗМІ.

Джема Грін, журналістка, політикиня, екс-президентка Жіночого медіа-центру розповіла про роль жінки у глобальному процесі, про роль ЗМІ у формуванні стереотипів та як ЗМІ впливають на світ.

Інна Кузнецова, головна редакторка Київського бюро Радіо Свобода підняла питання ґендеру в освіті, згадала про фемінітиви та їх вживання в українській мові.

Останньою спікеркою стала Лариса Денисенко, правозахисниця, письменниця, журналістка, яка порушила важливу тему ратифікації Стамбульської конвенції та домашньому насильстві: «Домашнє насильство стосується абсолютно всіх, кожної і кожного!».

У ході дискусії визначили напрямки ґендерної просвіти в Україні та шляхи запровадження ґендерних підходів в освіті. Обговорили роль ЗМІ у питаннях ґендерної просвіти та наголосили на неприпустимості ґендерної дискримінації у ЗМІ.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?