Опубліковано нові дані соцдосліджень, які спростовують результати опитування Центру Разумкова, - ЗМІ
Категорія
Політика
Дата публікації

Опубліковано нові дані соцдосліджень, які спростовують результати опитування Центру Разумкова, - ЗМІ

Опубліковано нові дані соцдосліджень, які спростовують результати опитування Центру Разумкова, - ЗМІ

Кілька українських соціологічних і медійних організацій - Інститут аналізу і прогнозування (ІАП), компанія «Соціопрогноз», інформаційний центр «Київський прес-клуб» та платформа «Медіахаб» - провели одне з найбільших в країні опитувань громадської думки. Його результати значно відрізняються від даних, опублікованих раніше чотирма іншими соціологічними службами, серед яких у тому числі  Центр Разумкова, повідомляє ONLINE.UA з посиланням на КП в Україні.
Дослідження проводилося в рамках проекту «Територія реформ. Кризовий моніторинг». Зокрема, соціологи цікавилися електоральними настроями громадян країни. Результати опитування були представлені 28 листопада 2017 року прес-центрі Національної спілки журналістів України в Києві. В цілому, електоральні орієнтації громадян України виглядають так - більш 39,2% громадян України висловилися за дострокові парламентські вибори, при цьому 24,4% не бачать в них необхідності, а 36,4% не змогли визначитися зі своєю позицією з цього питання.

Також стало відомо, що, якби вибори до Верховної Ради України відбулися найближчим часом, 69,8% населення неодмінно взяли б у них участь, 26,9% не голосували б, а 3,3% так і не вирішили для себе, чи підуть вони на вибори. На питання «За кого б ви голосували, якби парламентські вибори відбулися в найближчу неділю?» Респонденти з 24 областей України та Києва відповіли наступним чином:

Таблиця 1.


Як видно, в трійку лідерів, яким симпатизує українське населення увійшли «Батьківщина» Юлії Тимошенко, «Солідарність» Юрія Луценка і партія «За життя» Вадима Рабіновича. У той час як раніше оприлюднене опитування, проведене за участю Центру Разумкова, віддало першість лідерам БПП, «Батьківщини» і «Опозиційного блоку».

Згідно ж з останніми дослідженнями, «Опозиційний блок» продовжує стрімко втрачати підтримку електорату. Деякі експерти бачать причину в ряді спільних голосувань в парламенті цієї опозиційної сили з провладними фракціями, що не схвалюється її електоратом. Крім іншого, завдяки опитуванню громадської думки вдалося простежити тенденцію до зміни електоральних і партійних симпатій українців в порівнянні з попереднім подібним соцдослідження, проведене іншими організаціями. На відміну від результатів, наданих Центром Разумкова, дані про електоральні вподобання українців від Інституту аналізу та прогнозування в цілому збігаються з результатами інших соціологічних служб, таких як SOCIS і «Демократичні ініціативи» - відмінність складають не більше 1-1,5%.

Таблиця 2.

Соцдослідження проводилося з 14 по 24 вересня 2017 року методом індивідуального інтерв'ю «тет-а-тет» з респондентами за місцем проживання в 24 областях України (за винятком тимчасово непідконтрольних територій) і в Києві. Було опитано 2008 респондентів. Стандартне відхилення становить 1,36-2,24% при 95% достовірності.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?