Сага «Про Трампа і Росію»: що саме зробив Путін
Категорія
Світ
Дата публікації

Сага «Про Трампа і Росію»: що саме зробив Путін

Сага «Про Трампа і Росію»: що саме зробив Путін
Джерело:  Bloomberg

Вже небагато хто з американських лідерів та політиків, серед яких, в тому числі, президент Дональд Трамп, оскаржують той факт, що Росія втручалася в президентські вибори в США в 2016 році. Тим не менш, до цих пір залишається недоведеним факт участі кого-небудь із передвиборчої кампанії Трампа у цій справі. Хоча, Трамп відкидає домисли про змову і називає їх «абсолютною брехнею», вже висунуті звинувачення колишньому керівнику виборчої кампанії Трампа Полу Манафорту і його заступнику. Молодший радник із зовнішньої політики визнав провину і натякнув, що кампанія Трампа вела справи з росіянами. Також, свою провину визнав колишній радник Дональда Трампа з національної безпеки Майкл Флінн.

Про це пише сайт Bloomberg у своїй статті, переклад якої зробив ONLINE.UA.

1. Що саме зробила Росія?

Американські спецслужби прийшли до висновку, що президент Росії Володимир Путін особисто «замовив» кампанію, спрямовану на підрив «громадської віри у демократичний процес в США» і на підрив авторитету опонента Трампа Хілларі Клінтон. А також, що Путін і уряд РФ «проявили явну прихильність» до Трампа. Дії Росії полягали у зломі і розповсюдження електронних листів, які підривали кампанію Клінтон, а також у використанні фальшивих аккаунтів, реклами на Facebook і Twitter, щоб похитнути громадську думку в США.

2. Що ще залишається невідомим?

Що якщо ні Трамп, ні його команда, не просили про допомогу Росії, не заохочували і не брали участь в цих діях. Що якщо, наприклад, хтось із технічної підтримки кампанії допоміг Росії привернути увагу виборців до фейкових новин? Колишній радник Трампа, Джордж Пападопулос зізнався, що отримував інформацію про Клінтон від людей, пов'язаних з російським урядом. Є 35-сторінкове «досьє», в якому стверджується, що Росія «культивувала, підтримувала і допомагала» Трампу на протязі не менше п'яти років і «годувала» його кампанію «цінною інформацією» про Клінтон. Основні твердження «досьє», складені колишнім британським шпигуном і оплачені, частково, завдяки кампанії Клінтон, залишаються необгрунтованими, і Трамп відхилив їх, назвавши «абсолютної фальсифікацією».

Читайте також: У Білому домі заявили про передачу листів Пападопулоса щодо Росії спецпрокурору США

3. Хто розслідує?

Роберт Мюллер, колишній директор ФБР, був залучений у якості спеціального прокурора для розслідування справи про втручання. Він був призначений 17 травня 2017 року заступником генерального прокурора Родом Розенштейном. За вісім днів до цього призначення, Трамп звільнив колишнього директора Федерального бюро розслідувань Джеймса Комі, який був «ключовим гравцем» в розслідуванні.

4. Як все це починалося?

У квітні 2016 року лідерів Демократичної партії запросили до фірми з кібербезпеки, щоб показати їм підозріле програмне забезпечення на їх комп'ютерах. У фірмі заявили, що виявили цифрові сліди хакерів, які вели до російського уряду. Демократичний національний комітет оприлюднив ці відомості, а також підозри щодо участі Росії в червні, одразу після того, як Клінтон підтвердила своє висунення від партії на пост президента, і відразу після того, як редактор WikiLeaks Джуліан Ассанж заявив про «майбутніх витоках, що стосуються Хілларі Клінтон».

5. Що це були за витоки? 

WikiLeaks опублікувала майже 20 тис внутрішніх електронних листів Національного демократичного комітету, які показали, що співробітники комітету віддавали перевагу Клінтон під час її первинної кампанії проти Берні Сандерса. Пізніше WikiLeaks опублікував десятки тисяч листів з облікового запису Gmail Джона Подести, керівника виборчої кампанії Клінтон. Озираючись на свою поразку, Клінтон порівняла «звалища електронної пошти WikiLeaks» з «китайськими тортурами водою».

Читайте також: WikiLeaks розбурхав мережу масштабним "зливом" секретів ЦРУ

6. WikiLeaks отримали ці електронні листи з Росії?

Це голослівне твердження. У доповіді спецслужб США зазначається, що Головне управління Генерального штабу Росії надало матеріали WikiLeaks через посередника. (Ассанж сказав, що джерелом листів «не є російський уряд або державна партія», хоча це і не виключає можливості використання посередника.)

7. Хто з помічників Трампа знаходиться під пильним наглядом?

Потенційно будь-який, хто мав контакт з російськими представниками або посередниками під час президентської кампанії. У цьому списку є:

Майкл Флінн, радник Трампа з національної безпеки. За словами колишнього генерального прокурора Саллі Йейтс, Флінн «скомпрометував» самого себе - зробив себе вразливим для шантажу, так як збрехав про зміст телефонної розмови з послом Росії в США Сергієм Кисляком в грудні 2016 року. Флінн визнав провину в тому, що збрехав про цей дзвінок і погодився співпрацювати зі слідством.

Пол Манафорт, колишній керівник виборчої кампанії Трампа. 27 жовтня йому було пред'явлено звинувачення у відмиванні грошей, змові і зборі податків. Він отримав понад 17 млн дол за свою роботу з проросійською Партією регіонів в 2012-2013 роках і, згідно з корпоративних даних, взяв 52,8 млн дол США у вигляді позик від компаній, контрольованих російським мільярдером Олегом Дерипаскою.

Читайте також: Втручання РФ в вибори президента США: екс-радник Трампа здався ФБР

Старший син Трампа, Дональд молодший, зустрічався в червні 2016 року зі російським адвокатом, який пропонував потенційно небезпечну інформацію про Гілларі Клінтон.

Джаред Кушнер, зять Трампа і його старший радник, який також був присутній на зустрічі у червні 2016 року. Він підтвердив чотири контакти з представниками Росії під час передвиборчої кампанії. Також, після перемоги Трампа, було обговорення створення секретної лінії зв'язку між Трампом і російським урядом.

Картер Пейдж, консультант з енергетики в США, який був вказаний як радник Трампа по зовнішній політиці і чий візит в Москву в 2016 році викликав інтерес ФБР.

8. Чи є сам Трамп об'єктом розслідування?

Він продовжує стверджувати, що «ні», хоча більшість ознак вказують, що «так». Зрештою, він підтвердив припущення про можливі перешкоди правосуддю, коли звільнив Джеймса Комі з поста директора ФБР. Комі стверджує, що за кілька місяців до того, як його звільнили, Трамп попросив його закрити розслідування Флінна. ( «Я ніколи не просив, щоб Комі припинив розслідування Флінна», - написав Трамп в Twitter.) Крім того, розслідування Мюллера виходить далеко за рамки передвиборчої кампанії 2016 року. Bloomberg News повідомляло, що розслідування займається також купівлею росіянами квартир у будівлях Трампа, конкурсом Міс Всесвіт 2013 у Москві і фактом продажу Трампом маєтку у Флориді російському олігарху у 2008 році.

9. Чому Мюллеру дозволяють виходити за межі розслідування про втручання Росії?

Міністерство Юстиції США від 17 травня доручив Мюллеру розслідувати «будь-які зв'язки і / або координацію між російським урядом і особами, пов'язаними з кампанією», а також, і це ключова поправка, «будь-які питання, які виникли або можуть виникнути безпосередньо у ході розслідування». Трамп і його адвокат Джон Дауд кажуть, що «копання» в справах за межами справи про втручання Росії у вибори в 2016 році вже «за межею».

10. Трамп визнає, що Росія втручалася у вибори?

Він подає різні сигнали. Він відхилив ці звинувачення під час кампанії, припустивши, що демократів можна так само легко зламати. З тих пир, він називав припущення і розмови про участь Росії «фейковими новинами, випущеними ЗМІ» і «шахрайством». У листопаді він сказав, що вважає, що Путін був щирим, коли відкидав спроби звинуватити його у втручанні Росії у вибори в 2016 році. Але потім, Трамп сказав, що він довіряє розвідувальним агентствам США в цьому питанні.

Як вже повідомляв ONLINE.UA, перед президентськими виборами в США 2016 року агенти РФ фільтрували негативні новини про Дональда Трампа в мережі Twitter, спрямовуючи негатив на кампанію його опонента Гілларі Клінтон.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?