МВФ і Світовий банк закликають забезпечити незалежність НАБУ
Категорія
Світ
Дата публікації

МВФ і Світовий банк закликають забезпечити незалежність НАБУ

МВФ і Світовий банк закликають забезпечити незалежність НАБУ
Джерело:  Reuters

Представники Світового банку та Міжнародного валютного фонду у четвер, 7 грудня, висловили стурбованість, у зв'язку з нападками на українські антикорупційні установи. Їхню думку також розділили Сполучені Штати і Європейський союз і попередили Україну про можливі наслідки таких дій.

Про це пише інтернет-видання Reuters у своїй статті, переклад якої зробив ONLINE.UA.

Всесвітній банк і МВФ входять до числа найбільших кредиторів, які надають Україні пакет фінансової допомоги в розмірі 40 млрд дол для зміцнення і реформування економіки країни після Революції Гідності на Майдані в 2014 році і відсторонення від влади прокремлівського екс-президента Віктора Януковича.

Читайте також: Порошенко домовився з ЄС про нові транші фінансової допомоги

Але навмисні дії, які перешкоджають виконанню зобов'язань по реформам, затримують виплати мільярдів доларів за кредитами від МВФ і випробовують терпіння іноземних союзників України. Хоча Київ, зі свого боку, наполягає на більш тісній інтеграції в ЄС і на збільшенні іноземних інвестицій.

«Ми глибоко стурбовані недавніми подіями в Україні, які можуть звести на нуль весь прогрес, досягнутий у створенні незалежних установ для боротьби з корупцією на високому рівні», - сказала директорка МВФ Крістін Лагард у своїй заяві.

Партнери, які підтримують Україну, особливо стурбовані недавніми діями прокурорів, які, як вони кажуть, загрожують незалежності Національного антикорупційного бюро України (НАБУ), яке було створено після подій на Майдані і було в досить натягнутих відносинах з іншими правоохоронними органами країни.

«Ми закликаємо українську владу і парламент забезпечити незалежність НАБУ і САП (Спеціалізована антикорупційна прокуратура)», - сказала Лагард.

Один з останніх випадків, Генеральна прокуратура викрила спецоперацію НАБУ, спрямовану на розслідування справи про корупцію в Міграційній службі України. Генпрокурор Юрій Луценко назвав методи НАБУ незаконними.

Читайте також: "Нелегальна угруповання": Луценко різко висловився про роботу НАБУ

У заяві представництва Світового банку в Україні, також висловили свою стурбованість і відзначили, що нападки на НАБУ і САП «становлять загрозу їх здатності боротися з корупцією і повертати викрадені активи».

«Дуже важливо, щоб нові антикорупційні органи мали законодавчу базу і ресурси для виконання свого мандату», - підкреслили у відомстві.

Ці коментарі додалися до хору критики з боку тих, хто підтримує Україну. Раніше, Держдепартамент США і Європейський союз заявили, що випади в сторону НАБУ можуть порушити порядок міжнародної підтримки України.

Як повідомляв ONLINE.UA, генеральний прокурор Юрій Луценко, в ході проведення доповіді перед народними депутатами у Верховній Раді, заявив, що ніякої війни між Генеральною прокуратурою і Національним антикорупційним бюро немає.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?