Макс Борн - 135 років від дня народження одного з творців квантової механіки
Категорія
Культура
Дата публікації

Макс Борн - 135 років від дня народження одного з творців квантової механіки

Макс Борн - 135 років від дня народження одного з творців квантової механіки
Джерело:  online.ua

11 грудня 2017 року минає 135 років від дня народження відомого фізика-теоретика Макса Борна. Google присвятив дудл лауреату Нобелівської премії з фізики, яку вчений отримав в 1954 році.

Про це повідомляє ONLINE.UA.

Читайте також: Гуглнаш: "український" Google привів у захват мережу

Макс Борн вважається одним із творців квантової механіки. У Німеччині він створив великі наукові школи, а також був засновником активного руху вчених за мир і ядерне роззброєння після Другої світової війни.

Макс Борн народився в 1882 році в родині професора анатомії єврейського походження. Після закінчення школи і університету він захистив докторську ступінь - його дисертаційна робота була присвячена проблемі стійкості пружних тіл.

Вчений є автором сотні наукових робіт на тему матричної механіки і квантової теорії. Також Борн написав багато монографій і підручників, деякі з яких сьогодні вважаються класичними. Серед них підручник "Атомна фізика", випущений в 1935 році, і книга "Ейнштейнівська теорія відносності".

В останні роки життя Макс Борн більше уваги приділяв соціальним і суспільних проблем. Він закликав всі країни світу відмовитися від будь-якої війни і атомної зброї. Скептично вчений ставився до освоєння космосу, вважаючи, що будь-які досягнення в цій сфері є гонкою "великих держав" в області озброєнь.

За свою активну наукову і громадську діяльність Макс Борн ставав лауреатом безлічі нагород. В їх число входять: медаль Стокса Кембріджського університету, медаль ім. Макса Планка, орден "За заслуги перед Федеративною Республікою Німеччина". На згадку про вченого з 1982 року вручають премію імені Макса Борна, яку заснувало Оптичне суспільство Америки в честь сторіччя вченого.

Макс Борн помер 5 січня 1970 року на 88-му році життя.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Google присвятив дудл української письменниці Марко Вовчок.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?