Сексуальне насильство як і раніше використовується у військових конфліктах від М'янми до України, - Анджеліна Джолі звернулася до НАТО
Категорія
Світ
Дата публікації

Сексуальне насильство як і раніше використовується у військових конфліктах від М'янми до України, - Анджеліна Джолі звернулася до НАТО

Сексуальне насильство як і раніше використовується у військових конфліктах від М'янми до України, - Анджеліна Джолі звернулася до НАТО
Джерело:  The Guardian

Насильство щодо жінок підриває один з фундаментальних принципів Статуту ООН про рівні права і гідність жінок. Це одна з головних причин, чому жінки залишаються в підпорядкуванні чоловіків у більшості країн світу.

Про це пишуть генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг та актриса і Посол доброї волі ООН Анджеліна Джолі в статті для The Guardian, переклад якої зробив ONLINE.UA.

Коли насильство відбувається в контексті військових дій, це розділяє родини, це стає причиною масового переміщення населення і перешкодою на шляху до досягнення миру та примирення. Фактично, часто це робиться навмисно, для досягнення цих цілей, які є частиною військової стратегії.

Незважаючи на те, що це заборонено міжнародним правом, сексуальне насильство як і раніше використовується як одна з тактик війни в багатьох конфліктах від М'янми до України і від Сирії до Сомалі. У цю тактику входить масове згвалтування, групове згвалтування, сексуальне рабство та згвалтування як форма катування, етнічних чисток і тероризму. Цей факт пояснює, чому сьогодні бути жінкою у зоні військового конфлікту набагато небезпечніше, ніж бути солдатом.

Читайте також: Україна долучилася до всесвітньої кампанії 16 Днів Активізму проти ґендерно зумовленого насильства

Ми часто ставали свідками, що конфлікти, в яких тіла і права жінок систематично і протягом тривалого часу піддаються насильству і дискримінації, набагато серйозніші і їх набагато важче подолати. Тому, припинення ґендерного насильства, є життєво важливим питанням миру та безпеки, а також соціальної справедливості.

Альянс НАТО був створений для захисту не тільки безпеки, але і свободи своїх громадян: якщо процитувати президента Гаррі Трумена, він був створений як «щит проти агресії і страху агресії».

Протягом майже 70 років НАТО виступав за колективний захист від військових загроз. Але альянс також виступає і за захист демократії, свободи особистості, верховенства права і Статуту ООН.

Ми вважаємо, що у НАТО є обов'язок, а головне є можливість, стати головним захисником прав жінок.

Зокрема, ми вважаємо, що НАТО може стати військовим лідером, для того, щоб вирішувати питання про запобігання і реагування на сексуальне насильство в конфліктах, спираючись на сильні сторони і можливості держав-членів альянсу і працювати з багатьма країнами-партнерами.

У наступні місяці ми будемо працювати разом, щоб визначити, яким чином НАТО може посилити свій внесок в захист жінок і участь у всіх аспектах запобігання конфліктам і їх вирішення.

По-перше, спираючись на прихильність НАТО, інтегрувати ґендерні питання в стратегічне мислення, зробити їх частиною цінностей і зміцнювати культуру інтеграції жінок в організації, в тому числі на керівні посади.

Старші воєначальники НАТО відіграють життєво важливу роль, будучи позитивними зразками для наслідування і просуваючи роль жінки в армії.

Читайте також: UNFPA презентує дослідження про наслідки насильства щодо жінок для економіки України

По-друге, допомагаючи підняти стандарти інших військовослужбовців. НАТО і країни-союзники щодня беруть участь у підготовці військ партнерів в усьому світу. Ми хочемо вивчити шляхи зміцнення існуючої підготовки з питань захисту прав людини і цивільних осіб, в тому числі проти сексуального насильства.

По-третє, НАТО розробила стандартну практику для військовослужбовців на місцях, які пройшли обов'язкову підготовку перед розгортанням. Стандарти та підготовка не є єдиним рішенням, але з їх допомогою, персонал зможе розуміти і дізнаватися про різні способи впливу, від яких жінки та дівчата страждають під час конфлікту. Їх також навчають запобігати, розпізнавати і реагувати на сексуальне і ґендерне насильство.

Це життєво важлива частина, яка допомагає створювати тривалі культурні зміни, в тому числі розвінчання міфів, які сприяють сексуальному насильству. Також важливо розуміти всю значущість ролі захисту і прав жінок у створенні міцного довгострокового миру і безпеки.

По-четверте, НАТО вже розміщує консультантів з ґендерних питань у місцевих громадах в Косово і Афганістані, в той час, як солдати-жінки НАТО можуть взаємодіяти з місцевими громадами. Розуміння ролі, яку відіграє ґендерне питання в конфлікті, збільшує ефективність військової діяльності і підвищує безпеку. Зміцнення цієї культури може тільки сприяти вкладу НАТО в мир і безпеку у довгостроковій перспективі.

По-п'яте, ведення звітності про сексуальне насильство в зоні конфлікту, тепер є одним із завдань командирів НАТО. Альянс також створює систему звітності для обліку випадків насильства за ґендерною ознакою.

Завдяки цим даним, які будуть передані ООН, солдати НАТО зможуть розрізняти моделі поведінки і тенденції для того, щоб швидше реагувати і запобігати можливим випадки насильства. Інформуючи про злочини і підтримуючи роботу щодо притягнення винних до відповідальності, НАТО може кинути виклик культурі безкарності, яка панує в зонах конфлікту.

Ми також будемо закликати до більш узгоджених дій у всьому світі. Співпрацюючи з бізнес-сектором, громадянським суспільством, урядами та політиками, великі міжнародні організації, такі як НАТО, можуть допомогти в боротьбі і припинити безкарність за сексуальне насильство в умовах конфлікту.

Ганьба для всього людства полягає в тому, що насильство по відношенню до жінок, будь то в мирний або у воєнний час, всюди вважається меншим злочином. Нарешті, ми сподіваємося, що ми зможемо це змінити. Ми зобов'язані зробити це для самих себе - як для чоловіків, так і для жінок - і для майбутніх поколінь.

Як повідомляв ONLINE.UA, UNFPA, Фонд ООН у галузі народонаселення презентував дослідження «Економічні наслідки насильства щодо жінок в Україні».

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?