Більшість людей не розуміють, що таке волонтерство
Категорія
Україна
Дата публікації

Більшість людей не розуміють, що таке волонтерство

Більшість людей не розуміють, що таке волонтерство
Джерело:  online.ua

У 2017 році світова спільнота відзначила День Організації Об’єднаних Націй. Команда ООН в Україні також відзначала 25 років своєї присутності в країні. ONLINE.UA розповідає про завдання та досягнення 18 фондів, програм та спеціалізованих установ, які працюють в Україні у спеціальному проекті, який складається із серії статей, присвячених 25-річчю роботи ООН у країні.

Про завдання однієї з програм ООН, успіхи і складності в просуванні, розповіла Зузана Заланова, представник програми UNV в Україні.

Розкажіть, будь ласка, про появу UNV в Україні?

UNV — це програма волонтерства ООН, яка була заснована у 1970. В Україні ця програма з’явилася у 1993 році. Таким чином ми працюємо тут вже більше 24 років.

Ми — один із найменших членів родини ООН, але не менш важливий. Одна з наших головних цілей — поширення самої ідеї волонтерства, а також просунення допоміжних агентств ООН. Наші люди працюють на національному та міжнародному рівнях, а також онлайн, сприяють роботі агентств ООН для створення миру й розвитку.

Читайте також першу статтю серії: “Наша мета — показати людське обличчя конфлікту”, - Бенджамін Моро

Що було зроблено в Україні за цей час?

Ми намагаємося розвинути культуру волонтерства. І ми досягли у цьому успіху. Чому? Тому що за час роботи в Україні було мобілізовано більше 300 волонтерів. Маємо на увазі не тільки тих волонтерів, які приходять безпосередньо на якусь подію, але й тих, хто працює на державному чи міжнародному рівні, які кожен день тут, у різних агенціях. Вони вже зробили свій внесок у встановлення миру й розвитку. Це по-перше. Другий пункт, важливий для нашої промоції культури волонтерства, — це колаборація з українським урядом на партнерськими умовах, де пріоритетом є встановлення розвитку, миру тощо. Ці партнерські переваги, як поточні, так і попередні, встановлюють розвиток волонтерства головною метою. Поточні, наприклад, мають на меті популяризувати волонтерство, що також дуже важливо, адже ми сприймаємо його як прямий шлях розвитку України.

Як довго ви працюєте на цій посаді?

Я — представник програми UNV на рівні усієї країни вже рік. Я один із 70 представників цієї програми у світі. Моя робота полягає у висвітленні цієї програми, мобілізації волонтерів, а також у поширенні культури волонтерства.

Волонтерська програма ві дкриває великі можливості для молодих людей. Тож як вони можуть стати волонтерами? Чи це легко?

Це залежить від того, у якій галузі ви хочете працювати. Ви маєте рацію, основна частина волонтерів — це молодь. І це теж має величезне значення для розвитку України. Вже через 10 років саме ви будете на нашому місці, тож ми повинні інвестувати в молодь. Зараз на нас працюють 43 волонтери, і це — рекордна цифра; вдвічі більше, ніж торік. Більшість із них — українці до 35 років. Ми інвестуємо в людський капітал України. Мені пощастило, і я маю радість працювати з розумними, інтелігентними, справді класними людьми, які приходять до мого офісу і питають, що можуть зробити. Стати волонтером дійсно легко, вам треба прийти до нас або просто написати, адже волонтерити можна навіть онлайн. Робота знайдеться для будь-кого.

Які плани має ваша агенція на майбутнє?

У нас є багато можливостей, але, на жаль, і так само багато обмежень. З 2014 року в Україні спостерігається високий рівень соціальної активності. Люди намагаються щось зробити для держави, для суспільства в цілому, і це чудово. Але разом з цим багато людей не розуміють, що таке волонтерство. Деякі думають, що це просто збір коштів. Інші — що це суботники або ж тільки допомога армії на Сході. Наше завдання — пояснити напрямки волонтерства, показати, що варіантів — безліч. Ви можете допомагати екології, збирати сміття, наприклад. Або ж брати участь в освітніх програмах. Ми шукаємо волонтерів на міжнародному рівні для навчання українських дітей англійської.

Я мрію, щоб молодь зрозуміла: волонтерство може бути першим кроком до професійного й особистого розвитку. Саме тому в стратегічному плані ООН до 2030 року є особлива ціль — залучити якнайбільше молоді у цю справу. Це щось на кшталт пробудження. Є багато асоціацій, угрупувань волонтерів. Ви можете волонтерювати навіть закордоном. Наша мета — розказати про ці можливості більше. Основний напрямок розвитку волонтерства — обізнаність.

Чи може волонтер у подальшому стати працівником ООН?

Волонтери ООН вважаються частиною організації і вже мають певний статус. Ці люди беруть участь у розвитку програм. Вони можуть бути як виконавцями, так і просто радниками. Після досягнення певних результатів вони можуть або продовжувати як члени колективу, або ж займатися чимось іншим.

Як ви просуваєте своє агентство в Україні?

Я не думаю, що ми повинні показувати, як треба волонтерити в Україні, тому що насправді тут є безліч справді успішних організацій. Ми намагаємося контактувати з місцевими організаціями, аби задіяти якнайбільше волонтерів, поділитися закордонними практиками, але все ж більше виступаємо як платформа, де організації можуть зустрічатися, ділитися ідеями, проектами й співпрацювати.

Ми багато разів просто ходили по університетах на зустрічі з молоддю, розповідали, що вони можуть робити у нас.

Ми святкуємо День волонтерства 5 грудня, і у цьому році плануємо зробити щось справді цікаве. Залишайтеся на зв’язку, адже ми збираємося залучити великі міжнародні організації, а ви зможете взяти у цьому пряму участь!

Над матеріалом працювали: Маргарита Козлова, Катерина Біла

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?