Дитячий фонд ООН закликає об’єднатися заради дітей
Категорія
Україна
Дата публікації

Дитячий фонд ООН закликає об’єднатися заради дітей

Дитячий фонд ООН закликає об’єднатися заради дітей
Джерело:  online.ua

ONLINE.UA продовжує висвітлювати роботу фондів та програм Організації Об'єднаних Націй в Україні у спеціальному проекті, який складається із серії статей, присвячених 25-річчю роботи ООН в країні. У цій статті ONLINE.UA розповість про головні завдання та досягнення Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні.

ONLINE.UA поспілкувалися із Джованною Барберіс, Головою Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні, про головні завдання та досягнення роботи ЮНІСЕФ.

Якою є історія роботи Вашого агентства в Україні? Що було зроблено за ці роки?

Представництво Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні було відкрито у 1997 році. З цього часу ми співпрацюємо з урядом, громадянським суспільством та з іншими партнерами. Ми разом проводимо моніторинг та надаємо підтримку у виконанні положень Конвенції ООН про права дитини. ЮНІСЕФ працює в різних сферах: охорона здоров’я і харчування, захист дітей, освіта, вода, санітарія та гігієна і соціальна політика. У цих сферах ми зосереджуємо увагу в першу чергу на становищі найбільш уразливих і соціально незахищених дітей. Ми надаємо технічну допомогу уряду, зокрема, профільним міністерствам, щоб законодавство і політика, які вони розробляють, були дружніми до дітей. Ми також працюємо з громадськістю, щоб підвищити обізнаність про права дітей і заохочувати молодих людей ставати активістами із захисту прав дітей.

Трохи менше чотирьох років тому програми ЮНІСЕФ було суттєво змінено через конфлікт на сході України. Починаючи з 2014 року, ЮНІСЕФ надає комплексну гуманітарну допомогу для задоволення потреб дітей, які постраждали від конфлікту. Більше 200 тисяч дітей та членів їхніх сімей отримали психосоціальну підтримку. Понад 1,8 мільйона осіб у найбільш уражених конфліктом регіонах змогли отримати доступ до чистої питної води. ЮНІСЕФ також забезпечив доступ до освіти дітям, які проживають вздовж лінії конфлікту, завдяки відбудові 70 шкіл. До того ж, понад 2 мільйони дітей та членів їхніх сімей пройшли навчання з питань безпечної поведінки та правил поводження з мінами та боєприпасами, що не вибухнули.

Завдяки технічній та фінансовій підтримці, яку ми надавали протягом 15 років, рівень передачі ВІЛ-інфекції/СНІДу від матері до дитини знизився майже у 10 разів і в 2016 році досяг показника 3,3% (глобальна ціль – 2%). Окрім цього, мережу дружніх до молоді клінік, створених за підтримки ЮНІСЕФ, було включено до системи закладів охорони здоров’я для забезпечення ефективної профілактики ВІЛ-інфекції серед молоді та надання якісних медичних послуг молодим людям з груп ризику.

Читайте також статтю серії: Більшість людей не розуміють, що таке волонтерство

Ще одним результатом підтримки, яку ЮНІСЕФ надавав сектору охорони здоров’я протягом 10 років, стало підвищення позитивного ставлення населення України до вакцинації – з 28% у 2008 році до 84% у 2017 році. Спільно з Міністерством охорони здоров’я ми поліпшили знання та навички понад 6 тисяч медичних працівників з питань імунізації та ефективного консультування щодо здоров’я матері і дитини. ЮНІСЕФ підтримав запровадження сучасних перинатальних практик та включення лікарень, дружніх до дитини, до системи закладів охорони здоров’я. Це призвело до зростання відсотка партнерських пологів в Україні з 4% у 2005 році до 65% у 2010 році.

ЮНІСЕФ надав технічну підтримку для розробки низки законодавчів актів і програм, спрямованих на реалізацію прав дитини в Україні, у тому числі законопроекту щодо застосування умовного покарання до неповнолітніх осіб, які перебувають у конфлікті з законом. Ухвалення у 2009 році Національного плану дій щодо реалізації Конвенції ООН про права дитини на період до 2016 року стало свідченням поступу на шляху розвитку стратегічної та всеосяжної нормативно-правової бази щодо забезпечення прав дитини в Україні.

ЮНІСЕФ також надав технічну, фінансову та експертну підтримку уряду в розв’язанні проблеми йододефіциту в дітей. Окрім цього, Дитячий фонд ООН у співпраці з Міністерством охорони здоров’я та проектом «Здоров’я матері та дитини» у 2005 році розробив концепцію розширеної ініціативи «Лікарня, дружня до дитини». Внаслідок цього, медичні установи отримали можливість надавати медичну допомогу матерям і новонародженим, яка стосується не лише грудного вигодовування, але й антенатальних, перинатальних, неонатальних та педіатричних практик.

Які програми і проекти проваджуються зараз? Які їхні цілі та користь від них?

Наша мета залишається незмінною – ми працюємо на національному і місцевому рівнях і надаємо максимально можливу технічну допомогу для забезпечення того, щоб інтереси дітей були належним чином включені до законодавства та політики. На місцевому рівні ми продовжуємо підтримувати надання базових соціальних послуг. Ми сприяємо реформуванню системи інтернатів, в яких досі живуть діти. Ми прагнемо поліпшити життя дітей шляхом запровадження альтернативних моделей, які є більш орієнтованими на догляд за дітьми в сім’ї та громаді, і де діти можуть мати кращі життєві умови. У багатьох випадках діти в інтернатах мають сім’ї, але їх поміщають туди через те, що їхні сім’ї потерпають від бідності, і їм складно забезпечувати своїх дітей усім необхідним. ЮНІСЕФ послідовно працює для воз’єднання дітей з їхніми сім’ями та громадами.

Дитячий фонд ООН підписав Меморандум про співпрацю з урядом України та іншими партнерами для запровадження системи раннього втручання, яка зможе допомогти 250 тисячам дітей, які мають проблеми зі здоров’ям або затримки у розвитку. Мета платформи раннього втручання – налагодити діалог між громадянським суспільством та урядом для запровадження спільних підходів до створення системи раннього втручання в Україні та забезпечення, що вона буде включена до національної системи захисту дітей.

Читайте також статтю серії: “Наша мета — показати людське обличчя конфлікту”, - Бенджамін Моро

Наразі ЮНІСЕФ бере участь у реформі середньої освіти «Нова українська школа», яка проводиться протягом 2017-2020 років. Ми також працюємо на сході України над запровадженням концепції «безпечної школи» – середовища, дружнього до розвитку дітей і вільного від булінгу та насильства.

У результаті довготривалої співпраці між ЮНІСЕФ та урядом України (зокрема, Міністерством юстиції), у цьому році Кабінет Міністрів України затвердив створення Міжвідомчої координаційної ради з питань правосуддя щодо неповнолітніх. На Раду покладено низку складних завдань, у тому числі розробка стратегії попередження підліткової злочинності, удосконалення нормативно-правової бази з питань правосуддя щодо неповнолітніх, а також розробка альтернативних позбавленню волі видів покарань та виконання програм відновного правосуддя для дітей, які перебувають у конфлікті із законом.

Ми продовжуємо надавати гуманітарну та невідкладну допомогу у відповідь на кризу на сході України шляхом відбудови шкіл, забезпечення навчального обладнання і дидактичних матеріалів для дітей, щоб вони могли продовжувати освіту, постачання чистої питної води та організації психосоціальної підтримки для дітей та їхніх батьків.

Які у Вашого агентства плани на майбутнє ?

Нещодавно була затверджена нова програма діяльності Представництва ЮНІСЕФ в Україні. Вона охоплює п’ятирічний період – з 2018 до 2022 років. Нова програма була підготовлена спільно з урядом та іншими партнерами на основі консультацій з усіма зацікавленими сторонами. Програма має дуже чітку та зрозумілу структуру та спрямована на розв’язання проблем із дотриманням прав дитини у різних сферах: вода, санітарія і гігієна, освіта, захист дітей, охорона здоров’я і харчування та соціальна політика.

Ми прагнемо подолати перешкоди на шляху до рівності, поліпшити доступність та якість різних соціальних послуг, забезпечити доступ до освіти більшій кількості дітей, особливо дітей з інвалідністю, переміщених дітей і дітей, які раніше не мали такої можливості. Ми продовжимо підтримувати реформи, спрямовані на забезпечення благополуччя дітей, особливо на заміну інтернатної системи альтернативними моделями догляду за дітьми. Ми працюємо над поліпшенням системи імунізації дітей. Охоплення вакцинацією в Україні залишається дуже низькими, і наше завдання полягає у закупівлі вакцин для країни на замовлення Міністерства охорони здоров’я, а також підвищенні знань та практик медичних працівників щодо важливості імунізації та надання консультацій сім’ям задля підвищення попиту на вакцини.

У тому, що стосується освіти, ми зосереджуємо увагу на сприянні реформи системи освіти і поліпшенні середовища для навчання шляхом запровадження концепції безпечної школи, особливо у східних областях України. Ще одним пріоритетом є включення дітей з інвалідністю до загальної системи освіти. Нарешті, ЮНІСЕФ підтримує включення навчання життєвим навичкам та надання психосоціальної підтримки до навчальних планів. Таким чином ми прагнемо поліпшити умови навчання, зміцнити готовність дітей до життєвих викликів та поліпшити соціальну згуртованість.

Ми будемо розширювати партнерство з ключовими установами для того, щоб прискорити перетворення інтернатної системи в ефективну альтернативну профілактичну модель, засновану на принципах сімейного догляду. У рамках нової програми ми продовжимо розширювати доступ до послуг раннього втручання для дітей з інвалідністю та дітей із затримками у розвитку, а також їхніх сімей, щоб дати батькам можливість робити правильний вибір в інтересах своїх дітей та запобігати інституалізації дітей.

Окрім цього, ЮНІСЕФ продовжить працювати над забезпеченням того, щоб діти та їхні сім’ї з обох сторін лінії конфлікту мали рівний і постійний доступ до питної води і санітарних послуг, а також підтримувати належні санітарно-гігієнічні умови в громадах, школах та медичних установах.

Над матеріалом працювали: Олександра Буленюк, Юлія Кузнєцова

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?