Україна не має загубити свою душу через корупцію
Категорія
Україна
Дата публікації

Україна не має загубити свою душу через корупцію

Україна не має загубити свою душу через корупцію
Джерело:  Reuters

Терпіння західних союзників України може, врешті решт, вичерпатися через небажання Києва боротися з корупцією в країні. США, ЄС та МВФ виступають з критикою щодо того, як нещодавно Генеральна прокуратура України зірвала незалежне розслідування справи про корупцію.

 Про це пише Джош Коен для видання Reuters у своїй статті, переклад якої зробив ONLINE.UA.

«Останні події, включаючи порушення роботи розслідування корупції на високому рівні, арешт чиновників Національного антикорупційного бюро України та вилучення важливих файлів НАБУ - викликають занепокоєння з приводу виконання Україною зобов'язань щодо боротьби з корупцією», - сказано в заяві Держдепартаменту США від 4 грудня. «Ці дії підривають довіру громадськості та знижують рівень міжнародної підтримки України». ЄС і МВФ також висловили подібні побоювання.

Реакція державного секретаря США Рекса Тіллерсона щодо атак на НАБУ зрозуміла. Бюро було створено за підтримки США, а Вашингтон призначив агентів ФБР, щоб допомогти навчати співробітників НАБУ. Той фак, що ГПУ підриває зусилля ФБР шляхом розсекречування імен таємних агентів НАБУ, потенційно наражаючи їх на небезпеку, розцінюється як спроба Києва, ткнути пальцем в око Америці.

Війна з НАБУ - це лише остання спроба корумпованої «старої гвардії» України знищити усі досягнення реформаторів у подоланні корупції. Ця «стара гвардія» також намагається підривати роботу інших українських антикорупційних установ, створених за підтримки Заходу. Так само вони стоять на заваді прийняття закону, який вимагає від усіх державних посадовців подавати декларації, що розкриває їх активи.

Читайте також: Генпрокуратура серйозно взялася за голову НАБУ

Проте, ситуація гірша і не обмежується самими репресіями антикорупційних установ. Правоохоронні органи також використовують сфабриковані кримінальні справи та дрібні вимагання, щоб відсіювати активістів та організації, які борються з корупцією. У Центрі протидії корупції (ЦПК) заявляють про переслідування податковими органами, а також про дії проти лідерів центру – залякування та наклеп. Дві інші неурядові організації, які допомагають подолати нелегальні схеми закупівлі ліків, якими керує корумпована «фармацевтична-мафія» в Україні, також є об'єктами організованих кампаній з переслідування та сфабрикованих судових справ. Мабуть, найгіршим випадком, стало жорстоке побиття двох активістів у місті Харкові невідомими нападниками. Це спонукало ЄС вимагати від влади захистити активістів від подібних атак у майбутньому.

Сполучені Штати зацікавлені в Україні. Вашингтон намагається створити демократичну, прозахідну державу, гарантуючи мільярди кредитів Києву. Це означає, що американські платники податків сплатять рахунки, якщо Україна не зможе погасити ці кредити. Сполучені Штати також надали країні нелетальне обладнання, таке як бронежилети, на суму 750 млн дол. Крім того, Вашингтон та його союзники підтримали Україну шляхом введення економічних санкцій проти Росії, як відповідь на анексію Криму та вторгнення у східну Україну. За словами офіційного представника НАТО, вони призупинили співробітництво в галузі ядерної безпеки з Москвою, що потенційно підвищує ризик того, що ядерна зброя може бути отримана бойовими групами, такими як Аль-Каїда чи Ісламська держава (ІДІЛ), та припинили «практичну співпрацю з Росією».

Вашингтон та його союзники повинні захистити свої інвестиції в Україну та підтримувати українські антикорупційні заходи, підштовхуючи київських чиновників на правильний шлях. Без американської «жорсткої любові» Україна ризикує знову пройти шляхом невдалих реформ, які призвели до обрання проросійського президента, тим самим перетягнувши Київ на орбіту Москви.

Захід має використовувати свої фінансові важелі для впливу на Київ. Це, як мінімум, означає, що МВФ повинен вимагати виконання своїх вимог щодо створення незалежного Антикорупційного суду в Україні. Нещодавно Венеціанська комісія Ради Європи надала чіткі рекомендації щодо структури цього суду, і тепер немає жодних підстав для подальшого гальмування процесу. США та ЄС також повинні пояснити Києву, поки не припиниться тиск на НАБУ та активістів, то будь-яка допомога, за винятком гуманітарної допомоги, буде призупинена.

Читайте також: МВФ і Світовий банк закликають забезпечити незалежність НАБУ

Вашингтон також повинен збільшити підтримку антикорупційних неурядових установ. Врешті решт, Тіллерсон повинен створити консультативну раду, що складається з представників провідних організацій громадянського суспільства, а коли американські високопосадовці відвідують Київ, вони повинні публічно зустрічатися з реформаторами, щоб демонструвати американську підтримку. Ці кроки дадуть чітке послання, що Захід відданий українському народу, а не особистим політичним успіхам його лідерів.

Захід повинен також вдарити по найуразливішим місцях корумпованим політиків та по їхніх гаманцях. Щорічно мільйони доларів «брудних українських грошей» залишають країну, більшість з яких осідає на Заході. Американські та європейські чиновники повинні приділяти особливу увагу та заморожувати західні активи корумпованих українських чиновників та їхніх друзів-олігархів. Це необхідно зробити в рамках акту Магнітського (24 грудня 2016 року президент Барак Обама підписав законопроект про витрати на військові потреби в 2017 році, який надав глобальний статус «закону Магнітського». Це дозволило вносити в санкційні списки громадян будь-яких країн, які підозрюються американською владою в порушенні громадянських прав: несуть вину за позасудові вбивства, тортури чи інші масштабні порушення міжнародно визнаних прав людини, причетні до корупції, розкрадань і інших правопорушень – ред.), що дозволяє адміністрації Трампа накладати обмеження на в'їзд та санкції щодо осіб у будь-якому куточку світу, яких звинувачують у порушенні прав людини або у корупції.

Україна не є невдалою державою, як стверджують деякі аналітики. Дійсно, зважаючи на високоосвічене населення та наближеність до Європи, довгострокові перспективи країни досить непогані. Але, як попереджав Тіллерсон, Україна може «загубити свою душу через корупцію». Українські реформатори та їхні західні партнери мають бути впевнені, що цього не станеться.

Як вже повідомляв ONLINE.UA, Генеральний прокурор заявив, що ніякої війни між Генеральною прокуратурою і Національним антикорупційним бюро немає.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?