«Російський актив» Путіна та інші подробиці телефонної розмови президентів Росії та США
Категорія
Політика
Дата публікації

«Російський актив» Путіна та інші подробиці телефонної розмови президентів Росії та США

«Російський актив» Путіна та інші подробиці телефонної розмови президентів Росії та США
Джерело:  CNN

Нещодавно у неділю, 17 грудня, у заміській резиденції американських президентів Camp David, відбулася телефонна розмова між президентом США Дональдом Трампом та його російським колегою Володимиром Путіним.

Про це пише продюсер телеканалу CNN Кевін Ліптак у своїй статті, повідомляє ONLINE.UA.

Театральні паузи, здавалося, робились спеціально, аби підкреслити, веселий тон розмови, під час якої Путін подякував Трампу за допомогу ЦРУ, спрямовану на перешкоджання терористичної акції в Санкт-Петербурзі. Трамп, за словами Білого дому, привітав «розвідку з добре виконаною роботою».

Сам факт розголошення американсько-російського обміну розвідданими – зазвичай, такі справи засекречені та не обговорюються – ще раз підкреслив ентузіазм, з яким Трамп розвиває відносини з Путіним, чим викликає занепокоєння деяких експертів з національної безпеки.

На тлі розслідування справи про можливу змову між його передвиборчою кампанією та Росією, Трамп залишається доволі безтурботним, та сприяє ще більш тісному зв'язку між ним та Путіним. І на відміну від колишніх американських лідерів, чиї розмови з росіянами були заздалегідь заплановані та продумані для того, щоб уникнути потрапляння у «пастку», Трамп залучає Путіна до обговорення як важливих та і незначних справ. Іноді це відбувається без участі його головних помічників.

Читайте також: США ввели санкції проти головних російських "злодіїв в законі": повний список

Взаємовідносини між президентами США та Росії - є одними з найбільш досліджуваних та обговорюваних дипломатичних відносин у світі.

Для Трампа, нещодавній обмін розвідданими з Путіним відображає прогрес у його давніх намірах - покращити відносини з Росією. Але деякі експерти з національної безпеки непокояться через очевидну близькість між Трампом і Путіним, яка може стати способом маніпулювання президентом США.

«Я думаю, що минулі вихідні чудово ілюструють те, що Володимир Путін - великий стратег. Він добре знає, як керувати активами, і це саме те, що він робить з президентом (Дональдом Трампом – ред.)», - сказав Джеймс Клеппер, директор національної розвідки за часів президентства Барака Обами.

«Ви повинні пам'ятати про таємницю Путіна. Він колишній офіцер КДБ. Саме це вони і роблять – «вербують активи», - додав Клеппер. «І я думаю, що досвід та інстинкти Путіна зіграли дуже важливу роль для нього». Потім Клеппер чітко дав зрозуміти, що він говорив лише образно, коли назвав Трампа «російським активом».

Недільна телефонна розмова між Трампом та Путіним стала вже другою за минулий тиждень. У четвер, 14 грудня, після того, як Путін похвалив економіку США під час своєї щорічної чотиригодинної прес-конференції, американський лідер подзвонив своєму колезі, щоб подякувати.

«Це було чудово», - сказав Трамп, розповідаючи журналістам про телефонний дзвінок. «Він сказав дуже приємні речі про те, що я зробив для нашої країни з точки зору економіки. Потім він також сказав деякі негативні речі про те, що відбувається в інших регіонах».

Путін на своїй прес-конференції висловився з приводу можливого втручання у вибори в США. «Це все придумано людьми, які знаходяться в опозиції щодо Трампа, щоб надати його роботі нелегітимний характер», - сказав Путін.

Читайте також: Трамп провів "відмінну" розмову з Путіним

Трамп також не перебільшує проблему щодо втручання Росії у вибори та особисто закликає своїх друзів, що це розслідування має на меті поставити під сумнів законність його виборів. У Білому домі, антипатія Трампа до обговорення питання про втручання у виборчий процес добре відома серед його співробітників національної безпеки.

Путінська схильність до лестощів

Розбіжність між офіційним політичним курсом та власними словами Трампа викликає стурбованість з приводу його готовності протистояти проблемі російського кібервтручання. Факт втручання був підтверджений американськими спецслужбами. Вони також з’ясували, що дії схвалив Путін особисто і вони були направлені на підтримку кандидатури Трампа на виборах.

Тож, постає питання про те, як Трамп спілкується з Путіним у приватній атмосфері, з Путіним, який цілеспрямовано працював – а дехто каже хитроспрямовано – на розвиток теплих відносин з попередніми американськими лідерами.

«Сам факт телефонних розмов та питання, які при цьому обговорювались, не є по суті проблемою», - сказав віце-президент Фонду Карнегі Ендрю Вайс. «Проблема полягає у тому, що Путін «піддається» Трампу та задовольняє його потребу у визнанні та похвалі. А Трамп, у свою чергу, поспішає заявити про це на весь світ».

Чи отримує Трамп допомогу?

Чиновники Білого дому наполягають на тому, що Трамп регулярно висловлює стурбованість щодо різної дестабілізуючої діяльності Росії у бесідах з Путіним. «Головне бути сміливим і відстоювати інтереси своєї країни», - заявив спікер Ради національної безпеки США Майкл Ентон.

Білий дім відмовився сказати хто саме, якщо взагалі хтось це робив, займався підготовкою телефонних дзвінків Трампа з Путіним. У резиденції Camp David, розташованій в горах Катоктін, штат Меріленд, в 70 кілометрах від Вашингтона, Трамп на минулих вихідних приймав членів свого кабінету, включаючи віце-президента Майка Пенса і міністра фінансів Стівена Мнучіна.

Читайте також: Сага «Про Трампа і Росію»: що саме зробив Путін

Проте, під час недільного дзвінка, Пенс відбув з резиденції, повідомив його прес-секретар. Мнучін повернувся у Вашингтон, для участі у ранкових телевізійних шоу. Інші представники кабінету, які їздили туди, включаючи міністра житлового будівництва і міського розвитку США Бена Карсона та міністра сільського господарства Сонні Пердью, навряд чи могли брати участь у підготовці до розмови з Москвою.

Було б незвичним, якби помічники найвищого рівня, такі як радник президента з питань національної безпеки Герберт Макмастер або голова апарату Білого дому Джон Келлі, допомагали Трампу підготувати дзвінок. Але Трамп ще раніше продемонстрував готовність обійти своїх помічників у відносинах з Путіним.

Під час обіду на саміті G 20 у Німеччині, який проходив у липні 2017 року, Трамп говорив з Путіним протягом години. Крім президентів, там був лише перекладач, наданим Кремлем, що викликало чимале здивування інших учасників саміту. Оскільки жоден інший американський чиновник не був присутній, жодного офіційного запису не існує про те, як так вийшло, крім власної пам'яті Трампа.

«Взагалі з такою людиною, як Путін, ти не хочеш залишатись наодинці», - сказав Андерс Ослунд, шведський економіст і дипломат, спеціаліст з економіки Східної Європи, особливо Росії та України. «Путін вправний в імпровізації і розвиває справді хороші відносини», - сказав Ослунд.

Строк прийняття санкцій наближається

Таке пожвавлення спілкування між Путіним і Трампом настало саме тоді, коли Адміністрація США повинна прийняти нові санкцій проти Росії. Ця міра покарання була включена в законодавчий акт, який Трамп через силу підписав улітку.

Члени адміністрації Трампа кажуть, що вони працюють над підготовкою санкцій, які , відповідно до закону, мають бути введені до кінця січня 2018 року. Але минулого місяця Трамп заявив, що до Росії і так застосували багато санкцій і що він намагається зробити відносини більш дружніми.

«Люди не розуміють, що Росія була дуже, дуже сильно санкціонована, їх санкціонували на дуже високому рівні,» - сказав Трамп. «Настав час повернутись до зцілення світу, який розбитий і зламаний, це дуже важливі речі», - додав президент США.

Як вже повідомляв ONLINE.UA, наприкінці січня 2018 року адміністрація президента США Дональда Трампа представить Конгресу наймасштабніший пакет санкцій проти Росії.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?