Зробити Україну настільки сильною країною, щоб вона не потребувала допомоги - мрія Програми розвитку ООН
Категорія
Україна
Дата публікації

Зробити Україну настільки сильною країною, щоб вона не потребувала допомоги - мрія Програми розвитку ООН

Зробити Україну настільки сильною країною, щоб вона не потребувала допомоги - мрія Програми розвитку ООН
Джерело:  online.ua

Організація Об’єднаних Націй у 2017 році відзначала 25 років своєї присутності в Україні. ONLINE.UA присвятив цій події спеціальний проект, який складається із серії статей. У кожній статті, ми розповідаємо про завдання та досягнення фондів, програм та спеціалізованих установ ООН, які працюють в Україні.

Програма розвитку ООН працює в Україні вже 25 років. Існує думка, що ПРООН допомагає Україні, як країні зі слабкою економікою, однак це зовсім не так. Агентство не ділить країни на багаті і бідні, розвинені і не розвинені. Є сімнадцять цілей сталого розвитку, за якими ведеться робота, у всіх без винятку країнах, де представлена ПРООН.

Найважливішими для України векторами є сталий розвиток міст та спільнот, подолання бідності, зменшення нерівності, міцне здоров'я, гендерна рівність, мир та справедливість. Найбільше фахівці ПРООН пишаються антикорупційною діяльністю та успіхами на рівні місцевих громад.

Гасло Програми розвитку ООН — допоможи собі сам. Навчити українців, а не дати їм готові блага.

Читайте також статтю серії: Зупинити епідемію СНІДу - головна мета UNAIDS в Україні

Децентралізація та місцевий розвиток орієнтований на громаду:

Протягом 2016 року ПРООН підтримала 856 мікропроектів у громадах у галузі енергоефективності, енергозбереження, охорони здоров'я, водопостачання та економічного розвитку сільських територій. Більше п'яти мільйонів людей стали жити краще завдяки ініціативам місцевого розвитку. Лише у 2016 році було створено 54 сільськогосподарські кооперативи з використанням методики ПРООН, орієнтованої на громаду. За допомогою ПРООН також відкриваються центри адміністративних послуг, зокрема подібні установи з'явилися в Рівненській та Тернопільській областях. Програма розвитку ООН пояснює людям, де і як знайти кошти на ремонт дитячих садків, шкіл. Як і в тисячах подібних випадків, агентство підказало Чугуївській школі, як отримати грант на ремонт спортзалу, Брянській лікарні допомогла знайти гроші на вітровий генератор енергії.

Досягнення у сфері боротьби з корупцією:

ПРООН підтримала запуск Національного агентства з питань запобігання корупції та допомогла запровадити систему електронного декларування. Програма розвитку ООН сприяла запуску системи електронного декларування. Агентство також стежить за прозорістю закупівлі медикаментів для Міністерства охорони здоров'я, контролює Міністерство інфраструктури, підтримує антикорупційних лідерів у містах і районах. В рамках ініціативи Відкритий парламент, ПРООН ухвалила три документи: Дорожня карта з відкритих даних для України, План дій відкритого Парламенту та Декларація про відкритість парламенту.

ПРООН підтримує роботу надавачів правової допомоги: проводить навчання для юристів, розповсюджує інформацію про оновлення законодавства, друкує посібники з питань земельного та майнового права, налагоджує юридичні консультації через скайп.

Мир і справедливість:

За фінансової підтримки Уряду Японії ПРООН відновила десять об'єктів критичної інфраструктури в Донецькій та Луганській областях. Зокрема відбудувала Семенівську водонасосну станцію поблизу Слов'янська. ПРООН підтримала внутрішньопереміщених осіб, влаштувавши кампанію «Ми потрібні один одному» обміну між Сходом і Заходом.

Подолання нерівності та боротьба з бідністю:

За підтримки ПРООН, Верховна Рада ухвалила стратегію подолання бідності та підтримала реформу служби зайнятості.

Міцне здоров'я:

Завдяки системі заощаджень вдалося закупити медикаменти на 46,5 млн доларів США. А на решту коштів вдалося придбати сімдесят чотири тисячі додаткових одиниць. За сприяння ПРООН, було запроваджено систему моніторингу запасів «Є-ліки».

Читайте також статтю серії: Дитячий фонд ООН закликає об’єднатися заради дітей

Збереження озонового шару планети:

ПРООН допомагає поетапно відмовитися від озоноруйнуючих речовин. Навчає фахівців для перевірки ввезених і вивезених товарів на митниці. Наразі вже підготовлено 35 операторів професійного обладнання для митників та три тендери для навчання спеціалістів у галузі штучного холоду.

ПРООН допомагає відновити біоресурси:

Відновлено осушені торфовища. Зокрема у Ніжинському районі Черкаської області 6100 га вдалося зареєструвати як Ніжинський ландшафтний парк. За підрахунками 4 500 людей уже отримують користь від такої ініціативи.

Пріоритети:

ПРООН намагається змінювати Україну за усіма цілями сталого розвитку, однак на перших сходинках порядку денного все ж стоять відбудова та миротворення, демократичне врядування, екологія та енергетика.

Відбудова миру та відновлення:

ПРООН створила програму з відбудови і миробудування у п’яти областях на сході країни: Донецькій, Луганській, Дніпропетровській, Запорізькій і Харківській.

Основні напрямки діяльності — це:

1) допомогти/сприяти економічному відновленню і відбудові ключових інфраструктурних об’єктів;

2) сприяти ефективному місцевому врядуванню та впровадженню реформи з децентралізації;

3) сприяти досягненню безпечної ситуації в суспільстві та порозуміння.

Демократичне врядування:

ПРООН продовжує концентруватися на забезпеченні відкритості роботи уряду, верховенства права та прав людини, підвищенні прозорості та відповідальності на всіх рівнях урядування та залученні громадян до процесів розробки політики та прийняття рішень

Екологія та енергетика:

Аби зробити Україну енергонезалежною, ПРООН надаватиме підтримку в зміцненні її потенціалу у вирішенні цих викликів на глобальному, національному та місцевому рівні, поширенні найкращих природоохоронних практик, наданні інноваційних пропозицій щодо державної енергоощадної політики і об'єднання партнерів в реалізації пілотних проектів.

Плани на майбутнє:

Найамбітніша мрія ПРООН — зробити Україну настільки сильною, економічно незалежною країною, щоб вона не потребувала допомоги, а сама могла робити подібні програми та ділитися досягненнями.

Над матеріалом працювали: Котлярова Евеліна, Аліса Вершковська, Олександра Колеснікова.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?