Секретний звіт ГРУ Росії підтвердив розмах російської пропаганди в Україні у 2014 році
Категорія
Світ
Дата публікації

Секретний звіт ГРУ Росії підтвердив розмах російської пропаганди в Україні у 2014 році

Секретний звіт ГРУ Росії підтвердив розмах російської пропаганди в Україні у 2014 році
Джерело:  The Washington Post

Вранці 22 лютого 2014 року стало очевидним, що Віктор Янукович, проросійський екс-президент України, остаточно втратив владу. Це відбулось на тлі протестів проти рішення Януковича не покращувати відносини з Євросоюзом. Про це пише The Washington Post у своїй статті, переклад якої зробив ONLINE.UA.

Російські союзники Януковича назвали його політичний крах «переворотом», а ця криза стала переломний моментом у відносинах між Кремлем та Заходом.

Головне розвідувальне управління (ГРУ) Росії розпочало таємну операцію з впливу на суспільну думку. Ця кампанія була частиною тотальної пропаганди проти нового уряду в Києві та прозахідних демонстрантів.

Відповідно до секретного звіту ГРУ, отриманого виданням The Washington Post, метою цієї кампанії був вплив на ключових осіб, що приймають рішення, та на широку громадськість, щоб підготувати військове вторгнення Росії. Ці дії розпочалися 27 лютого 2014 року з захоплення озброєними людьми будівлі парламенту Криму, що закінчилося анексією півострова.

Читайте також: «Крим» - пропаганда незаконної анексії в фільмі, який світ ніколи не побачить

Звіт являється унікальним, так як описує усі дії співробітників ГРУ протягом шести днів у 2014 році. Починаючи з дня відставки Януковича, російські військові шпигуни створили численні фейкові акаунти в соцмережах Facebook та ВКонтакте. Ці вигадані особи мали видавати себе за простих людей з усієї України, які розчарувалися протестами на Майдані в Києві.

У суботу ввечері, 22 лютого 2014 року, чоловік, який назвав себе Іваном Галіциним, прокоментував статтю британської газети. У статті йшлося про те, що лідер опозиції та колишній прем'єр-міністр Юлія Тимошенко була звільнена з-під варти. «Був переворот в Україні», - написав Галіцин англійською мовою. «Я живу в Києві. Я був на Майдані, але мирний протест закінчився два місяці тому, коли нас витіснили збройні націоналісти. Це кошмар. Фашисти прийшли до нас знову через 70 років після Другої світової війни. Я не хочу такого майбутнього для України».

Галіцин був «творінням» спеціального офіцера ГРУ, згідно звіту. Профіль користувача був створений 22 лютого, а у якості головної світлини профілю використали фото Костянтина Ярошенка, засудженого російського контрабандиста, який відбуває покарання у в'язниці США. Коментарі Галіцина також з'явилися в інших англомовних виданнях.

Загалом, відповідно до звіту, під прицілом ГРУ було більше 30 українських груп та соціальних медіа-платформ, а також 25 «провідних англомовних» видань.

Прикидаючись пересічними українськими громадянами, оперативники ГРУ залишали коментарі, щоб нацькувати проросійськи налаштованих громадян проти протестуючих, яких вони називали «западенцями». В одному коментарі зазначалось: «Бригади западенців збираються грабувати та вбивати нас. Цілком очевидно, що у цих людей немає нічого святого».

В іншому написали наступне: «Підйом опозиції тут буде катастрофічним. Ці люди абсолютно інакші. У них зовсім інше бачення майбутнього України».

Демонстрантів на Майдані називали «нацистами» і «фашистами».

Військові шпигуни у соціальних мережах погрожували фізичною розправою прихильникам Януковича на південному сході України, щоб підкріпити заяви Москви про те, що радикальні українці підбурюють насильство проти росіян у регіоні. Наприклад, вигаданий персонаж, який називав себе Вова Кравець, погрожував у Facebook 14 політикам.

Читайте також: Facebook та Twitter мають вивчати досвід Києва у боротьбі з пропагандою

27 лютого, коли була захоплена будівля парламенту в Криму, ГРУ створила чотири групи у Facebook та ВК, щоб заохотити кримчан підтримати відділення від України. «Використовуючи наші акаунти на Facebook, ми розповсюдили коментарі, що інформували населення Кримського півострова про загрозу нацистських організацій», - сказано у звіті ГРУ.

ГРУ створив Facebook-посібник для персоналу, хоча інструкції були досить простими. Одна з порад була про те, що оперативникам не варто використовувати власні фото для сторінки. «Ви можете шукати світлину на самому Facebook. Просто знайти не дуже активного користувача, у якого мало друзів».

Згідно зі звітом, ГРУ також використовувала платну рекламу на Facebook, щоб збільшити популярність фейкових груп. Загалом, у груп було майже 200 тис переглядів на Facebook, і це лише 27 лютого. Записи були переопубліковані в інших групах у Facebook, ВК та в ЖЖ (LiveJournal).

Важко оцінити весь масштаб таємної операції ГРУ з маніпулювання суспільною думкою в Україні. Але військові шпигуни, які безсумнівно докладали усіх зусиль, щоб постати у найкращому світлі перед своїми керівниками, підсумували у звіті: «Переважна більшість користувачів у соціальних мережах погодилися з викладеними аргументами у публікаціях та підтримали позиції авторів».

Як вже повідомляв ONLINE.UA, популярний американський актор та режисер Морган Фрімен звинуватив Російську Федерацію у кібератаках та поширенні брехні.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?