Протести в Ірані: експерт розповів про наслідки для України
Категорія
Світ
Дата публікації

Протести в Ірані: експерт розповів про наслідки для України

Протести в Ірані: експерт розповів про наслідки для України

За декілька днів до Нового року в Ірані почались масові протести по всій країні, внаслідок чого загинули щонайменше 20 людей, та більше 500 людей заарештовано.

Що спричинило іранські протести, та як вони можуть вплинути на Україну, розповів виконавчий директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос, передає ONLINE.UA з посиланням на « Український інтерес ».

В Ірані багато груп, які не бажали терпіти чинний режим та час від часу виходили на вулиці. Останній яскравий приклад – так звана «Зелена революція» 2009 року, яка була спробою скористатися результатами виборів для трансформації режиму. Хоча режим доволі швидко та ефективно локалізував протести, ці люди нікуди не ділися, а незадоволення зростало.

Читайте також: Вбивство правозахисниці під Києвом викликало протести: опубліковано відео

Пусковим механізмом нинішнього протесту в Ірані стало погіршення економічної ситуації. Економічні вимоги протестувальників дуже швидко перетворилися на політичні.

Молоде освічене населення не бачить перспектив, а люди, які зараз виходять на протести, відкидають будь-яку ідею ісламської республіки. На вулицях кричать: «незалежність, свобода та Іранська, а не ісламська республіка».

Є суб’єктивні оцінки, скільки триватимуть протести. Минулі протести владі вдалося придушити впродовж декількох днів, але сьогодні ситуація змінилася – протести йдуть по всій країні і це для влади все ускладнює, бо реально не вистачає ресурсів для їх придушення.

Український інтерес тут очевидний. Якщо Росія навіть удавано виграє, вона стає дуже агресивною, а якщо програє, то вона відповзає у куток та роками зализує рани. Тому Україна зацікавлена в тому, щоб Росія програла в Сирії, а програти вона може лише тоді, коли іранські війська, які, по суті, є тою армією, яка виграла громадянську війну в Сирії, будуть змушені повернутися додому. Їх вихід із Сирії кардинально змінить ситуацію в цій країні: Росія буде змушена втягуватися у безперспективну, зокрема, наземну війну, або ж визнати поразку. Обидві ситуації нас влаштовують.

Як повідомляв ONLINE.UA, 31 грудня бойовики провели мінометний обстріл аеродрому "Хмеймім" в Сирії.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?