Різдво Христове 2020: що не можна робити в цей день
Категорія
Україна
Дата публікації

Різдво Христове 2020: що не можна робити в цей день

Різдво Христове 2020: що не можна робити в цей день
Джерело:  online.ua

7 січня, одразу після Святого вечора, православні християни відзначають велике церковне свято - Різдво Христове. Це свято посідає друге місце в ієрархії церковних свят після Великодня. Як святкують Різдво в Україні, цікаві традиції свята, що не можна робити в цей день - читайте на ONLINE.UA.

За церковним канонами вважається, що Різдво Христове - це час духовного очищення, злагоди і любові, коли ми наводимо порядок не тільки в своєму будинку, але і в своїх душах - прощаємо ворогів.

У християнській церкві з кінця II століття аж до IV століття події Різдва згадувалися в день Богоявлення - 6 січня. Тільки в середині IV століття це свято було затверджено. Воно знаменує народження Ісуса Христа, який був посланий Богом на землю для порятунку людства.

Різдво 2020: традиції

Різдво Христове має давню історію з унікальними звичаями, символами і обрядами. Головною традицією цього світлого дня є похід в храм на божественну літургію. За стародавнім звичаєм, при зустрічі люди на Різдво вітають один одного словами: "Христос Народився! Славімо Його!".

Одним з різдвяних символів є Дідух - сніп зерна, який дбайливо зберігають до світлого дня з моменту закінчення жнив. Дідух заносять в будинок на Святвечір і зберігають до Водохреща.

Також по традціі в Різдво господині готують багатий святковий обід. На стіл, як і на Святвечір, ставляться 12 страв, але вже не пісних - наші предки спеціально до Різдва кололи кабана, готували качку, гуску, курку, робили жирну ковбасу. Головною стравою Різдва є кутя.

Прикмети та повір'я на Різдво

Вважається, що в Різдво першим в будинок повинен зайти чоловік - він приверне удачу і багатство в сім'ю на цілий рік. Також існує повір'я, що той, хто зробив сім благ на Різдво, буде щасливо жити увесь рік. У цей день прийнято подавати сім милостинь заради щастя в прийдешньому році.

На Різдво прийнято запалювати більше свічок і вогнів - свічки залучають в будинок тепло і багатство. Якщо в будинку є домашні тварини, то на Різдво треба їх смачно нагодувати - тоді і весь рік буде ситним і вдалим у фінансовому плані.

Різдво 2020: що не можна робити на свято

У Різдво категорично не можна займатися прибиранням - найкраще відкласти цей процес аж до 14 січня. Також в це світле свято не можна лаятися, лихословити і надягати старий одяг.

Чоловікам з Різдва і до Водохреща не можна полювати. Вбивство звірів під час святок вважається великим гріхом і може накликати біду.

Також за церковними правилами, в Різдво не можна гадати. Для святочних ворожінь підходить будь-який час зі Святвечора до Хрещення, крім самого Різдва.

Раніше ONLINE.UA публікував кращі привітання з Різдвом Христовим у віршах, СМС та листівках.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?