Що чекає Україну у 2018 році
Категорія
Україна
Дата публікації

Що чекає Україну у 2018 році

Що чекає Україну у 2018 році
Джерело:  The Atlantic Council

Не варто очікувати від України дуже великих досягнень у 2018 році. Незважаючи на те, що в наступному році в країні відбудуться чергові президентські вибори, структурні реформи не будуть у центрі уваги, міжнародні партнери стають нетерплячими, а борги зростають.

Чого очікувати українцям у цьому році? Як президентська кампанія вплине на політику в 2018 році? Чи зможе країна погасити борги, щоб уникнути дефолту? Які можуть бути наслідки війни на Донбасі?

Про це пише експерт Руслан Мінич у статті для The Atlantic Council, переклад якої зробив ONLINE.UA.

Ось 5 головних подій, які можуть відбутися у 2018 році, поділені на п'ять категорій: безпека, політика, закордонні партнери та реформи, економіка та культура, спорт та технології.

Безпека

Переговори про введення миротворчої місії ООН на Донбас, ймовірно, продовжаться і в 2018 році. Росія наполягає на тому, щоб місія захищала беззбройних спостерігачів ОБСЄ лише на лінії розмежування сторін. У той час, як Україна наполягає на тому, щоб миротворці мали необмежений доступ, включаючи українсько-російський кордон.

У грудні 2017 року, США погодилися продати Україні летальну зброю, включаючи протитанкові ракети Джавелін. Росія попередила, що такий крок може призвести до ескалації конфлікту.

Читайте також: Продаж американської зброї Україні: у Путіна пригрозили "кровопролиттям"

Ще одне важливе питання, яке потребує розгляду - майбутнє Спільного центру з контролю та координації (СЦКК) на Донбасі. У грудні 2017 року, Росія відкликала своїх офіцерів, звинувачуючи Україну в тому, що вона перешкоджає роботі центру. Тепер Росія готова, на певних умовах, повернути назад своїх офіцерів, поки Україна консультувалася з міжнародними гуманітарними організаціями з приводу заміни російських офіцерів.

Кремль також обурений введенням контролю біометричних даних для в'їзду в Україну (з 1 січня 2018 року Державна прикордонна служба України запровадила фіксацію біометричних даних іноземців та осіб без громадянства з 70 держав, серед яких і РФ).

Виборці Кримського півострова братимуть участь у президентських виборах у Росії, які заплановані на березень 2018 року. Крім того, міст, що зв'язує Росію та анексований Крим, повинні відкрити для автомобілів вже у 2018 році, а для поїздів у 2019 році.

У грудні 2017 року, Євросоюз продовжив санкції проти Росії до кінця липня 2018 року. Крім того, Європейська Рада продовжила санкції щодо Криму і Севастополя, а також окремих осіб та російських організацій. Потім вони будуть переглянуті або продовжені.

Україна може знову стати жертвою кібератак. Нещодавно, Український кіберальянс виявив, що кожен може отримати доступ до інформації про окремі українські держустанови і без злому. Тим часом, Україна планує створити центр кібербезпеки із залученням міжнародних експертів, у тому числі і від НАТО.

Політика

Президентські та парламентські вибори, заплановані на березень та жовтень 2019 року, відкидають тінь на 2018 рік. Навряд чи політики будуть представляти нові структурні реформи. Скоріш за все, вони зосередяться на реалізації реформ, схвалених у 2017 році, таких як: реформа системи охорони здоров'я, реформа пенсійного забезпечення та реформу про освіту.

Читайте також: Порошенко підписав закони про медреформу

Залишається одне лише питання: чи схвалить Україна перед виборами новий Виборчий кодекс? Нові правила дозволять виборцям подавати бюлетені як за партію, так і за конкретного кандидата. Тиск зі сторони міжнародних партнерів та громадянського суспільства буде мати вирішальне значення для його прийняття.

Зарубіжні партнери та реформи

Україна продовжуватиме низку необхідних реформ, виконання яких вимагають міжнародні партнери.

Одне з головних питань - створення антикорупційного суду. Організація Transparency International закликає іноземних експертів відігравати більш значиму роль у виборі суддів з метою підвищення прозорості та звуження юрисдикцію суду, щоб уникнути надмірного навантаження.

МВФ та ЄС вимагають відокремлення «Нафтогазу». Нова газотранспортна компанія повинна бути створена в першому кварталі після рішення Стокгольмського арбітражу у справі «Нафтогаз проти Газпрому», яке відбудеться 28 лютого 2018 року.

У квітні, Україна може ще більше лібералізувати газовий ринок для домогосподарств, а також планує продати деякі державні підприємства.

Існує ризик того, що парламент спробує підірвати систему державних закупівель ProZorro (це системна реформа тендерного процесу в електронних публічних та державних закупівлях в Україні) за допомогою законопроекту «Купуй українське, плати українцям».

Економіка

Валютний борг України буде головною проблемою. З 2018 до 2021 рік, Україна має виплачувати понад $ 7 млрд щороку.

Читайте також: В ЄС висловилися про можливість виділення нового траншу Україні

Українських валютних резервів у розмірі $ 18,6 млрд недостатньо для погашення цих боргів. Очікувані транші від МВФ ($ 3,8 млрд у 2018 році) та інших партнерів ($ 1,5 млрд у 2018 році) залежать від реформ. Україна випустить єврооблігації на $ 3 млрд у 2018 році, але привабливість цих облігацій залежить від співпраці з МВФ та від політичної ситуації в Україні.

Очікується, що ВВП зросте на 3 % (бюджет) або на 3,5 % (Світовий банк), що є нижчим показником, ніж у сусідів України. Також очікується, що рівень інфляції становитиме 7,3% (Національний банк) або 9% (бюджет).

Україна може активізувати торгівлю з іншими країнами у 2018 році. Як відомо, Україна наразі веде переговори з двома країнами про створення режиму вільної торгівлі - Туреччиною та Ізраїлем.

Мінімальна заробітна плата та пенсії будуть зростати. У липні та грудні 2018 року, Україна підвищить прожитковий мінімум на 4,5% (1,777 грн) та на 4,3% (1853 грн) відповідно. Мінімальна заробітна плата підвищиться на 16,3% (3 723 грн) і пізніше може бути збільшена до 4100 грн. Пенсійні виплати також збільшаться на 11% (1 452 грн).

Читайте також: У Кабміні розказали, коли підвищать пенсії "новим" пенсіонерам

Проте, у той же час, очікується підвищення тарифів на комунальні послуги, приблизно на 20%. Тариф на електроенергію для підприємств стане на 9,5% вище, починаючи з січня, і зросте на 6,1 відсотка з 1 квітня. Як результат, підвищаться тарифи на воду.

Культура, спорт та техніка

2018 рік може стати рекордним для відродження української кіноіндустрії. Очікується випуск понад тридцяти повнометражних та анімаційних фільмів.

28 травня, в Києві відбудеться фінал Ліги чемпіонів УЄФА. Це чудова можливість продемонструвати, що країна привітна та безпечна.

Верховна Рада України скасувала ПДВ та акцизи на електрокари. Відповідні положення містяться у змінах до податкового кодексу, ухвалених парламентом 7 грудня 2017 року. Пільги для транспортних засобів, оснащених виключно електричними двигунами (одним чи декількома), будуть діяти протягом року - з 1.01.2018 до 31.12.2018.

Нова бюджетна авіакомпанія SkyUp має з'явитися на українському ринку вже у квітні.

Також, 23 січня, Україна проведе тендер на впровадження 4G. Більш високошвидкісний інтернет може підвищити рівень онлайн-освіти, цифрової економіки та управління.

Як повідомляв ONLINE.UA,  найбільша лоукост-авіакомпанія Європи Ryanair може почати працювати в Україні вже в 2018 році.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?