13 січня - в Україні відзначають свято Маланки або Щедрий вечір
Категорія
Україна
Дата публікації

13 січня - в Україні відзначають свято Маланки або Щедрий вечір

13 січня - в Україні відзначають свято Маланки або Щедрий вечір
Джерело:  online.ua

В Україні 13 січня нове свято - Маланка або Щедрий вечір. Це одне з найяскравіших свят, яке знаменує початок Нового року за "старим" стилем.

Як святкують Щедрий вечір в Україні, історію свята, його традиції і обряди розповість ONLINE.UA.

Читайте також: Куди піти в Києві на вихідних: найцікавіші події 13 і 14 січня

Історія Щедрого вечора бере свій початок в 1918 році, коли замість юліанського календаря був введений григоріанський. Саме тоді з'явилися поняття "нового" і "старого" стилю, за яким Новий рік настає в ніч з 13 на 14 січня.

Також на 13 січня припадає день пам'яті преподобної Маланки, а на 14 січня - день святителя Василя Великого, тому цей день ще називають зустріччю Василя з Маланкою.

Традиції Щедрого вечора дуже схожі зі звичаями Святого вечора. У цей день господині накривають стіл святковими, тільки вже не пісними, стравами. Також в деяких регіонах України в цей день готують традиційне святкове блюдо - кров'янку, яку називають Маланка, та випікають спеціальні хліба - Маланку і Василя. Господинею святкового столу, як і на Різдво, виступає кутя.

Щедрий вечір: звичаї і прикмети

Головною дією Щедрого вечора або свята Маланки є карнавал - люди влаштовують його напередодні Старого Нового року. Молодь перевдягається в відомих фольклорних персонажів і тварин і в цих нарядах проводить цікавий обряд щедрування. На світанку "ряджені" приступають до посівання. Для цього вони наповнюють свої рукавиці зерном і засівають спочатку в своєму будинку, потім в будинках хресних батьків, родичів і сусідів, бажаючи щастя, достатку і врожаю господарям в новому році.

Слід зазначити, що цей день має багато прикмет. Наприклад, щоб рік був вдалим і прибутковим, 13 січня потрібно приготувати щедру кутю. І чим цікавіше і різноманітніше буде начинка, тим більше грошей буде водитися в гаманці у господарів будинку. Доброю ознакою вважається, якщо вранці 14 січня першим до хати зайде молодий чоловік з поважної багатодітній сім'ї - він принесе мир, щастя і спокій у ваш дім.

Також вважається, що Щедрий вечір - найкращий час для примирення з сусідами. Якщо був конфлікт, то ввечері 13 січня слід нанести їм візит і попросити один в одного пробачення, щоб зустріти свято в мирі та злагоді.

Що не можна робити на Старий Новий рік

Щедрий вечір або Старий Новий рік, за старовинними віруваннями, не можна зустрічати в старому і брудному одязі. Також в цей день не можна давати гроші в борг і вирішувати свої фінансові питання. З щедрувальниками та посівальниками найкраще "розраховуватися" солодощами - якщо давати їм гроші, то можна втратити благополуччя в домі на цілий рік.

Не прийнято в цей день ображатися і згадувати минулі образи, а також виносити сміття з хати. Також слід не забувати, що ніч з 13 на 14 січня вважається магічною, тому невід'ємною частиною святкування є ворожіння.

Ворожіння на Старий Новий рік в основному проводять незаміжні дівчата. Існують різні форми ворожіння. Наприклад, яка тварина першою зустрінеться на вулиці - таким і буде суджений (пес - злим, вівця - тихим). Або ж біля воріт насипали три купки зерна, а вранці перевіряли: якщо ніхто не чіпав, то сімейне життя буде щасливим і навпаки.

Раніше ONLINE.UA публікував найцікавіші і найкращі щедрівкі на Старий Новий рік.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?