14 січня - в Україні відзначають свято Василя і Старий Новий рік
Категорія
Україна
Дата публікації

14 січня - в Україні відзначають свято Василя і Старий Новий рік

14 січня - в Україні відзначають свято Василя і Старий Новий рік
Джерело:  online.ua

У неділю, 14 січня в Україні відзначають одразу два свята - День Святого Василя і Старий Новий рік. Ці свята перетинаються з Маланкою та Щедрим вечором, тому подібні за традиціями і обрядами.

ONLINE.UA розповість, як християни святкують Васильєв день і Старий Новий рік, а також про прикмети цих свят.

Читайте також: Кращі щедрівки на Щедрий вечір і Старий Новий рік: опубліковані відео

Святий Василій народився в 330 році в Кесарії в християнській родині. Він отримав гарну освіту, завдяки якої досконало знав різні науки. У 362 році він почав служити Богу - спочатку його посвятили в сан диякона єпископом Мелетієм, а в 364 році Василь став пресвітером єпископом Кесарійським Євсевієм.

Під час служби Василь невпинно дбав про потреби своєї пастви, чим завоював велику повагу і любов у народу. Його, разом з Миколою Чудотворцем, особливо шанували православні віруючі. Помер Василь у перший день 379 року. Через деякий час церква зарахувала його до лику святих і встановила пам'ятний день 14 січня.

Головною традицією Васильєва дня є посівання. Вважається, що посівати повинні хлопчики, так як саме чоловік має першим увійти в будинок в Старий Новий рік - в такому випадку господарів чекає щастя і достаток. Посівати прийнято зерном, яке ні в якому разі не можна викидати. Посіяне зерно слід зібрати і зберігати до весни, а після змішати з зернами для посіву та засіяти в землю.

Традиційними стравами в день Василя є кутя, вареники з сиром і млинці. Саме цими смаколиками прийнято дякувати посівальників. Також за традицією на Васильєв день принято ворожити.

Існує багато способів ворожінь на Старий Новий рік. Це можуть бути передбачення на вареники - при приготуванні цієї страви господиня кладе в вареники "сюрпризи", які під час святкового обіду передбачать долю всіх присутніх за столом. Наприклад, монетка або зерна в варениках обіцяють багатство, сіль віщує сльози, кісточка від вишні говорить про майбутнє поповнення в родині, а кільце символізує заміжжя.

Також на Старий Новий рік можна ворожити за допомогою кота: спочатку потрібно загадати бажання, а після цього покликати з іншої кімнати домашнього улюбленця - якщо кіт переступить поріг спочатку лівою лапою, ваше бажання неодмінно збудеться, правою - доведеться про нього забути.

Васильєв день: прикмети

День Василя Великого має безліч прикмет, до яких християни прислухаються вже багато років. Наприклад, в цей день в будинку слід мати хороший грошовий запас, щоб весь рік не мати фінансових труднощів. Також на Старий Новий рік не рекомендується давати гроші в борг - можна "віддати" своє благополуччя.

  • Якщо на Васильєв день випав сніг - буде хороший урожай;

  • Якщо вранці йде сніг, то зима теж буде сніжною, а весна настане пізно;

  • Яскраві зірки на небі на Старий Новий рік віщують швидкі морози;

  • Якщо людина народилася в Васильєв день, то вона буде дуже багатою.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, куди можна піти в Києві на Старий Новий рік.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?