Настав Китайський Новий рік: легенди та історія свята
Категорія
Культура
Дата публікації

Настав Китайський Новий рік: легенди та історія свята

Настав Китайський Новий рік: легенди та історія свята
Джерело:  online.ua

Сьогодні, 16 лютого, згідно з китайським літочисленням настав 4716 рік – рік Жовтого Земляного Собаки.

Вже багато століть поспіль не тільки жителі Піднебесної, але увесь світ відзначає Китайський Новий рік (Чуньцзе, в перекладі - Свято весни). Дата святкування змінюється кожний рік, тому що визначається вона за місячно-сонячним китайським календарем.

Історія та легенди виникнення Китайського Нового року

Історія Китайського Нового року налічує більше 4 тисяч років. Існує декілька легенд про виникнення цього свята.

У давньокитайських переказах сказано, що на початку кожного нового року китайці змушені були боротися проти міфічної тварини, що носила назву Ніен. Ніен приходить у перший день Нового року, щоб пожирати худобу, збіжжя та харчові припаси і навіть сільських жителів, особливо, дітей. Щоб захистити себе, жителі клали їжу біля входу до помешкання, перед кожним новим роком. Причому за повір'ям вважалося, що чим більше буде наїдків — тим добрішим буде звір. Люди вірили, що після того, як Ніен насититься їжею, яку вони приготували, він не нападатиме більше на людей і дасть їм спокій.

Також у легенді згадується, що одного разу люди побачили, що істота злякалася маленької дитини, яка була одягнута в червону одежину і вирішили, що вона боїться червоного кольору. Таким чином, з того часу кожного разу, коли приходить Новий рік, люди розвішують червоні ліхтарі і червоні сувої на вікнах і дверях своїх помешкань. Також було заведено використовувати феєрверки, щоб відлякувати Ніеня.

Існує ще одна легенда - легенда про Шуня. Вона розповідає про міфічного імператора, який став правителем з волі Богів. Його зображали у вигляді горбатої людини з чорним кольором шкіри, великим лобом і особливою драконовою міткою посередині чола — характерним знаком більшості древніх володарів.

Його прізвисько Чун-хуа (Подвійне цвітіння) або Чунмін (Подвійне світло) пов'язано з наявністю у Шуня двох зіниць у кожному оці.

У день коронації на небі було відразу десять сонць – це стало ознакою того, що Шунь – імператор, обраний Небом.

На початку XX століття зустріч Нового року в китайській культурі стала символізувати не тільки боротьбу зі злом, а скоріше початок весни - приплив нової енергії, пробудження від зимового сну. Згідно з народними прикметами, що раніше настає Чуньцзе, тим тепліше буде майбутній рік.

ONLINE.UA вже писав про те, як правильно зустрічати рік Жовтого Земляного Собаки.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?