«Північний потік-2» загрожує економіці та безпеці України
Категорія
Економіка
Дата публікації

«Північний потік-2» загрожує економіці та безпеці України

«Північний потік-2» загрожує економіці та безпеці України
Джерело:  CNBC

Україна занепокоєна тим, що одна з найбільш суперечливих подій в європейському енергетичному секторі зробить її уразливою для атак зі сторони Росії, вважають експерти. Про це пише репортер CNBC Сем Мередіт у своїй статті, переклад якої зробив ONLINE.UA.

Газопровід «Північний потік-2» - це проект на 11 млрд доларів, який безпосередньо з’єднує Німеччину та Росію. Критики стверджують, що трубопровід, який повинні прокласти через Балтійське море, збільшить залежність Європи від російського газу.

Українці дуже стурбовані проектом «Північний потік-2», тому що, в разі його добудови і запуску, Україна вже ніколи не матиме великих обсягів транзиту газу.

У місії швейцарської компанії Nord Stream 2, яка займається реалізацією цього проекту, зазначено: «Спираючись на міцний фундамент 40-річної співпраці Росії і ЄС в енергетичній сфері, ми разом зможемо забезпечити прямий, надійний, екологічно безпечний і економічно вигідний доступ ЄС до найбільших у світі запасів природного газу».

Читайте також: Німеччина прийняла рішення по будівництву російського "Північного потоку-2"

Україна, яка досі намагається подолати конфлікт на Сході країни за участю сепаратистів, яких підтримує Росія, останні роки боролася з московською монополією на поставки газу до Східної Європи. У Києві також стурбовані, що «Північний потік-2» може «відрізати» Україну від зборів за транзит газу.

Георг Захман, старший науковий співробітник брюссельського аналітичного центру Bruegel, відзначив минулого місяця у своєму блозі, що запуск «Північного потоку-2» « безсумнівно стане проблемою для України ».

За його оцінками, завершення проекту може коштувати Україні до 2 млрд доларів на рік, в основному через значно нижчі доходи від транзиту газу. Це становитиме близько 2-3% валового внутрішнього продукту (ВВП) України.

Москва може припинити поставки природного газу, як вже було під час минулих суперечок щодо ціноутворення. Цей факт також, вже довгий час, викликає стурбованість деяких інших європейських держав.

Країни Північної Європи висловили занепокоєння з приводу проекту «Північний потік-2» у зв'язку з тим, що трубопровід пролягає поблизу їх берегів. Планується, що трубопровід буде запущений в 2019 році.

Новини по темі: Руйнує екосистему та довіру в ЄС, - екологи про будівництво "Північного потоку-2"

У той час, поки деякі європейські країни висловили свою стурбованість будівництвом газопроводу і можливими наслідками, Берлін не розділяє їх занепокоєність.

Канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила, що проект «не становить небезпеки для диверсифікації газопостачання Європи». Про це вона заявила після зустрічі в Берліні з прем'єр-міністром Польщі Матеушем Моравєцьким.

Також Меркель підкреслила, що її країна розглядає «Північний потік-2» винятково як бізнес-проект, за допомогою якого російський газ буде доправлятися по дну Балтійського моря до Німеччини.

У той же час Моравецький вважає, що Україна у відносній безпеці, оскільки контролює газові маршрути в Європу. Але якщо після запуску «Північного потоку-2» українські газопроводи стануть не потрібними, «Росія зможе у будь-який спосіб загострювати конфлікт, може атакувати всю країну».

Як вже повідомляв ONLINE.UA, Польща має намір заблокувати будівництво газопроводу «Північний потік-2».

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?