Чи зможуть миротворці ООН вирішити кризу в Україні?
Категорія
Україна
Дата публікації

Чи зможуть миротворці ООН вирішити кризу в Україні?

Чи зможуть миротворці ООН вирішити кризу в Україні?
Джерело:  The National Interest

Найбільшим «каменем спотикання» у відносинах між НАТО і Росією є криза в Україні, вважає вищий керівний склад альянсу. НАТО сподівається знизити напруженість, працюючи з Росією над реалізацією Мінських угод та питанням розгортання миротворців ООН у Донбаському регіоні, розірваному війною.

Про це пише редактор The National Interest Дейв Маджумдар у своїй статті, переклад якої зробив ONLINE.UA.

«На зустрічі (з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим) ми звернулися до України і я підкреслив важливість виконання Мінських угод», - заявив журналістам на Міжнародній конференції з питань безпеки генсек НАТО Йенс Столтенберг. «Я також сказав, що ситуація в Україні є основною причиною погіршення відносин між НАТО та Росією, а також основною причиною, через яку НАТО прийняв свою оборонну позицію у східній частині Альянсу».

Новини по темі: Занепад і руїни: Порошенко розповів про "русскій мір" на Мюнхенській конференції

Питання розміщення миротворців ООН на Донбасі досі залишається суперечливим.

«Я вважаю, що рано говорити про те, як вирішиться питання присутності миротворців ООН в Україні», - сказав Столтенберг. «З початку обговорення цього питання або з того моменту, як ця пропозиція була представлена на розгляд декілька місяців тому, так і не було досягнуто значного прогресу. Досі не ясно, чи це можливо. Але я вважаю, що важливо продовжувати працювати над різними пропозиціями».

Спеціальний представник США в Україні Курт Волкер запропонував потенційно можливий підхід – поетапне розгортання миротворчих сил, в той час як Україна буде запроваджувати деякі заходи, про які йшлося в рамках Мінських угод.

«Я зустрівся з Куртом Волкером декілька тижнів тому, і ми обговорили його зусилля, спрямовані на досягнення прогресу в реалізації Мінських угод, а також різні пропозиції, пов’язані з цим», - сказав Столтенберг. «Поетапний підхід - це один із способів досягти згоди».

Ще одним «каменем спотикання» між Росією та НАТО є обсяг потенційної місії ООН та склад миротворчих сил.

«Я думаю, що миротворці повинні нести відповідальність не лише за місію ОБСЄ, але й відповідати за весь регіон, включаючи створення кордону між Росією та Україною», - сказав Столтенберг. «Ми поки що не обговорювали, які країни можуть брати участь у миротворчих силах ООН, проте, звичайно, ці сили можуть включати в себе і багато інших країн, не тільки країн НАТО».

Читайте також: Польща висловилася про введення миротворців ООН на Донбас

Ще одним важливим моментом є те, що Росія, швидше за все, не прийме військовослужбовців НАТО, які можуть бути частиною миротворчої місії ООН на її кордоні.

Проте будь-яка угода, принаймні яка буде стосуватися Державного департаменту США, вимагатиме, щоб Росія зробила перший крок щоб послабити напруженість у регіоні.

«Важливо чітко розуміти політику США щодо цього конфлікту: Крим - це Україна. Донбас - це Україна. Ми ніколи не приймемо торгівлю одним регіоном України заради іншого. Ми ніколи не укладемо угоду про Україну без України», - заявив заступник держсекретаря Джон Салліван під час виступу в Дипломатичній академії при Міністерстві закордонних справ у Києві 21 лютого. «Для досягнення цих фундаментальних цілей, Секретар Тіллерсон призначив посла Курта Волкера Спеціальним представником США в Україні у липні минулого року. І він має знайти вихід із глухого кута, у якому знаходяться стосунки між Росією та Україною. Рекс Тіллерсон дав чітко зрозуміти, що Росія повинна зробити перші кроки для де-ескалації та врегулювання конфлікту шляхом повного виконання Мінських угод».

Тож, час покаже, чи буде досягнутий хоч якийсь прогрес у вирішенні ситуації на Донбасі.

Як вже повідомляв ONLINE.UA, Євросоюз може почати покроково знімати санкції з РФ, якщо на Донбас буду введені миротворці ООН.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?